Lisszabon látnivalók, közlekedés, időjárás, térkép

Lisszabon látnivalók – Európa egyik, ha nem a legszebb fővárosa, ahol a  várost keresztül kasul bejárják a hangulatos, mára már turistalátványossággá vált old school villamosok, melyek egyedi kialakításukkal Lisszabon egyik jelképévé váltak. A város  egész évben kiváló programokat tartogat számunkra, akár a fiatalabb, akár az idősebb generációt képviseljük. Lisszabon látnivalók sokaságát nyújtja az idelátogatóknak! Ebben segítünk most, bemutatjuk az összes fontos látványosságot! A cikk végén interaktív térkép segít a tájékozódásban!

 

Reptér és város közötti közlekedés

Metró

A Terminal 1-ről indul a piros, Vermelha nevű metró, ami keresztezi a másik három metróvonalat is.

A Terminal 1-ről a T2-re ingyenes reptéri shuttle buszok közlekednek.

Aerobus 1

Az 1-es és 2-es terminál előtt is megáll, a belvárosban pedig a központi részeket is érinti, ahol a Rossio és Cais do Sodré metróállomásnál is megáll. Jegyet a buszon és a reptéri jegyautomatáknál lehet venni.

Információk az Aerobus-ról itt!

 

Tömegközlekedés

Ahhoz, hogy igénybe vehessük a metrót, buszt, villamos és siklót, vennünk kell Viva Viagem kártyát. Ezt minden metróállomáson lehet vásárolni automatából. Erre a kártyára kell feltölteni ezen az automatán keresztül pénzt vagy vásárolhatsz vonaljegyet, 24 órás jegyet. Utóbbi mindenképp megéri, mivel szinte mindenre érvényes.

Amikor felszállunk a tömegközlekedési eszközre, érintsük a kártyát az érzékelőhöz (zölden világít, ha rendben van). Ha netán nincs a kártyán elég pénz (ez akkor van, ha csak pénzt töltöttünk fel), akkor pirosan jelez.

A 24 órás jegy érvényes a felvonókra és a Santa Justa liftre is!

A jegyfajták árai itt találhatóak („Fares” link alatt)!

Útvonaltervező: http://www.carris.pt/en/routes/

 

Turistabérlet

Ha szeretnétek múzeumokba, egyéb helyekre is bemenni, a Lisboa Card jó választás! Ez rengeteg helyre biztosít ingyenes vagy kedvezményes belépőt. Ezenkívül ingyenes a vonat a két szép vidéki városba, Sintra-ba és Cascais-ba.

Van 24, 48 és 72 órás bérlet.

Online itt lehet venni, ill. a kártyával igénybe vehető szolgáltatások itt találhatók!

 

Lisszabon látnivalók

Belém-torony

A Torre de Belém egy igen jelentős portugál történelmi emlékmű, amely fontos szerepet játszott az ország történetében, elsősorban a háborúk és a földrajzi felfedezések vonatkozásában.

A Belém-torony megőrzésére tett első erőfeszítések a XX. század derekán kezdődtek, és azóta is több kisebb-nagyobb renováción ment keresztül. Az UNESCO 1983-ban a Világörökség részének nyilvánította.

Az erősség a Tajo folyó északi partján áll, onnan uralja a főváros felé tartó vízi útvonalat. A torony jellegzetes Mánuel stílusban épült, melyet magáról Mánuelről neveztek el. Az építmény Lisszabon, és egyben az erős, a földrajzi felfedezések korában nagyhatalmi szerepet játszó Portugália jelképe. Az egyszerre gyönyörű és gazdag történettel bíró erődítmény Lisszabon látnivalók kihagyhatatlan célpontja mindazok számára, akik egy kicsit is érdeklődnek a történelem iránt.

Belépőárak, nyitvatartás és minden információ itt található!

Megközelítés: 15-ös villamossal, 729-es busszal a Largo da Princesa megállóig, onnan 500 m gyalog.

