loading...
Föld napja

Föld napja: Fenntartható desztinációk idén nyárra

Föld napja- Az utazás az elmúlt években egyre több embernek vált elérhetővé. A digitális megoldásoknak és a növekvő számú lehetőséggel párhuzamosan csökkenő áraknak köszönhetően gyakran lehet jó ajánlatokba botlani. Az opciók között szemezgetve könnyű megfeledkezni az utazás környezeti hatásairól, pedig az első lépéseket megtenni a tudatosabb üdülés felé nem is olyan nagy kihívás, mint amilyennek elsőre tűnik. 

Az utazási mód, vagy a célpont tudatos kiválasztásával is csökkenthető a világ felfedezése közben magunk után hagyott lábnyom. A Föld napja kiváló alkalom egy fenntartható nyaralás megtervezéséhez, kedvcsinálóként a FlixBus összegyűjtött néhány lehetőséget 29 országon átívelő zöld hálózatából, melyek szerepelnek a top 100 fenntartható desztinációt tömörítő listán.

Föld napja Szlovénia: trendi célpont fenntartható megközelítésben

Bled ideális hely azoknak, akik azzal a céllal indulnak útnak, hogy megismerjék Európa legnépszerűbb, festői szépségű helyeit, de mindeközben szeretnének a legkisebb negatív hatással lenni a helyi környezetre. A szlovén meseváros kiváló outdoor lehetőségeket kínál, a híres tavat biciklis és sétaútvonalak ölelik körbe. A történelem szerelmesei is megtalálják a maguk számítását, ha meglátogatják a Bledi-tó partja mellett magasodó várat, vagy a vízen megközelíthető apró szigeten lévő templomot. Bár a terület egyre több látogatót fogad évről évre, a helyiek számos olyan megoldással álltak elő, amivel fenntarthatják az egyensúlyt ember és természet között.

Fenntarthatósági kezdeményezések:

A tó környékén az események a zero waste jegyében zajlanak, lebomló csomagolásokkal. A parkolókban töltőpontokat alakítottak ki elektromos autóknak. A turisták a tó környékén magas minőségű vizet adó ivókutaknál frissíthetik fel magukat, ezzel is csökkentve az egyszer használatos műanyagok mennyiségét.

Horvátország: tengerparti vakáció tudatos finomságokkal fűszerezve

Horvátország Európa egyik kedvenc nyaralóhelye. A dalmát tengerpart teljes szakasza rengeteg lehetőséget biztosít, Sibenik és a környező régió ugyanakkor több szempontból is kiemelkedő. A város a Krka tengeri torkolatánál fekszik, a folyó nevét viselő népszerű vízesés könnyen elérhető az itt nyaralók számára. Amit jóval kevesebben tudnak, hogy a 100 legfenntarthatóbb desztináció egyike is csupán 30 kilométerre található a várostól, így akár autó nélkül is egyszerű meglátogatni. A dombok között fekvő Drnis középkori erődítményeivel és helyi specialitásaival remek lehetőséget kínál hátrahagyni a tengerpart tömött utcácskáit.

Fenntarthatósági kezdeményezések:

A lokális foglalkoztatottságot újonnan kialakított agroturisztikai háztartásokkal igyekeznek javítani. A helyi gasztronómia ösztönzésének köszönhetően a látogatók megkóstolhatják az itt készült prosciutto jellegű sonkát, sajtot, bort vagy bárányt. 

Svédország: városlátogatás inspiráló példákkal

Svédország gyakran szerepel a jó példák között, ha fenntartható megoldásokról van szó. Nem meglepő, hogy Malmö egyike azoknak a nagyobb európai városoknak, amik felfértek a fenntartható desztinációk listájára. A város kiváló lehetőséget biztosít a skandináv kultúra megismerésére, már csak amiatt is, mert a kontinens egyik leghosszabb hídjának, az Öresund hídnak a keresztezésével kevesebb mint egy óra alatt elérhető Dánia fővárosa, Koppenhága is, így a látogatók két legyet üthetnek egy csapásra. Malmöben a városközpont és a parkok mellett érdemes egy nagy sétát tenni a Ribersborg tengerparti szakaszon is, ahol a Kallbadhus nyitott, hűs, sós vízű medencéi kellemesek lehetnek a helyszínen található szaunák kipróbálása után. Föld napja

Fenntartható kezdeményezések:

Malmö a hatodik helyen áll a világ legbiciklisbarátabb városainak listáján. A kétkeréken közlekedők mellett a gyalogosnak és a tömegközlekedést használóknak is elsőbbséget biztosít a várostervezés az autósokkal szemben. A település folyamatosan csökkenti energiafelhasználását és fosszilis tüzelőanyag függőségét, 2030-ra 100 százalékban megújuló energiával működik majd.

A FlixBus közel 2000 célállomást köt össze a kontinensen, Magyarországról több mint 100 település érhető el átszállás nélkül, nyáron Bledbe és Sibenikbe is indulnak közvetlen járatok, de egy átszállással akár még Malmö is elérhető. A távolsági busz az egyik legfenntarthatóbb utazási mód, a zöld buszszolgáltató pedig lehetővé teszi, hogy az utasai tovább csökkentsék lábnyomukat, minden jegy megvásárlásakor módjukban áll kompenzálni az adott úton történő szén-dioxid kibocsátást.

További cikkek: https://www.travelhunter.hu/category/blog/

(X)

Hibák utazás során, amiket kerüljünk el – Travelhunter

Hibák utazás során – Biztos Ti is beleestetek már olyanba, hogy valamit vagy elfelejtettetek vagy éppen utólag másképp csináltatok volna utazáskor. Minden nem lehet tökéletes, de ha betartunk néhány alapdolgot, akkor nem kerülünk nagy bajba. Mi most összegyűjtöttünk párat, hogy elkerüljétek a kellemetlenségeket a következő utazásaitok során! Az egyik legbosszantóbb és legneccesebb téma.