loading...
Robbantásos merényletek Srí Lankán

Robbantásos merényletek Srí Lankán! Biztonságos oda utazni?

 

Mi történt?

Húsvétvasárnap reggel, helyi idő szerint nyolc óra körül robbantássorozat rázta meg Srí Lankát. Hat támadást a fővárosban, Colombóban követtek el: négy luxusszállodában, a Szent Antal katolikus templomban és egy eddig meg nem nevezett épületben. A két vidéki robbantást a fővárostól 30 kilométerrel északra lévő Negombo város katolikus Szent Sebestyén-templomában, illetve a 250 kilométerrel keletre lévő Batticsaola város evangéliumi keresztény templomában hajtották végre.

A szállodák, a Shangri La, a Cinnamon Grand és a Kingsbury a turisták kedvelt célpontjai, bár olcsónak egyiket sem nevezhetnénk az éjszakánként 50 ezer forintos szobaárukkal. A Cinnamon Grand egyébként a miniszterelnök rezidenciájának közelében található, itt a pokolgépet az étteremben helyezték el.

A vasárnapi mise miatt sokan voltak a templomokban, így a robbantásoknak sok áldozata volt. Vasárnap este 207 halálos áldozatról és több mint 450 sebesültről szóltak a beszámolók, hétfőn a helyi rendőrság szóvivője viszont már 290 halálos áldozatról számolt be.

Egy kormányzati forrás szerint Maitripala Sziriszena elnök hétfő reggelre összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, amelynek ülésén Ranil Vikremeszinghe kormányfő is részt vesz, írja az MTI.

A hatóságok időközben feloldották a történteket követően elrendelt kijárási tilalmat. A Reuters hírügynökség helyszíni beszámolója szerint hétfőn reggel katonák felügyelték a rendet a nagyobb szállodák előtt, illetve a világkereskedelmi központ előtt a kereskedelmi negyedben.

Az áldozatok nagy része Srí Lanka-i, de legalább 36 külföldi áldozatról számoltak be a hírügynökségek. Közülük 11-et sikerült eddig azonosítani, három britről és két amerikai-brit állampolgárról a Guardian számolt be, a CNN szerint egy-egy holland, kínai, török és portugál, illetve két török állampolgár is van köztük. 25 külföldi halottat még nem sikerült azonosítani, de magyar áldozatról nem tudni. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter megerősítette, hogy a halottak közt vannak amerikai állampolgárok is, a dán külügyminisztérium három dán halálos áldozatról adott ki közleményt. Írta az Index

Mit mond a konzulátus? 

2019. 04. 22.
A tegnapi Srí Lanka-i terrortámadásokat követően életbe léptetett rendkívüli kijárási tilalmat 2019. április 22-én reggel feloldották, de a Srí Lanka-i kormány helyi idő szerint ma este 8 órától holnap reggel 4 óráig bevezeti ismét a kijárási tilalmat. A kijárási tilalom feloldása csak a biztonsági helyzet rendeződését követően várható.

A Colombo-i reptér rendkívüli biztonsági megszigorításokkal rendben működik.

  • Az indulási várócsarnokba a belépés csak a repülőjegy felmutatásával lehetséges.
  • A rendkívüli biztonsági ellenőrzések miatt minden utas legalább négy órával az indulás előtt meg kell érkezzen a helyszínre.
  • A légiforgalomban fennakadások várhatók, kérjük mindenki tájékozódjon előzetesen az utazását bonyolító légitársaságánál.

További biztonsági műveletek várhatók ezért továbbra sem javasoljuk az országba történő utazások megkezdését.

Mit mondunk mi?

Mi sem javasoljuk, azonban mindenkinek a saját felelőssége az utazás. Vannak olyan részek természetesen, amik nem érintettek, de tájékozódjunk előre.

Azt kérjük a térségbe utazóktól, hogy regisztráljanak a konzulátusi szolgálat honlapján, adják meg a tartózkodási helyüket, hogy baj esetén minél hamarabb segítséget kaphassanak a magyar hatóságoktól.

Teendők hosszú repülőút esetén – Hasznos tanácsok – Travelhunter

Bármennyire is szeretünk utazni, azért egy hosszú út le tudja amortizálni elég jó a szervezetünket. Főleg, ha egy repülőút sok-sok órás, a végére már kezd kínszenvedéssé válni a fedélzeten. Mit tudunk tenni, hogy kevésbé legyünk fáradtak egy hosszú repülőút után? Adunk néhány hasznos tippet! Természetesen képlékeny szó a hosszú, hiszen mindenkinek mást jelent ez.