loading...
Isztria látnivalói

Horvát tengerpart-Isztria látnivalói – A horvátországi Adriai-tenger a Balaton után a 2. legnépszerűbb nyaralóhely a magyarok körében. A hosszú partszakasz rengeteg strandot, nagyszerű várost és látnivalót tartogat. Éppen ezért, aki nem ismerős a horvát Adria-részen, nehezen tud dönteni, hová is utazzon, ahol igazán jól érezheti magát.

Alapvetően három részre oszthatjuk a horvát tengerpartot: Isztriai-félsziget, Kvarner-öböl és Dalmácia. Ebben a cikkben az Isztriai-félszigetet mutatjuk be Nektek!

Isztria Horvátország legészaknyugatibb és turisztikailag legfejlettebb része. Népszerűségét elsősorban napsütéses klímájának, változatos természeti és kulturális látnivalóinak köszönheti. Emellett kiemelkedik a gasztronómiája is, főleg a tengeri ételei híresek.

 

Horvát tengerpart – Isztria látnivalói

A következőkben északról déli irányba mutatjuk be a főbb helyeket!

 

Umag

A szlovén határtól mindössze 10 km-re a tengerparton fekszik. Horvátország legnyugatibb városa, közigazgatási, gazdasági és kulturális központ.

Máig fennmaradt a középkori városmag szerkezete. Nagyrészt megmaradtak az újkori építményekbe jól beillesztett déli tájolású középkori-reneszánsz falak és tornyok.

A városmag északi részén áll a püspöki palota, a trieszti püspökök hagyományos nyári rezidenciája, melyben ma a városi múzeum működik.

A város északi részén van egy kisebb kalandpark, a Jangalooz. Nemcsak a kisebbek érezhetik jól magukat itt: kötélpályák, mászófal, ügyességi pályák és sok más játék várja az idelátogatókat. Árak, nyitvatartás, információk itt!

Teniszrajongóknak kötelező a Stella Maris Stadionhoz elmenni vagy netán egy tenisztornán nézőként jelen lenni. Minden évben nyáron itt rendezik a Croatia Open Umag tornát.

A környék legjobb strandja a Zambratija Beach, az azonos nevű faluban található. Homokos a partja, vize sekélyes, így ajánlott gyerekes családoknak is.

 

Novigrad

A kisváros Umag és Poreč között fekszik.

A történelmi városmag épségben fennmaradt falai ma is a város szimbólumai közé tartoznak. Ezenkívül sok szép történelmi épület is található, érdemes egy séta keretében megnézni a belvárost.

A várostól északra van a Karpinjan strand. Ez egy lassan mélyülő, kavicsos partszakasz.

6 km-re van az Aquapark Istralandia. Bár nem egy nagy vízipark, a gyerekek számára ideális program, hisz hullámmedence és több csúszda is található. Árak, nyitvatartás, információk itt!

 

Poreč

Maga a városmag egy a tengerbe keleti-nyugati irányban benyúló kis félszigeten található, ide összpontosul a város ókori épületeinek többsége. A hangulatos szűk utcák római négyzethálós szerkezetben épültek, érdemes elmerülni a sikátorokban.

A városmagot képező egész félszigetet kelet-nyugati irányban a Decumanus (Decumanus Maximus) utca osztja két részre, melyet egykor nyugatról a Fórum, keletről a városkapu zárt le.

Leghíresebb az Euphrasius-bazilika, amelyet a 6. században építettek. A templom építészetileg és berendezését tekintve is nagy művészeti értéket képvisel. Az épületegyüttest az UNESCO 1997-ben a világörökség részévé nyilvánította.

A bazilika átriumától északra található a püspöki palota épülete. A palota földszintjén nyaranta nyitva áll a lapidárium.

Poreč közeli látnivalók

Poreč közelében, Novi Vas területén található a Baredine barlang az Isztria legjobb természeti látványossága. A barlangnak öt terme van, a negyedikben egy 33 méter mély földalatti tó található. A sztalagnitok és sztalagtitok változatos formáit alakította ki benne a természet.

