loading...

Milyen hírek érkeznek a légitársaságoktól a folytatásról?

Már sok hét telt el a koronavírus európai megjelenése óta és elindultak azok a hírek, amelyek az újraindítással kapcsolatosak. A legérdekesebb mindenképp az Emirates-hez kapcsolódik. Nézzük, miket terveznek, illetve jelentettek be egyes (minket is érintő) légitársaságok!

 

Az Emirates az elsők között van, amely az újraindulást egy vadiúj dologgal kezdte: koronavírus-gyorsteszttel. A szerdai Dubaj – Tunisz járatra felszálló utasoktól vérmintát vettek, amely pár perc múlva már ki is adta a minta eredményét. Az Emirates tesztjelleggel vezette be, de reális esélye van, hogy a jövőben negatív eredmény esetén lehet csak felszállni a repülőgépre. Mondjuk ez felvet olyan kérdést is, hogy egy pozitív eredménynél buktuk a repjegy (vagy akár a teljes út) árát is?

A Wizz Air a fedélzeti távolság megnövekedését mérlegeli. Ezt úgy kívánnák elérni, hogy a hármas ülésből a középsőt szabadon hagynák, így a közvetlen, pár centis távolság eltűnne. Ez azonban csak 80-90 cm-es „hézagot” jelentene, ami bőven a javasolt 1,5-2 méteres alatt van. Joggal merülhet fel, elég biztonságos-e így is az utazás, főleg, hogy a légitársaságnak se éppen profitábilis az út (mivel a kihasználtság így a teljes férőhely 2/3-a lenne csak).

A Wizz Air ezenkívül létszámleépítéssel is reagált a koronavírus okozta pénzügyi nehézségekre. 1000 fős elbocsátást jelentett be a napokban a cég, ezenkívül munkaidő- és fizetéscsökkentést is tartalmaz a terv.

A Ryanair vezérigazgatója kifejezetten optimista hangot ütött meg a napokban. O’Leary szerint elég gyors lesz az utazási kereslet visszatérése és nagy leárazási akciók is lesznek. Véleménye szerint ez utóbbi a most kormányzati segítséget kért légitársaságokra nézve negatív kihatással lesz.

Az EasyJet a feladott poggyász árával keltett feltűnést. A bőrönd árát durván lecsökkentették. Amint az alábbi Budapest-London járatnál látszik, itt egy 15 kg-os poggyász ára mindössze 406 Ft! Vélhetően ez csak ideiglenesen lesz elérhető, de mindenképp figyelemreméltó, hiszen a poggyászok árai az utóbbi években nagyon megemelkedtek!

A feladott poggyász mindössze 406 Ft!

A feladott poggyász mindössze 406 Ft!

Kellemetlenebb hír érkezett a Norwegian-től. Az eémúlt években is volt probléma a cég háza táján, így szinte garantált volt, hogy a koronavírus keresztbetesz a cég jövőjének. A brit munkavállalóinak küldött levélben közölték, hogy az áprilisi bérekre sincs pénze a cégnek. Sajnos eléggé benne van a “pakliban”, hogy a Norwegian nem fogja a mostani formájában túlélni ezt a válságot… 🙁