Különleges szigetek – 2. rész: Galápagos-szigetek

Az Egyenlítő közelében, a Csendes-óceánon fekvő Galápagos-szigetek 14 nagyobb 6 kisebb szigetből és több mint száz sziklából áll. A vulkanikus és tektonikus erők alkotta szigetek élővilága nagyon változatos és ami érdekes, hogy az egyes szigetek különbözőek egymástól.

Nem hiába hívják az evolúció élő múzeumának, hiszen olyan élőlény él itt, ami másutt nem (endemikus élőlények). Charles Darwin is több héten át tanulmányozta a szigetek élővilágát. Emlékét őrizve a szigetcsoport északnyugati részén egy kis szigetet róla neveztek el.

Dél-Amerikától nyugatra található, jogilag Ecuadorhoz tartozik. Fővárosa a San Cristóbal szigeten lévő Puerto Baquerizo Moreno.

Fontos tudni, hogy a repülőtérre érkezve nemzeti parkba belépés címen 100 dollárt kell fizetni készpénzben. Korlátozva van a látogatók száma is szigetekre lebontva, valamint a szigetek közti hajóközlekedés is. Minderre azért van szükség, hogy ne legyen embertömeg és az élővilágot ne terheljük meg nagyon!

Csakis két légitársaság gépei közlekednek ide Quito-ból és Guayaquilból. Sajnos az árak a monopolhelyzet miatt magasabbak is. Hajóval is van lehetőség utazni, de ez több napos út.

A legalkalmasabb időszak december és május között van, ekkor van a legtöbb napsütés és a tengervíz hőmérséklete is fürdésre alkalmas.

A természeti látnivalók mellett a leghíresebbek az állatfajok:

  • galápagosi óriásteknősök, más néven elefántteknősök
  • Darwin-pintyek
  • galápagosi medvefókák
  • kéklábú szula
  • leguánok.

Turistaként azért is nagy élmény idejönni, mert az állatok nem nagyon félnek az embertől, így testközelből figyelhetőek meg. Sok beszámolóban lehet olvasni, hogy például egy leguán az ember lába körül téblábol gond nélkül.

 

Néhány a szigetek közül

San Cristóbal

A legkönnyebben elérhető figyelőhely az óriásteknősök és oroszlánfókák esetében a La Loberia strand, amely a fővárostól délre nem messze található.

 

Santa Cruz

A déli részen fekvő Puerto Ayora kikötőváros a központ, a település mellett található a Charles Darwin Kutatóállomás. Itt bemutatják a galápagosi élővilágot, ha a szigeten járunk, mindenképp látogassunk el ide!

A város tengerpartján szintén láthatunk tengeri leguánokat és oroszlánfókákat.

 

Isabela

Az egyik legszebb sziget, amit hat vulkán működése során jött létre.

Központja a déli részen fekvő hangulatos Puerto Villamil. Hosszú, homokos tengerpartja van, ahol szintén láthatunk mászkálni leguánokat.

A várostól nem messze egy óriásteknős-menhely is található, ahol több száz teknőst nevelnek.

Az egyik működő vulkán, a Sierra Negra közel van a városhoz, akár a kráterig is fel lehet gyalogolni. Az alsó része az igazán érdekes, ott nagyon változatos a vegetáció.

A Cerro Brujo fehérhomokos strandon nagy számban láthatóak a kéklábú szulák.

 

Genovesa

A Darwin-öböl és az Arcturus krátertó a két fő látványosság. Ezenkívül itt figyelhető meg a piroslábú szula nevű madár is.

 

Floreana

Itt láthatóak a zöld tengeri teknősök, népszerű hely az állatok megfigyelésére. Emellett a Devil’s Crown vagyis az Ördög koronája remek sznorkelező hely.

flickr.com / GabeD

 

Érdekel az 1. rész?  Különleges szigetek – 1. rész: Bora Bora

 

TravelHunter Közösség – Csatlakozz hozzánk 

Facebook oldalunk

Facebook csoportunk

Instagram

Youtube

Oszd meg a cikket ⬇⬇⬇