loading...

Koronavírusról való tudnivalók, főleg utazóknak

Az utazók számára kiemelten fontos figyelni a Kínából indult koronavírus körüli eseményeket, tájékoztatásokat. Itt összeszedtük az eddig tett óvintézkedéseket és tudnivalókat!

 

Fontos tudni, hogy ezidáig Magyarországon nincs koronavírussal kezelt beteg!

Már két, Kínába közlekedő légitársaság felfüggesztette a járatait: 

  • A Hainan Airlines közlése szerint a Csungking-Budapest járatot február 7. és március 27. között felfüggeszti a légitársaság.
  • A Shanghai Airlines közlése szerint a Csengtu-Budapest járatot február 4. és március 28. között, a Hszian-Budapest járatot február 6. és március 26. között felfüggeszti a légitársaság. A Shanghai-Budapest járat az eredeti menetrend szerint közlekedik.

A tegnapi naptól hatósági döntés értelmében minden Kínából közvetlen járattal érkező utast az országba belépés előtt, még a repülőtéren hőmérős szűrésnek kell alávetni. 

A Budapest Airport közleményben tudatta, hogy “a reptér jelentős készlettel rendelkezik minden szükséges védőfelszerelésből, és részletesen kidolgozott eljárásrenddel kész támogatni a hatóságok munkáját egy esetleges rendkívüli repülőtéri intézkedés elrendelése esetén. A Budapest Airport folyamatos kapcsolatot tart fenn a Nemzeti Népegészségügyi Központtal (NNK), valamint Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztályának (BFKH NFO) repülőtéri népegészségügyi kirendeltségével, hogy elrendelés esetén a rendkívüli óvintézkedéseket haladéktalanul be tudja vezetni a repülőtéren.”

A Budapest Airport ezen oldalán lehet követni a tájékoztatókat!

A Nemzeti Népegészségügyi Központ is külön oldalt tart fenn a koronavírusról való tudnivalókról!

Az új coronavírus fertőzés tünetei nagyon hasonlóak az influenza tüneteihez. Ebben az időszakban rendkívül fontos a higiéniai szabályok betartása, étkezés, illemhely használat előtt, után, zsebkendő használat, közlekedés, vásárlás után, hazaérkezéskor alaposan mossunk kezet, ne nyúljunk az arcunkhoz, szemünkhöz, zsebkendőbe tüsszentsünk, köhögjünk.

Fontos tudni, hogy kizárólag akkor merül fel valakinél az új coronavírussal való fertőződés gyanúja, ha valaki

  • a megbetegedés kezdetét megelőző 14 napon belül Wuhanba (Kína, Hubei tartomány) utazott vagy ott tartózkodott, vagy
  • aki szoros kapcsolatban volt egy igazoltan vagy valószínűsítetten wuhani új koronavírus (2019-nCoV) okozta tünetegyüttesben szenvedő beteggel a megbetegedését megelőző 14 napban; vagy
  • aki járt vagy dolgozott a Kína Hubei tartománybeli wuhani élő állat piacon a megbetegedését megelőző 14 napban; vagy
  • aki a megbetegedését megelőző 14 napban dolgozott vagy járt olyan egészségügyi intézményben, ahonnan wuhani új koronavírus fertőzéseket jelentettek.

A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírussal azonos családba tartozó új koronavírus (nCoV-2019) influenzához hasonló tüneteket okoz, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat. A vírus okozta járvány valószínűleg egy vuhani piacon indult tavaly decemberben (bár ezt nem sikerült teljesen bizonyítani). Kínában péntekig csaknem tízezer ember fertőződött meg, és 213 ember meghalt. A vírus további 20 országban jelent meg, halálos áldozatot Kínán kívül nem szedett.