Így rendelj kávét, ha külföldön vagy!

A nyaralást sem éled túl a szokásos csésze kávé nélkül? Nézd meg útmutatónkat, hogy megtudd, hogyan rendelheted meg kedvenc italod akkor is, ha épp úton vagy.

A főként teaimádóként ismert britek nagyon gyorsan kávéfogyasztó nemzetté váltak, tekintve, hogy nagyjából 55 millió csészével fogyasztják mindössze egy nap alatt. A kávé több, mint ellenszer a macskajaj ellen, és annál, hogy éberen tart minket: a munkaerőpiacon mérhető termelékenységhez is köze van-. Emellett szociális előnyei is vannak: ki ne örülne egy kis csacsogásnak egy csésze kávé mellett?

Ahogy a kávéüzlet virágzik Nagy-Britanniában, az sem meglepő, hogy a britek vadásszák a lehetőséget a kávézásra külföldön is. Azonban, köszönhetően a nyelvtanulásra való képtelenségünknek, ez talán trükkösebb lehet, mint amilyennek tűnik.

A FreshGround, a nemzetközi kávészakértő cég nemrég rukkolt elő újításával, az okos „International Flavours of Coffee” (A kávé nemzetközi ízei – a ford.) nevű alkalmazással, ami segít, ha helyi nyelven akarsz kávét rendelni, és néhány érdekességet is megoszt a világon jellemző kávékultúrákkal kapcsolatban. Ha egy kis erőfeszítést is teszel, hogy tanulj valamit a helyi nyelvből, nagyobb eséllyel tudsz majd kommunikálni, és kialakítani egyfajta összhangot az emberekkel.

Az interaktív alkalmazás megadja a megfelelő mondatot, amivel rendelhetsz, a fonetikus kiejtést, utóbbit meg is hallgathatod, szóval már nem leszel bajban, amiért véletlenül expressz kávét kértél eszpresszó helyett (az „egy kávé” a megfelelő kifejezés).

Hogy legyen motivációd, itt van  néhány a mi kedvenc kávékultúráinkból a világ különböző szegleteiből.

Olaszország kávé

Olaszország kávé
Olaszország kávé

Hogyan rendelj: Un caffè per favore (“un-kaf-ay-per-fav-or-ay”)

Kávékultúra: A kávé annyira része az olasz kultúrának, hogy ha beismered, hogy nem iszod, nagyon komoly szemöldökvonogatásokat kaphatsz cserébe. Ugyanakkor a nemzeti kávészeretetnek is megvannak a maga szabályai. Például, a tejes kávékat (cappuccino, caffé latte, latte macchiato) reggel ajánlott fogyasztani, és sosem étkezés után. A jazzkávét általában nem szeretik, így ne rendelj mokka frappucinót, ha meg akarod őrizni a méltóságod a szemükben.

Mit válassz: A szeretett eszpresszó a nap bármely szakaszában jó ötlet, és Olaszországban a legjobbak közt is a legjobb. Csak úgy kérd, hogy „un caffé”, ami a bevett olasz kifejezés az eszpresszóra.

Finnország

Finnország kávé
Finnország kávé

Hogyan rendelj: Yksi vahva ja musta kahvi kiitos (“Ook-see-vaha-va-yah-mus-ta-ka-vee-kee-toss”)

Kávékultúra: Van némi kétség afelől, szeretik-e a finnek a kávéjukat. Tekintve, hogy nagyjából 12 kiló kávé jut egy emberre évente, a világ legnagyobb kávéfogyasztóinak megtisztelő címét is kiérdemelték. Valójában a kávé a törvény szerint is fontos része a társasági interakcióknak, ugyanis a finneknek kötelező napi kétszer tízperces kávészünetet tartaniuk.

Ez jó hír a kávéimádó utazóknak, ugyanis nem lesz hiány a minden igényt kiszolgáló kávéüzletekből. A helsinkii Hunaja Café helyileg termesztett kávét árul, mellé pedig fantasztikus vegetáriánus és vegán ételekből álló menüt sorakoztat fel.

Mit válassz: Tégy úgy, mint a finnek, és rendelj egy jó erős feketekávét, ami enyhén megpörkölt babokból készül.

Brazília

Brazília kávé
Brazília kávé

Hogyan rendelj: Um cafézinho, por favor (Um-caf-ay-zeen-yo-por-fav-or”)

Kávékultúra: Amíg a finnek a legfeketébb cuccot isszák a világon, Brazília a világ legnagyobb termelője, és a világ kávékészletének harmadát termeli meg. A brazilok emellett lelkes kávéfogyasztók, és a nap során számos csésze jó minőségű kávét képesek meginni. Mivel itt a kávébabokat az átlagosnál alacsonyabb magasságban termesztik, kesernyésebb ízük lesz. Pont ezért, a brazilok hajlamosak édesen inni a kávéjukat.

Hogyan válassz: A cafézinho az általános kifejezés a rövidkávéra, amit általában leszűrve és nagyon forrón szolgálnak fel. Bármikor Brazíliában jársz, a baráti üdvözlés jeleként valószínűleg cafézinhóval kínálnak majd.

Vietnám

Vietnám kávé
Vietnám kávé

Hogyan rendelj: Xin cho tôi một cà phê trứng (“Sin-choh-thoy-mot-cah-feh-chung”)

Kávékultúra: Korábbi francia gyarmatként, Vietnámban komoly hagyománya van a kávétermesztésnek és –fogyasztásnak. Ha többet szeretnél megtudni, látogass el egy dalati kávéültetvényre, ahol a finomított kávé robusztából készül.

TravelHunter Közösség – Csatlakozz hozzánk 

Facebook oldalunk

Görög csoportunk

Facebook csoportunk

Instagram

Youtube

Oszd meg a cikket