 

Castelo São Jorge – Szent György vár

A Szent György fellegvár a Tajo hegy tetején helyezkedik el és pompás rálátást nyújt a városra.  Itt fogadták az Indiai utazásról visszatérő Vasco de Gammát. A turisták körében is igen népszerű, melynek egyik tornyában – Torre de Ulisses – egy periszkóp segítségével 360 fokban megtekinthetjük a portugál fővárost és csodáit.

Belépőárak, nyitvatartás és minden információ itt található!

Megközelítés: 737-es busszal (Rossio metróállomástól) a Castelo megállóig.

Alfama

Ez Lisszabon legrégebbi negyede, amely a várhegy lejtőjétől egészen a Tejo folyóig terjed. Ennek tetején található az előbb bemutatott Sao Jorge vár.

Sok templom van itt, közülük kiemelkedik azonban a katedrális, valamint a Santa Engracia. Utóbbit panteonná alakították át, belülről nagyon szép és a kupolájából remek a kilátás.

Baixa

Ez a negyed inkább nevezhető a turistáknak épült résznek. Sok pékség, kávézó, étterem található. De itt van a mánuel stílusban épült Központi Pályaudvar is. 

Mindenképp látogassunk el az “A Ginjinha” bárba, amely a Lisszabon látnivalók egyik fő helye! Itt megkóstolhatjuk  a ginhinja-t, egy helyi likőrt.

 

28-as villamos

Ha azt mondjuk, hogy Lisszabon, akkor első körben mindenkinek a sárga 28-as villamos ugrik be. Hasonlóképpen, mint idehaza itt is látványosságnak számít az ősrégi, ám nagyon dizájnos villamos. Elképesztő a pályavezetése, ahogyan kialakították, mert a legszűkebb kis sikátorokban is közlekedik.

Vannak, akik nem szeretnek belül utazni, így felkapaszkodnak a villamos végiben és út közben valahol leugranak. Ha módunk van rá, mindenképpen üljünk fel rá, mert a Lisszabon látnivalók kihagyhatatlan része ez!

Ócenárium

Tudtad, hogy a világ második legjobb akváriumaként tartják számon?

Számtalan különleges hal található itt, ahol a egészen csodálatos látványban lesz részünk. 5 millió liternyi víz található az akváriumokban.

Belépőárak, nyitvatartás és minden információ itt található!

Megközelítés: piros metróval az Oriente megállóig.

 

Jeromosok kolostor (Mosteiro dos Jerónimos)

A Szent Jeromos-kolostor, ami Vasco da Gama-nak és India felfedezésének állít emléket. Az egyik legkülönlegesebb része a gótikus kápolna és a kolostor, ahol számos, híres portugál történelmi személyiség sírját is megtaláljuk.

Belépőárak, nyitvatartás és minden információ itt található!

Megközelítés: 15-ös villamossal, 728-as, 729-es busszal a Mosteiro Jerónimos megállóig.

Teleférico de Lisboa

A vízparttal párhuzamosan közlekedik a libegő, ahonnan remek kilátás nyílik. Déli végállomása az Ócenáriumnál található. Külön jegyet kell rá vásárolni.

Jegyárak, nyitvatartás és minden információ itt található!

Megközelítés: piros metróval az Oriente megállóig.

 

Praca dos Restauradores

Lisszabon talán legismertebb tere, ahol egy obeliszk emlékeztet az 1640-es spanyolokkal szembeni sikeres függetlenségre. 

 

Vasco da Gama híd

17,2 km-es hosszával ez Európa leghosszabb hídja a viaduktokkal együtt számítva. A Vasco da Gama híd várható élettartama 120 év és úgy lett megtervezve, hogy ellenálljon akár 250 km/h erősségű szélnek, továbbá hogy képes legyen fennmaradni körülbelül 4,5-szer erősebb földrengés esetén is, mint amilyen az 1755-ös történelmi lisszaboni földrengés volt. Utóbbi a becslések szerint 8,7 pont erősségű volt a Richter-skála szerint.

A híd talapzatától jobbra egy park található, ahol hangulatos sétányról lehet a legjobban látni a hidat.

Megközelítés: piros metróval a Moscavide megállóig, onnan 800 m gyalog ; 26B busszal a Rossio de Levante megállóig.