Túra keretében látogatható, amely 300 méter hosszú és 40 percig tart. Ennek során a kiépített út leereszkedik a 60 méteres mélységben található barlangi tóig. Árak, nyitvatartás, információk itt!

A várostól délre található az Aquacolors, Isztria legújabb víziparkja. Kisebb, mint az Istrialand, de itt is megtalálható minden, ami a gyerekek számára élvezetes napot nyújt. Árak, nyitvatartás, információk itt!

Szintén délre van a Dinopark Funtana, ahol több mint 80, valós méretben kiállított dinoszaurusz található. Ami még különlegesebb, hogy ezek mozognak és hangot is adnak, így kisebbek számára igazán élvezetes lehet a látogatás. Napi két alkalommal cirkuszi előadást is tartanak. Árak, nyitvatartás, információk itt!

A Motodrom Poreč a gokartozás kedvelőinek kötelező. 10 perces meneteket lehet vásárolni, ezen belül pedig különböző teljesítményű gokartokat lehet kipróbálni. Kipróbálhatják 6-12 éves korú gyerekek is, ill. olyan gokartot is, ahol egy felnőtt ül a gyerek mellett. Így ideális családi programnak is! Árak, nyitvatartás, információk itt!

A Motodrom mellett található a Sky Fox kalandpark. Kötélpályák, ügyességi játékok, fákra épített hidak és még sok játék várja a gyerekeket. Árak, nyitvatartás, információk itt!

 

Vrsar és a Limski kanal

Porecből Rovinj felé van az egyik legszebb fekvésű isztriai település, Vrsar. Nagyon hangulatos falu, a dombtetőről, ahol az óváros található, remek kilátás nyílik a környékre.

A Lim-öböl, más néven Limski kanal egy hosszú folyóvölgy, amit feltöltött a tenger. Sokszor emlegetik fjordként is. Vrsarból hajóval is bejárhatjuk ezt a csodás völgyet.

 

Rovinj

Isztria sokak szerint legfestőibb parti városa, amely az Adriába belógó félszigeten épült. Olasz típusú építészetét, hangulatát meghatározza a sokáig velenceiek alatti uralom.

Utcái szűk, hegyről le és föl kacskaringózó sikátorok. Román-gótikus, reneszánsz, barokk és neoklasszicista épületeinek ablakai, teraszai, tetőteraszai, kapuzatai és lépcsősorai megőrizték az ódon hangulatot.

Az északi és déli oldalon fennmaradtak a kora középkori és reneszánsz városfalak. Az óvárosban rengeteg kávézó, étterem van, érdemes egy teraszra kiülni és élvezni a csodás hangulatot.

Rovinj óvárosa a dombtetőről messze tekintő Szent Eufémia-templom köré tömörült, amely a város védőszenjéről kapta a nevét. Az épület harangtornya 63 méter magas. Tetején a névadó szent két méter magas bronzszobra mindig a szél irányába fordul. Ide fel lehet menni, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a környékre.

Az Aquarium 1891 óta működik, amivel Európa legrégebbi ilyen intézménye. Ne várjunk nagy dolgot, maga az épület se nagy és a látnivalók sem hagynak maradandó élményt.

A Sveti Adrija kis szigetre negyed órás hajóval juthatunk el, ami egy délutáni programnak mindenképp jó.

Rovinj strandjai

A város déli részén van a Zlatni Rt park, amelynek északi részén hosszan terül el a Lone strand, melynek vize lassan mélyül és partja kavicsos. A vízisport kedvelőinek is remek hely, hiszen különböző szereket lehet bérelni.

Rovinj óvárosától délre, kb. 5 km-re fekszik, egy árnyas, fás környezetben a Villas Rubin strand, ami köré üdülőfalu is települt. A tengerpartja kavicsos-sziklás és betonos része is van. A külső, tengervizes medence, az óriáscsúszda, a játszótér, a változatos animációs programok és sportolási lehetőségek várják a nyaralókat.

