loading...
Hévíz

Hévíz 5 legkedveltebb látnivalója, a tófürdő, szállásfoglalás

Hévíz

Hévíz neve egybeforrt a világhírű tófürdővel. Nem is csoda, hiszen külföldről is rengeteg turista látogat a Balatonhoz közeli városba. Azonban ne higgyük, hogy csak a tófürdő az egyetlen programlehetőség Hévízen!

Hévíz látnivalók, szállás, fürdő, mozi

Hévíz tófürdő

Mi mással is kezdhetnénk a cikket, mint a tófürdő! A Hévízi-tó Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizes tava. A több mint 200 éves fürdőhagyományokkal rendelkező gyógyhelyet évente több százezer turista keresi fel.

Magyarország legrégebbi és legismertebb gyógyfürdője a római korból származó emlékek szerint több mint 2000 éves múlttal büszkélkedhet. Hévíz tófürdő gyógyító hatása már a rómaiak számára is ismert volt!

Hévíz fürdők

Hévíz fürdők


A tó vize 38 méter mély forrásból származik. Percenként mintegy 40 ezer liter vízhozammal rendelkezik és 38 fokos. A bő vízhozamnak köszönhetően a tó vize 72 órán belül kicserélődik!

Nyáron a víz hőfoka 33-35 °C, de nagyon meleg napokon elérheti a 36-38 °C-ot is. Ősszel és télen a hőmérséklet alacsonyabb, mintegy 24-26 °C körül mozog. A víz hőfoka a fürdőzőkre, betegekre nyugtatólag, pihentetőleg hat, mert ez a hőmérsékleti érték az ember hőháztartása szempontjából közömbösnek számít.

Télen fantasztikus látvány a víz felett lévő ún. párasapka.

Ez a réteg a tófelszín felett tartja a kén-hidrogént és a rádiumot, így természetes inhalatorium alakul ki. Ez gyógyító hatású a hangszálakra is!

Hévíz tófürdő

Hévíz tófürdő


A hévízi tó vize kalcium- és magnéziumtartalmú hidrogénkarbonátos gyógyvíz. Gazdag ásványianyag-tartalmának köszönhetően számos betegség gyógyításában hatásos.

A Hévíz tófürdő gyógykúrákat is kínál a betegeknek. Ennek keretében egyénre szabott terápiás programot határoznak meg. Ez általában egy 3 hetes program, ami után hosszabb időre is fájdalommentessé válhat a beteg.

Hévíz Gyógyfürdő – Milyen betegségekre ajánlott?

  • Reumás mozgásszervi panaszok minden degeneratív kopásos, meszesedéses típusa.
  • Gyulladásos izületi és gerincbetegségek nyugalmi stádiumban.
  • Kötőszöveti reuma (izom-, ínszalagok megbetegedései).
  • Másodlagos izületi betegségek, anyagcserezavarokhoz társuló izületi panaszok (pl. köszvény).
  • Belső elválasztású mirigyek zavara.
  • Bőrbetegségekhez társuló izületi gyulladások.
  • Törések, baleseti sérülések, mozgásszervi műtétek utáni állapot (elsősorban végtagtörések) rehabilitációra alkalmas stádiumban.
  • Anyagcsere csontbetegségek.
  • Izületi műtétek elő- és utókezelése, porckorongműtét utókezelése.
  • Krónikus nőgyógyászati betegségek.
  • Krónikus, perifériás idegrendszert érintő, elsősorban mechanikai okokra visszavezethető bántalmak.

 

Hévíz szállás

Hévízen található szállásokért: Kattints ide

 

Hévíz látnivalók: Dr. Schulhof Vilmos sétány

A tófürdő körül fut a sétány, amely szép platánfákkal, padokkal van szegélyezve.

Egyik oldalán a Hévízi-tó, másik oldalán a Szent András Reumakórház történelmi épületei tárulnak elénk.


Egregy

Hévíztől északra 1,5 km-re, mintegy 20 perces sétával érhető el Egregy városrésze. 1946-ig különálló település volt, akkor egyesült Hévízzel.

Hévíz programok

Hévíz programok


Legnépszerűbb programja a borospincék, igényes borozók látogatása. Leginkább két utcában, a Dobföldi és Zrínyi utcában találjuk a legtöbbet.

A borvidék jellegzetes fehérbor-termelő táj, de telepítettek néhány vörösborszőlő-tőkét is. A környék legelterjedtebb fajtái: az olasz rizling, a szürkebarát és a rizlingszilváni, de megtalálható a zöldveltelini és a muskotályok is.