Feira da Ladra

A 12. század óta üzemelő bolhapiac minden kedden és szombaton tart nyitva 8-tól 17 óráig. Rengeteg dolgot vehetünk itt, érdemes elmerülni a forgatagban.

Megközelítés: kék metróval a Santa Apolónia megállóig, onnan 700 m gyalog ; a 734-es busszal a Mercado de Santa Clara megállóig.

 

Mercado da Ribeira

Ha piacozni van kedvünk, ide kell elmenni! Ez egy nagy csarnok, ahol két részt találunk. Az egyik a hagyományos piaci árusok helye (gyümölcsök, halak, stb.), míg a másik a piaci „kajálda” rész. Nemcsak helyi, hanem más nemzetekre jellemző ételeket is ehetünk itt.

Megközelítés: zöld metróval, 25-ös villamossal a Cais do Sodré megállóig.

 

Bairro Alto

Szeretnéd megtapasztalni a portugál bárok hangulatát? Ez a központban lévő negyed a nyerő! Kb. 250 (!) bár található ezen a részen, így ha nem találsz megfelelőt, akkor benned van a hiba! 😊

A 28-as villamos átvisz a negyeden, érdemes ezzel felfedezni ezt a részt.

 

Elevador de Santa Justa

A Santa Justa felvonó különlegessége, hogy összeköti a Baixa negyedet a magasabban fekvő Carmo térrel. Ez a város egyetlen függőleges irányú felvonója, amit köztéri közlekedésre építettek.

A fémből készült, 45 méter magas lift egy toronyból, egy kilátóból, továbbá egy járdából áll. Hét emelet magas és két kabin viszi az utasok a két irányba. A tetejéről nagyon szép kilátás nyílik a belvárosra és a szemben lévő várhegyre is.

24 órás jeggyel ingyenes a használata!

Megközelítés: kék, zöld metróval a Baixa-Chiado megállóig, onnan 200 m gyalog.

Pasteis de Belém cukrászda

A Szent Jeromos kolostorhoz közeli cukrászdában készítik és szolgálják fel az igazi pastel de Belém süteményt. A recept szigorúan titkos, így az eredeti ízvilágot csakis itt lehet megkapni.

Megközelítés: 15-ös villamossal, 714-es busszal a Mosteiro dos Jerónimos megállóig.

 

Padrao dos Descobrimentos

A felfedező hajósok emlékműve a portugál hajós történelem kiemelkedő alakjait ábrázolja. A „vezető” és legnagyobb szobor Tengerész Henriké, mögötte a többiek (pl. Vasco de Gama). Az emlékmű előtti térkövek pedig a régi idők portugál gyarmatainak világtérképét ábrázolja.

Az emlékműben egy kiállítótermet rendeztek be, valamint jó kilátás nyílik a Tajo folyóra és az Április 25. hídra.

Belépőárak, nyitvatartás és minden információ itt található!

Megközelítés: 15-ös villamossal, 728-as, 729-es busszal a Mosteiro Jerónimos megállóig, onnan 600 m gyalog.

Miradouro de Sao Pedro

Egy nagyon igényesen és szépen kialakított kert, ahonnan remek panoráma van a belvárosra és a Szent György kastélyra.

A legfelső rész alatt pár méterrel lévő kertben sok mellszobor van, amik római és görög mitológiai hősöket, isteneket ábrázolnak.

A kertbe egy siklóval, a Glória felvonóval juthatunk a lenti megállótól, ami a Praca dos Restauradores tér északnyugati sarkától indul.

 

Siklók

Itt most nem a hüllőre, hanem a meredek emelkedőn/lejtőn közlekedő járműről van szó. Három sikló található Lisszabonban.

Az Ascensor da Glória siklót már említettem, a Miradouro de Sao Pedro kerthez közlekedik a Praca dos Restauradores tértől.

Az Ascensor da Bica a Rua de São Paulo és Largo do Calhariz között közlekedik, pályája 260 méter hosszú, átlagos meredeksége 18 % körüli.

Az Ascensor do Lavra a Glória siklóra azonos kinézetre. Ez a Largo da Anunciada és Rua Câmara Pestana között közlekedik, átlagos meredeksége 22 %.

