loading...
Revolut kártya

Revolut kártya – A bankkártya bemutatása, használata

Már biztos sokan hallottatok a Revolutról, de még többen vannak, akik nem. Pedig a Revolut kártya használata külföldön sok ezer forint spórolást is jelenthet! A cikkben bemutatjuk az előnyöket, de természetesen a hátrányról is szót ejtünk!

 

Mi is az a Revolut és miért előnyös?

A Revolut egy brit fintech cég. Elektronikus prepaid kártyát bocsát ki, amivel ugyanúgy fizethetünk, mint a hagyományos kártyákkal. Utóbbikkal ellentétben azonban, ha jól használjuk, a Revoluttal ingyenesen tudunk fizetni, sőt, akár utalni is!

Legnagyobb előnye abban van, hogy forintot feltöltve a kártyára, azt rengeteg devizanemben költségek nélkül tudjuk átváltani és használni külföldön!

Egy forint alapú bankkártyával fizetve átlagosan 3 % átváltási díjat számolnak fel a bankok. Így ha például 100 ezer forintot fizetünk külföldön, annak kb. 3000 forintos költsége van. Ezt meg tudjuk spórolni a Revolut kártya használatával!

Ráadásul külföldi ATM-ből való pénzfelvétel is ingyenes egy határig (erről lentebb részletesebben)!

Revoluton belüli utalás ingyenes és azonnal átmegy a pénz! Elég, ha a fogadó fél is rendelkezik Revolut számlával, máris lehet oda-vissza utalgatni pénzt.

 

Hogyan igényelhető Revolut kártya?

Fontos tudni, hogy csak mobilapplikációval használható! Azon belül tudunk minden ügyet elintézni.

Andoid és iOS rendszerben is letölthető az alkalmazás. Regisztrálni kell, értelemszerűen kitöltve az adatokat és itt lehet igényelni a kártyát is. Az igénylés díjmentes és semmilyen kiszállítási díj nincs.

A felület magyar nyelven is elérhető.

 

Hogyan használható?

A kártyára idéntől már forintban is feltölhetünk pénzt. Ráadásul ez bankkártyás vásárlásnak minősül, így a feltöltés díjmentes! A pénz pillanatok alatt jóváíródik a Revolut-számlán és az alkalmazásban.

Itt vagy átváltjuk a megfelelő devizában vagy hagyjuk forintban. Utóbbi esetben a fizetéskor használt pénznemet az aktuális árfolyamon váltja át a rendszer (természetesen díjmentesen).

Ha több deviza van a számlánkon, először a fizetendő pénznemből költ a rendszer. Ha ez elfogy, akkor “nyúl” másik devizához.

 

Bankkártya típusai

Háromféle kártyatípust bocsátott ki a Revolut:

  • Standard: díjmentes a számlavezetés és a bankkártya. Egy “átlagos” utazónak ez bőven elegendő!
  • Premium: 6.99 font/hó a számlavezetés.
  • Metal: 12.99 font/hó a számlavezetés.

A különbség természetesen abban van, hogy a Premium és a Metal több szolgáltatást nyújt (pl. utasbiztosítást, reptéri várók használatát, több virtuális kártyát) és magasabbak a limithatárok.

Revolut kártya

Revolut kártya

Az ingyenesség határai a standard kártyák esetén

Nyilván vannak limitek, ameddig a kártyát ingyenesen használhatjuk:

  • ATM-es készpénzfelvétel havi 75.000 Ft-ig, azon felül 2 % a költség;
  • devizaátváltás havi 6.000 euróig, azon felül 2 % a költség.

 

Milyen funkciók találhatók az alkalmazásban?

Mivel minden a mobilapplikáción keresztül történik, szinte egy gombnyomással tudunk elintézni dolgokat:

  • letilhatjuk a kártyát és egy gombnyomással utána fel is oldhatjuk a zárolást;
  • beállíthatjuk, milyen fizetési módokat engedélyezünk – érintős (paypass), mágnescsík lehúzása, online fizetés;
  • fizetési limitet adhatunk meg, ami fölött nem engedi a tranzakciókat;
  • be- és kikapcsolhatjuk helyalapú fizetést, amivel biztonságosabbá tehetjük a kártyát (ha a rendszer azt látja, hogy más helyen akarunk fizetni, mint ahol a mobilunk van, megtagadja a tranzakciót).

 

De! Egyvalamit azért ne felejtsünk el!

A Revolut egyelőre e-money licensszel rendelkezik és nem bank! Tehát jelenleg nem vonatkozik rá a betétbiztosítás!

Mostanság hallani károsultakról, akiknek a számláját zárolták és nem kapták még vissza a számlán levő pénzt. Szerencsére ez csak kevés embert érint, de próbáljuk ezt megelőzni!

Nagyon fontos, hogy sok pénzt és főleg a megtakarított pénzt (vagy egy részét) ne a Revolut számlán tartsuk! Amikor utazunk, előtte töltsünk fel rá pénzt, de óvatosságból legyen pénz vagy másik bankkártya is nálunk! Soha nem lehet tudni…

 

(Forrás: Utazáskatalógus)

Szeretnél egy ingyen kártyát? Kattints ide

További cikkekekért: Kattints ide