loading...
Ingyen ház Görögországban Antiküthera

Kapsz egy házat Görögországban, meg havi 500 eurót. Érdekel?

Egy görög sziget új lakókat keres, igaz nem a legközpontibb helyen. Házat, telket és havi 500 eurót kínál. Igaz vagy sem?

A Peloponnészoszi-félsziget és a Kréta között fekvő Antiküthéra szigete új lakókat keres.

A 20 km²-es Antiküthéra vagy Antikithira Görögország déli részén, a Peloponnészoszi-félsziget DK-i csúcsa és Kréta szigetének nyugati vége között, a Krétai-tenger nyugati határán található. A szigeten csak pár tucat ember él tartósan, viszont a nyári hónapokban a lakossága eléri a több százat. 1900-ban a sziget partjai közelében egy ókori hajóroncsban találták az antiküthérai szerkezet néven elhíresült szenzációs leletet és egy életnagyságú bronzfigurát – nemcsak házat és telket, de három évig havi 500 eurót is kínál az új telepeseknek – tájékoztatott a La Repubblica olasz napilap.

Számunkra kicsit fura, hogy tavaly az olaszoknál volt hasonló eset, hogy egy olasz falu elnéptelenedett és most pótolnák, úgy hogy betelepítenek idegeneket és ezért még pénzt is kapnak. Most pedig egy olasz lap hozta le, szinte ugyan ezt a sztorit, csak egy görög faluról beszélünk ez esetben

A sziget a turisták által látogatott vidékeken kívülre esik, így jelenleg mindössze 40 ember lakja

A lakosok nagy része Potamosz kikötővárosában él, ahol a rengeteg fehérre festett ház mellett az érdeklődők néhány kocsmát és egy maroknyi boltot is találnak.

A helyiek tudatosították, hogy a gyönyörű környezettel és a búvárkodásra alkalmas tengeri világgal nem fogják idecsalogatni az érdeklődőket, ezért úgy döntöttek, hogy azokat az embereket, akik a családjukkal együtt a szigeten szeretnének letelepedni, bőkezű ajánlattal próbálják a szigetre invitálni.

A szigetet az ún. antiküthérai szerkezet tette ismertté. A bronz fogaskerékből és tárcsákból álló antik számológép a Naprendszerbeli objektumok pozíciójának megállapítására, illetve holdfogyatkozások kijelzésére alkalmas.

A szerkezetre 1902. május 17-én bukkantak 40 méter mélységben a Küthéra és Kréta között fekvő Antiküthéra szigete mellett a tenger mélyén keresgélő szivacshalászok, egy az i. e. 1. században elsüllyedt római hajóroncsban.

Hogyan juthatsz el a helyre és járhatsz utána az egésznek?

Budapest – Athén 
Athén – Kithyra 
Kithyra – Antiküthéra  és vissza ugyan így

 

Te eltudnád itt viselni életed hátralévő éveit?

antikythera