loading...

Tavaszi program Egerben- Itt a tavasz, és lassan de biztosan elmegy a hideg tél is. Ezért nincs is jobb annál, amikor már annyira jó idő van kint, hogy egy kicsit ki lehet mozdulni otthonról, a szürke hétköznapokból. S mivel ilyenkor nagyon jól esik járkálni, kirándulni, turistáskodni más városokban, a szabadban, ezért hoztunk nektek olyan négy gyönyörű helyet Egerből, amit ha elmentek meglátogatni biztosan új élményekkel fogtok gazdagodni. 

Tavaszi program Egerben- Város a város alatt

Ez a hely egy pince, amit 2007-ben a legismertebb magyar építészeti csoda közé választották. A pincerendszer bejárása kb. 45-50 percet vesz igénybe, természetesen kísérővel. A kényelmes sétálás közben a felszínen a török utáni barokk várost ismerheti meg. Ebben a pincében szerette volna a város bemutatni életképekben, interaktív jelenetekben, fény- és hanghatásokkal gazdagítva a város történetét. A bejárata az Eszterházy téren található, a Bazilikához vezető lépcső jobb oldalán a Szt. László szobor alatt van.

Város a város alatt

Város a város alatt

Egri vár

Egri vár panoráma

Egri vár panoráma

Tavaszi program Egerben- Eger vára, mind a magyar történelem, mind a kultúra egyik meghatározó építménye. Magyarország leghíresebb török kori vára számos érdekes kiállításnak ad otthont. Lenyűgözőek a város fölé magasodó impozáns falak, melyek között ezer év kultúrtörténeti emlékeit találjuk. A vár elsősorban Gárdonyi Géza híres regényének, az Egri Csillagoknak, illetve az abból készült felejthetetlen filmnek köszönheti népszerűségét.

A várban számtalan történelmi és művészeti látnivalót találunk, a kazamatákat és a Hősök Termét csak vezetéssel, a többi kiállítást egyénileg is látogathatjuk. A várat a hozzá fűződő 1552-es ostrom, illetve annak regénybe foglalt körülményei tették nem csak a magyarok, de az egész világ számára híressé. Dobó István és a várvédők legendás győzelme a törökök felett időtlen történet, amit a vár falai közt bárki szívesen idéz fel.

Egri vár

Egri vár

A vár látogatása

A várba a Dózsa György térről induló feljárón juthatunk be. A várkapun belépve magas falak, bástyák fogadnak, a várat sétajeggyel is látogathatjuk. A rendszer meglehetősen rugalmas, mivel még utólag is meggondolhatjuk magunkat, és a sétajegy mellé a kiállításokra is vehetünk belépőjegyet. Természetesen teljes belépőt is vehetünk az összes kiállítás megtekintésére.

Jegyárak

Romkert: a várudvar közepén láthatók az egykori, hatalmas, román és gótikus stílusú püspöki székesegyház maradványai. Vártörténeti kiállítás: az egykori püspöki palota emeletén kapott otthont a látványos vártörténeti kiállítás. Maga az épület is figyelemre méltó. Hősök terme és a kazamaták : csak vezetéssel látogatható Hősök terme a püspöki palota földszintjén van.

A várvédők kegyeleti emlékét idéző hely közepén áll Dobó István várkapitány szarkofágja. Gárdonyi Géza sírja : A vár egyik fülesbástyáján, egy óriási fa alatt helyezték örök nyugalomra Gárdonyi Gézát, a legnépszerűbb magyar regény szerzőjét, az egri kultusz megalapozóját.

Az igazi Egri Csillagok

palota

palota

Az egri líceum impozáns, késő barokk palotája ma is oktatási célokat szolgál, de a falai között,  látnivalói  egyedülálló élményt ígér a turistáknak részére. A tekintélyes építészeti remekművet Eszterházy Károly gróf egri püspök építtette a 18. század végén egyetemi célokra. Megnyitásakor csupán három fajta – jogi, teológiai és a filozófiai – képzés indult, egyetemi rangot azonban nem kapott az intézmény, csak líceumként működhetett. Ma az alapító püspökről elnevezett tanárképző egyetem működik falai között.

Látnivalói : A Varázstorony a fő attrakció, itt található a Csillagászati Múzeum, a Planetárium, a Varázsterem, a Camera Obscura  és a Panoráma terasz. A Csillagászati Múzeumban eredeti csillagász műszereket, távcsöveket találunk, itt a hatodik emeleten működött az eredeti csillagvizsgáló is, ahol  Hell Miksa magyar születésű, bécsi császári, királyi udvari csillagász is dolgozott.

Planetáriumban a szokásos csillagászati programok kerülnek megrendezésre, az éjszakai csillagos égbolt valósághű képmása megjelenítésével. Főegyházmegyei Könyvtár:  az épület első szintjén, a déli oldalon megtekinthető a méltán híres, folyamatosan fejlődő Főegyházmegyei Könyvtár, benne 162 800 kiadvánnyal, közel 30 különböző nyelven. Köztük régi kódexeket és kéziratokatMikes Kelemen eredeti Törökországból írt híres leveleit, illetve az országunkban egyedülálló és egyetlen Mozart-levelet csodálhatjuk meg.

A Szépasszonyvölgy az egri borvidék leghíresebb helye

A rengeteg borospincében szívesen várják vendégeit a finomabbnál finomabb borok. Igazi kikapcsolódást nyújt ez a gyönyörű borvidék akár egy napra vagy akár egy teljes hétvégére is. A sok borkóstolás mellett, szabadtéri programok, finom ételek, hangulatos esték várnak téged, családodat és barátaidat.

borétterem

borétterem

Tavaszi program Egerben- Lehetőség van még szabadtéri bográcsolásra, nyársalásra is és hatalmas kirándulásokra, sétákra. A jó időben számítani lehet kirakodó vásárra, ahol emléktárgyakat vásárolhatnak a kedves vendégek.

Ha esetleg ezeket a programokat megunnád, vagy kíváncsi vagy Eger többi részére, akkor jó hírem van számodra, mert a völgyből egy kis vonat visz le Eger központjába, ahol még több látnivaló vár téged.

kis vonat

kis vonat

Többet olvasnál? Nézz körbe a blogunkban: Blog

Böngésznél a legjobb ajánlatok között? AJÁNLATOK

TravelHunter Közösség – Csatlakozz

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, hogy értesülj az ajánlatokról! 

Facebook oldalunk

Instagram

Youtube