loading...

Táskában maradhat a laptop a reptéren!

Mostantól Budapesten sem kell már a csomagból kivenni a laptopot és a tabletet a repülőtéri biztonsági ellenőrzésnél. A közelmúltban elérhetővé vált ultramodern technológiának köszönhetően a biztonsági ellenőrök úgy is el tudják végezni az átvilágítást, hogy a nagyobb elektronikai eszközök a kézipoggyászban maradnak. Európában csak néhány helyen létezik ez az újítás, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér az élen jár ebben a fejlesztésben.

 

Az újítás

Változatlanul magas biztonsági színvonal mellett kényelmesebbé teszi az utazást az a technológiai váltás, amit tegnap vezetett be a Budapest Airport. A biztonsági ellenőrzés során eddig minden nagyobb műszaki eszközt ki kellett venni a kézipoggyászból, mert az átvilágítást csak így lehetett elvégezni. A biztonsági ellenőrök akkor tudták precízen átvizsgálni az utasok műszaki eszközeit, ha azok a csomagból külön tálcára kerültek. A technológiai fejlesztéseknek köszönhetően október 24-étől azonban nem csupán a laptopok, de a mobiltelefonnál nagyobb elektronikai eszközök – például a tabletek, fényképezőgépek vagy hajszárítók – is a csomagban maradhatnak az átvilágítás során.

 

Az új szabályok teljes körű, minden biztonsági sávra kiterjedő alkalmazását 5 hónapig tartó tesztelés előzte meg, hogy az október 24-ei bevezetés gördülékeny legyen. Az új rendszer még tovább könnyítheti az utasok áthaladását, és pozitív hatással lehet a már most is alacsonynak számító várakozási időre is. A Budapest Airport felmérése szerint az újítás minden nyolcadik-tizedik utast érint közvetlenül, hiszen ennyien szállítanak kézipoggyászukban olyan eszközöket, amelyeket a biztonsági ellenőrzésnél eddig külön tálcára kellett helyezni. Az eljárás teljesen újnak számít az európai repülőterek között, csupán néhány helyen vezették be eddig.

„Az új eljárásrend jól illeszkedik azon fejlesztések sorába, amelyekkel a Budapest Airport kényelmesebbé, gyorsabbá és stresszmentesebbé teszi az utazás, és ezen belül a biztonsági ellenőrzés folyamatát is – mondta Dr. Rolf Schnitzler, a Budapest Airport vezérigazgatója. Hozzátette: „Idén egyebek mellett megnöveltük a biztonsági sávok számát, vadonatúj testszkennereket vásároltunk, személyes és digitális tájékoztató eszközökkel végezzük a sormenedzselést, valamint az ellenőrzési terület bejárataihoz olyan pultokat helyeztünk ki, ahol az utasok előre összekészíthetik a folyadékokat, ezzel is gyorsítva az áthaladást.”

 

A tegnap bevezetett technológiai újítás a kézipoggyászban szállított folyadékokra egyelőre nem vonatkozik, azokat továbbra is ki kell venni a táskákból, és zárható zacskóban a tálcára kell helyezni. Írja a Budapest Airport

További olvasnivaló: Ide Kattintva

Utazási ajánlatok: Ide Kattintva