Izland, a természeti csodák szigete

A vulkánok és a gejzírek országa szerencsére közvetlen repülőjárattal is megközelíthető hazánkból, így mindenkinek van lehetősége, hogy kiránduljon a Északi-sarkkörön fekvő szigetre. A vízesések, hegyek és egyéb természeti csodák remek túrát kínálnak mindenkinek. Hogy kedvet kapjatok, bemutatjuk a sziget látnivalóit és általános tudnivalóit!

 

Általános tudnivalók

Izland a természeti csodákat kedvelők egyik legegyszerűbben elérhető helyszíne. Az Észak-Atlanti-óceán középső részén található szigeten 140 vulkán (26 ebből működő) és rengeteg kisebb-nagyobb vízesés, gejzír van.

A sziget nyugati részén lévő Keflavik reptérre érkeznek a repülőgépek, ahonnan busszal is elérhető a főváros, Reykjavik. A sziget közel 300.000 lakosának harmada itt él.

Az országba belépéshez magyar állampolgároknak elég személyazonosító igazolvány.

Az ország fizetőeszköze az izlandi korona. Bankkártyás fizetés a legtöbb helyen lehetséges.

Hőmérséklet szempontjából természetesen a nyári időszak a legalkalmasabb. Eső ekkor is lehetséges bármikor, de mennyisége kevesebb, mint máskor. Főként a déli partvidéken sok a csapadék.

Amire szinte mindig számítani lehet, az a szél. Mivel sokszor alakulnak ki ciklonok a sziget körül, ezért elég gyakori az erős szél. Ez alacsony hőmérséklettel párosulva rendkívül kellemetlen időt tud okozni. (Én egy április közepi napon voltam, -1°C és erős szél volt. Utóbbi miatt úgy éreztem, mintha -10°C lett volna.)

Izland nevezetes a nyári világosságról és a téli sötétségről. Az északi fekvés miatt nyáron még éjszaka is csak szürkület van. Tél közepén viszont csak néhány órára kel fel a Nap.

Aki komolyan gondolja Izland bejárását, mindenképp érdemes autót bérelnie. A szigetet az 1-es főút járja körbe a part mentén. Legalább egy hetet szánni kell az útra, ha tényleg sok látványosságot akarunk megnézni.

 

Reykjavik

A főváros nem nagy, ezért akár fél nap alatt is bejárható. A hangulatos utcák, üzletek látogatása és a tengerparti sétányon sétálás nem maradhat ki.

A város jelképe a Hallgrímskirkja, egy evangélikus templom. A toronyba – belépődíj ellenében – fel lehet menni, ahonnan csodás kilátás nyílik a városra. A templom előtt áll Leif Ericsson viking szobra.

Szerintem kevesen tudják, de az egyik legfurább múzeum itt van a világon: az Izlandi Fallológiai Múzeum. Magyarul, a Péniszmúzeum. Állati hímtagok, fallikus tárgyak is megtekinthetőek itt.

Érdemes sétálni a Tjörnin-tó körül, ami a belvárosban található.

 

Golden Circle, azaz az Arany Kör

Sok túra indul Reykjavikból, az egyik legnépszerűbb az Arany Kör (Arany Háromszögként is fordítják), amely a fővároshoz legközelebbi három fő látványosságát mutatja meg.

A Thingvellir Nemzeti Parkba arról híres, hogy itt van az eurázsiai és az észak-amerikai tektonikus lemez találkozása, amik 7 km távolságra vannak egymástól. Kialakult a sziget legnagyobb tava, a Thingvellir-tó. Emellett történelmi jelentőségű is a helyszín: a vikingek ezen a vidéken hozták létre a világ legelső parlamentjét.

A Haukadalur-völgyben található a Geysir, ami sajnos néhány éve már nem működik. Mellette van azonban a Strokkur, amely pár percenként lő ki 10-20 méteres magasba nagy hangrobbanással.

Strokkur

A túra „végcélja” a Gullfoss vízesés. A Hritá folyó három lépcsőfokon zuhog le, az utolsó kettőnél 11 és 21 méterről, majd egy 70 méter mély kanyonban folytatja útját.

Némely túra betér a Secret Lagoonba is. A Gamla Laugin az ország legrégebbi melegvízű medencéje, hőmérséklete 40°C körül van. A tóparton van egy kis gejzír is, ami időnként ki szokott lőni. Lehetőleg ne hagyjuk ki ezt a fürdőzős élményt!