 

Lisszabon múzeumok

 

Antik Művészetek Múzeuma (Museu Nacional de Arte Antiga)

Más néven a „Zöld Ablakos Múzeum” Lisszabon egyik legjelentősebb múzeuma, ahol rengeteg műalkotás található. Fő témája a festészet (pl. Dürer, Bosch), de szobrok, kovácsolt alkotások, antik bútorok is láthatóak.

Leghíresebb az ismeretlen festő készítette Szent Vince táblák, amelyeket a szakértők a legmagasabb szintűnek tekintenek.

A kovácsolt alkotások gyűjteménye is jelentős. Az Alcobaca-kolostorból származó keresztet is itt őrzik, amit Vasco de Gama indiai útjából hozott aranyból készítettek.

Belépőárak, nyitvatartás és minden információ itt található!

Megközelítés: 713-as, 714-es, 727-es busszal a Rua das Janelas Verdes megállóig.

 

Nemzeti Régészeti Múzeum (Museu Nacional de Arqueologia)

Ez az ország egyik legnagyobb archeológiai múzeuma. Nagyon szép egyiptomi és iszlám gyűjtemények vannak, de Portugália legnagyobb római témájú tárlata itt található.

Belépőárak, nyitvatartás és minden információ itt található!

Megközelítés: 15-ös villamossal, 728-as, 729-es busszal a Mosteiro Jerónimos megállóig.

 

Tengerészeti Múzeum (Museu Marinha)

Mivel Portugália több száz éve komoly erővel bírt a vizeken, nem csoda, hogy külön múzeum van szentelve a témának. A sok remek kiállított tárgy és hajó mellett megismerkedhetünk a portugál hajózás múltjával.

Belépőárak, nyitvatartás és minden információ itt található!

Megközelítés: 15-ös villamossal, 728-as, 729-es busszal a Mosteiro Jerónimos megállóig.

 

Hintómúzeum (Museu Coches)

A Belém negyedben van ez a turistakedvenc múzeum, mivel a világ egyik leggazdagabb hintó- és szekérgyűjteménye itt látható. További érdekesség, hogy a portugál királyi család egykori lovardájában található.

Több mint 70 hintó van kiállítva, az első a 16. században készült, míg a „legújabbon” 1958-ban Erzsébet angol királyné is utazott.

Belépőárak, nyitvatartás és minden információ itt található!

Megközelítés: 15-ös villamossal, 714-es, 727-es, 728-as, 751-es busszal a Belém megállóig.

 

Csempemúzeum (Museu Nacional do Azulejo)

Hallva a múzeum nevét, legyinthetnénk, miért is mennénk nézegetni csempéket. De egyöntetű a látogatók véleménye, hogy nagyon is megéri a Lisszabon látnivalók közül ez a múzeum!

Remek csempékből álló kézzel festett képeket láthatunk itt és átfogó képet kapunk erről a művészeti ágról. Már a helyszín is egyedi, mivel a mánuel stílusú Madre de Deus kolostor és templomban található a múzeum. Nagyon szép a belső kertje is.

Belépőárak, nyitvatartás és minden információ itt található!

Megközelítés: 718-as, 742-es, 794-es busszal az Igreja Madre Deus megállóig.

 

Lisszabon látnivalók videóban

 

Időjárás

A város klímája mediterrán. Lisszabon az egyik legmelegebb európai főváros. A tavaszi és a nyári hónapok zömmel naposak. A maximum hőmérséklet júliusban és augusztusban körülbelül 28 °C és a legalacsonyabb hőmérséklet 18 °C körüli. A késő ősz és a tél tipikusan esős és szeles; a max. hőmérséklet télen 15 °C körül alakul. A napsütéses órák száma igen magas, átlagosan évi 2800 napos óra.

 

Interaktív térkép

 

 

Tanulmányozd a másik remek portugál várost: Kötelező látnivalók Portóban

Többet olvasnál? Nézz körbe a blogunkban: Blog

TravelHunter Közösség – Csatlakozz

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, hogy értesülj az ajánlatokról! 

Facebook oldalunk

Instagram

Youtube