Horvátország autópálya díjak 2019

Horvátországban az autópályákon fizetőkapus rendszer van, a díjak az autópályáról lehajtás után fizetendők. Érdemes a bankkártyás sorba állni, nagy sorok inkább a készpénzes sávokban szoktak kialakulni. Amennyiben mégis készpénzzel fizetnének, figyeljünk arra, hogy jól adnak-e vissza! Fizethetünk kuna mellett Euróval is, de a visszajárót kunában kapjuk. A megadott díjak I-es kategóriára, azaz személygépjárműve vonatkoznak.

Az alábbiakban az autópályadíjak mellett az is látható, hogy milyen autópályákon melyik felhajtók és lehajtók szükségesek az adott cél eléréséhez. Valamint a kompdíjakat, és kompmenetrendeket is feltüntettük, ahol szükséges kompra szállni. Továbbá, a lista előtt, térképen is láthatók az autópályadíjak, sokaknak úgy áttekinthetőbb.

2017. április 3.-tól az árak emelkedtek, 2017. július 1.-szeptember 30. között (2019-ben ez június 14.-szeptember 13. között van) pedig megemelt főszezoni árakat vezettek be. A listában már ezek az aktuális árak szerepelnek, 2019-ben nem történt áremelés, amennyiben az árak emelkednek, a listát frissítjük.

ENC

ENC-készülék használatával (több helyen, de nem mindenhol) sokkal kevesebbet kell sorban állni, és az alábbi autópályadíjaknál 21,7%-al olcsóbbak a díjak. Azonban ennek ellenére nem éri meg megvenni őket: magas áruk miatt (a legkisebb csomag 120 HRK + minimum 333 HRK feltöltés Horvátországban megvéve, magyar weboldalakon megvéve más árak lehetségesek) egy oda-vissza útra nem éri meg, csak ha minden évben megyünk a horvát tengerpartra. De bérelni lehet, magyar weboldalakon keresztül is, úgy már megéri, így ugyanakkor nem kapunk kedvezményes díjakat, viszont sokkal gyorsabban lejutunk. Megvenni meg lehet Horvátországban is, Magyarország felől a leghamarabb Zágrábban (de vasárnap nem). Isztriában külön ENC van, nem használható az Isztrián kívüli ENC, külön ENC-készülék vásárlása szükséges Isztriára (ami pl. Rijekában vehető meg).

Nem találod az alábbi listában, mennyi lenne az autópályadíjad? Ha asztali gépről/laptopról nézed az oldalt, ctrl+f billentyűzetkombinációval kereshetsz a böngésződben ezen az oldalon a településre/szigetre, ahova érdekel az autópályadíj. Ha nem szerepel a listában, csak tedd fel a kérdésed hozzászólásban az oldal alján, és rövid időn belül válaszolunk ott, az aktuális hivatalos horvát adatok, útvonaltervezők és listák alapján!

Eljutás a horvát célpontra

A magyar határtól Varasdig és Zágrábig

Budapest felől, ill. az M7-esről érkezve:

  • Letenyétől Varasdig (A4 Gorican felhajtó – A4 Varaždin lehajtó): főszezonban: 17 kuna, főszezonon kívül: 16 kuna
  • Letenyétől Zágrábig (A4 Gorican bejárat – A4 Sveta Helena kijárat): főszezonban: 47 kuna, főszezonon kívül: 44 kuna.

Zágráb-Lucko fizetőkapu visszafele: Zágráb-Luckónál, vissza, Magyarország fele, speciális megoldással találkozunk, melyre érdemes figyelni, amennyiben bankkártyával szeretnénk fizetni, így keveset sorban állni. A fizetőkapuk előtt az autópálya 4 sávosra bővül, és már nagyon korán elválik egymástól a készpénzes és a bankkártyás 2-2 sáv, melyek később szalagkorláttal lesznek elválasztva. A szalagkorlát bal oldalán, a készpénzes sávokban akár több kilométeres sor is lehet, míg a jobb oldali 2 sávban zavartalanul lehet haladni, majd bankkártyával fizetni. A nem készpénzes kettő jobb oldala lesz bankkártyás, a bal kizárólag ENC. 

Pécs és Barcs környékéről érkezve:

  • Kutina-Zágráb (A3 Kutina felhajtó – A3 Zagreb-istok (Ježevo) lehajtó): főszezonban 34 kuna, főszezonon kívül: 32 kuna, de autópályadíj nélkül is lehetséges, másik útvonalon

Baja környékéről, vagy máshonnan, Pécstől keletebbi dél-magyarországi részekről érkezve, akik Eszéken keresztül mennének:

  • Eszék-Zágráb (A5 Osijek felhajtó – A3 Zagreb-istok (Ježevo) lehajtó): főszezonban 135 kuna, főszezonon kívül: 122 kuna

A5 autópálya, a magyar határtól Bosznia irányába

Dél-Magyarország felől, pl. Pécs környékéről érkezve, Bosznia irányába az A5 autópályán haladva, Horvátországot észak-déli irányba átszelve majd Bosznia felé elhagyva (például ha valaki Montenegróba megy), az Eszék-Velika Kopanica szakaszon kell fizetni, melynek díja: főszezonban 33 kuna, főszezonon kívül 29 kuna. Vagy, útvonaltól, célállomástól függően esetleg még lehet például: Eszék-Slavonski Brod zapad: 46 kuna, Eszék-Županja: főszezonban 47 kuna, főszezonon kívül: 41 kuna, Eszék-Lipovac 64 kuna, Eszék-Okucani: 77 kuna.Booking.com