A Dombföldi utcán a pincék között tovább sétálva elérnek a Szent Magdolna Árpád-kori templomhoz, ami Hévíz egyik legszebb épített öröksége. Az 1964-65-ös renoválást követően korhű berendezési tárgyakkal látták el és ezáltal ma eredeti hangulatában tekinthetik meg a látogatók.

 

Tavirózsa Kalandpark

A tófürdőtől 2 km-re Keszthely felé találjuk ezt a kalandparkot. Összesen 30 kalandelem van kialakítva két szinten.

Az 1. szinten alapvetően gyerek és senior pályák vannak. Itt minden korosztály talál magának megfelelő és teljesíthető kihívást.

A 2. szinten három nehézségű pálya van: könnyű, nehéz, extrém. Itt mindenki talál az adrenalinszintjéhez közeli kalandot.

Van csúszópálya is szintén két szinten. A leghosszabb 70 méter hosszú, ami egy tó felett is átcsúszik!

Hévíz szállások

Hévízen található szállásokért: Kattints ide

 

Hévíz mozi

Ha hévízen jársz, akkor mindenképpen látogass el a moziba. A hivatalos nevén Fontana Mozi egy pazar szórakozás lesz. A mozi 2005-ben lett felújítva és 104 fő befogadására képes vetítőteremmel rendelkezik. Nemrégiben a hangtechnikát és digitalizációt is lecserélték, így teljesen megfelel a mai elvárásoknak.

Hévíz mozi

Hévíz mozi


Keszthely

Akár kerékpárral is átugorhatunk a Balaton-parti városba, mindössze 7 km-t kell tekernünk.

Legnépszerűbb látnivalója a Festetics-kastély. A barokk épület hazánk 3. legnagyobb kastélya! Egyik legszebb terme a könyvtárterem, ahol a könyvek száma meghaladja a 90 ezret! Szintén látványos a Hintómúzeum is, ahol szépen restaurált lovasszánok, díszes kocsik láthatók.

A Balaton Múzeumban hatalmas és átfogó interaktív kiállítással találkozhatunk a Balatonról. Ezenkívül érme- és ékszergyűjtemény, úttörőtáboros tárgyak, retró strandcuccok is láthatók. Maga az épület kívülről is impozáns!

Természetesen a strandolás a fő attrakció, a Városi és a Helikon strand jól kiépítve várja a pihenni vágyókat.


Kis-Balaton

Hévíztől 16 km-re van hazánk egyik legkülönlegesebb tája. A Zala folyó mentén egy mocsaras-nádas terület lett kialakítva, amely a 200 évvel ezelőtti természetes állapotokat tükrözi.

Elsősorban gazdag madárvilágáról ismert, de számos gerinctelen élőlénycsoport száma is jelentős.

A turisták is megtapasztalhatják a Kis-Balaton szépségeit, a Kányavári-sziget az egyetlen olyan terület, amely szabadon látogatható. A szigetre egy fahídon keresztül vezet az út, ahol egy tanösvényt is kialakítottak. Itt az információs táblák segítségével megismerhetjük a madárvilágot. Egy kilátótoronyból pedig élvezhetjük is a táj látványát.

A Kányavári-szigethez az Állatsimogató a gyerekek számára kötelező program! Nem csak simogatni, hanem etetni is lehet a szelíd állatokat. De van itt pónilovaglás és lovaskocsizás is!

Hévíz program

Hévíz program


Rezi vár

Hévíztől 20 km-es autózással feljuthatunk a csodás kilátással rendelkező várhoz is! Mindössze 300 métert kell gyalogolni a parkolóból.

Az elmúlt időszakban elkezdték felújítani a várat, de valójában az északi irányba nyíló panoráma az, ami miatt érdemes feljönni!

Hévíz Szállások – Közeli szálláshelyek

Kedved kaptál, hogy ellátogass Hévízre?

Nézd meg szállásajánlatainkat

Ünnepi feltöltődés Cserszegtomajon

⭐️3.9/5   Relax Hotel Hévíz *** –  Cserszegtomaj

5 éjszakás gyógyüdülés, tójeggyel

⭐️3.9/5  Majerik Hotel *** –  Hévíz

Pihenj az egyik legjobb panzióban

⭐️4.9/5  Fábsits Panzió –  Hévíz