 

Vízesések

Rengeteg vízesés van Izlandon, ezért mi csak néhány igazán nevezeteset mutatunk be a fenti Gullfoss mellett.

Seljalandfoss

Az 1-es főút mellett található. 60 méter magasból zúdul a víz le. Ha elég merészek vagyunk, a vízesés mögötti ösvényen sétálhatunk is.

Skogafoss

A fekete homokmedencébe zúduló vízesésnél remek látvány tárul elénk, ha leülünk a nem messze lévő padra és onnan csodáljuk meg.

Svartifoss

A „fekete vízesés” kicsinek számít Izlandon, de mégis fantasztikus hangulata van. A látogatottságát és nevét a különleges, félkörívben lévő bazaltorgonák miatt kapta, amik hasonló látványt nyújtanak, mint idehaza a tanúhegyeken láthatóak.

Godafoss

Az „istenek vízesése” Akureyri közelében található és Izland egyik legnagyobb vízesése. A víz a Sjalfandafljot folyóba zúdítja vizét, amely 180 km-en keresztül kanyarog. Autóval könnyen megközelíthető, kb. 100 m-t kell gyalogolnunk ehhez a csodás látványhoz.

Dettifoss

A Vatnajökull Nemzeti Parkban található, amely az azonos nevű gleccser vizéből táplálkozik. A vízesés alatti kanyont a Grand-kanyon kistestvéreként tarják számon.

flickr.com / Kormákur

Melegvizes szabadtéri fürdők

A vulkáni aktivitásnak köszönhetően a szigeten sok melegvizes forrás tör fel, többet szabadtéri termálként is fel tudunk keresni. Fentebb egyet, a Secret Lagoont már említettük.

Kék Lagúna

Reykjavik és a Keflavik reptér között találjuk Izland leghíresebb fürdőjét. Erről írtunk korábban egy hosszabb cikket:Kék Lagúna cikkünk

Myvatn Nature Baths

Az északkeleti részen fekvő lagúna sokak szerint jobb, mint a Kék Lagúna. Mivel messze fekszik a fővárostól, a tömeg elviselhetőbb, valamint a környezet látványa is szebb.

flickr.com/Al Case

Laugarvatn Fontana Geothermal Baths

Reykjaviktól 75 km-re fekszik az Arany Kör területén. 4 különböző hőmérsékletű medence található és természetesen néhány szauna is. Ha valaki drágállja a Kék Lagúnát, ez remek választás, mivel majdnem féláron van.

flickr.com/jbdodane

 

Egyéb látnivaló

Északi fény

Izlandról a legtöbb embernek ez jut eszébe. A sokféle színben jelentkező Aurora Borealis remekül megfigyelhető Izlandon, főként októbertől márciusig. Lehetőleg lakott területen kívülre menjünk, onnan a legjobb az égbolt megfigyelése.

Heimaey

A déli részen közel a Seljalandsfoss-vízeséshez van egy kis sziget, amely remek kirándulási lehetőséget nyújt. A túrázáson kívül meg lehet figyelni a lundákat is, nagy számban vannak jelen.

flickr.com/kitniederer

Dyrhólaey

A déli rész egyik partvidéke fantasztikus kilátást nyújt: északra a Myrdalsjökull gleccser, keletre pedig fekete lávaoszlopok látszanak.

flickr.com/Shriram Rajagopalan

Sólheimajökull-gleccser

Nem messze a Dyrhólaey-parttól található, amit közelről is meg lehet nézni. Egy tóba nyomul a gleccser, a jég különböző árnyalatai pedig fantasztikus látványt nyújtanak.

flickr.com/Yuan

Hekla

A sziget legaktívabb vulkánja, legutóbb 2000-ben tört ki. A múltban több kitörés is pusztító hatású volt, emiatt a „Pokol Kapujaként” nevezik. Az aktivitás miatt nem mászható meg, de a szép látványért érdemes elmenni ide.

flickr.com/Ævar Guðmundsson

Fjadrárgljúfur kanyon

A szurdokban kanyargó folyó sziklafalak között éri el az óceánt. A kanyon mentén kiépített turistaút vezet, így mindenképp tegyünk egy sétát itt.

flickr.com/Brian Kingsley

Akureyri és bálnales

Az ország 2. legnagyobb városa az északi részen fekszik. Ezen a tengerparti részen érdemes bálnalesre elmenni, szinte mindig lehet delfineket és bálnákat látni.

 

Közösségi oldalaink

Facebook oldalunk

Facebook csoportunk

Instagram

Youtube

Oszd meg az ajánlatot barátaiddal!