A Veštar strand egy kavicsos tangerpart egy védett öbölben, 5 km-re Rovinj központjától. Az öböl közepén nagyon sekély a víz, így nyugodtan ajánlható kisgyerekeseknek is. Kiépített hely, bár és étterem is található itt.

Isztria egyik legszebb városa Rovinj

Isztria egyik legszebb városa Rovinj

Fažana

Pula felé tartva, attól 8 km-re északra található ez a falu. Hangulatos település, bár elsősorban strandjáról és a közelben fekvő Brijuni-szigetekről ismert.

A Južna strand egy olajfaültetvény melletti partszakasz. Játszótér strand néven is emlegetik, mert a gyerekek számára kiváló hely. Emellett aprókavicsos, sekély vizű.

Másik népszerű strandja a Bi Village Beach, a falutól délre. Az alapvetően kavicsos strand egy része homokos, számos sportolási lehetőséggel.

A kikötőből rövid hajóúttal juthatunk el a Brijuni-szigetekre. Több szigetből áll, de csak a legnagyobb (Veli Brijun) látogatható.

Nemzeti park is egyben, amely egzotikus növények bőséges vegetációjáról és állatairól híres. Egy kisebb állatkert is van a szigeten. A volt jugoszláv miniszterelnöknek, Tito-nak kedvenc nyaralóhelye volt.

Fontos tudni, hogy csak szervezett túra keretében mehetünk a szigetre! Hajójárat menetrendje itt található!

 

Pula

Isztria fővárosa és egyben legnagyobb városa is. Történelmi és kulturális emlékei is jelentősek, de aki bulizni akar, annak is ideális helyszín.

Legfontosabb látnivalója a hatalmas római amfiteátrum. A 23 000 nézőt befogadó ellipszis alakú építmény hosszabbik tengelye 132 méter, a rövidebbik 105 méter.

Mivel részben domboldalra épült, ezért a szárazföld felőli oldala kétszintes, a tenger felőli viszont három; bejárata ez utóbbi oldalon van. A küzdőtér szintén ellipszis alakú, 68×42 méteres. A római kori amfiteátrumok közül az öt legnagyobb között található. Manapság koncertek, előadások, fesztiválok helyszíne. Árak, nyitvatartás itt!

Az óvárost semmiképp ne hagyjuk ki, nagyon szép és hangulatos utcáin rengeteg kávézó, étterem található.

További két ókori római látnivaló a Sergius-diadalív (Aranykapu), valamint a Róma és Augustus temploma az 1. századból, amelyeket Augusztus idején építettek a fórumon. Utóbbiban egy szoborgyűjtemény látható.

Az Ikerkapu (Porta Gemina) az egyik kapu, amely megmaradt a városi fal lerombolása után a 19. században. Ez a kapu a 2. századból származik, a város legrégibb kapuja.

Az Aquarium egy régi erődítményben van berendezve három szinten. Horvátország egyik legjobb ilyen jellegű intézményének tartják, ahol halnevelde és teknősmentő részleg is van. Árak, nyitvatartás, információk itt!

A várostól délre egy kalandpark is található, ahol kötélpályák, lombösvények várják a gyerekeket. Árak, nyitvatartás, információk itt!

Pula strandjai

Déli irányba, a Verudela üdülőrésznél (egy félszigeten) található az Ambrela strand. A népszerű kavicsos tengerpart sekély vizű és bárok, éttermek is vannak a közelben, így tökéletes strandolásra.

Szintén ezen a félszigeten van a Hawaii Beach, ami egy kis kavicsos partszakasz. A sziklákról a bátrabbak bele is ugorhatnak a vízbe. Egyetlen negatívuma, hogy a közelben több hotel is van, így főszezonban zsúfolt szokott lenni.

A Pjescana Uvala strand az azonos nevű falunál található. Az öbölben lévő strandja homokos (a falu neve is ezt jelenti), ezért a hosszú és finom homokkal borított strand a fürdőzni, napozni vágyók és a vízi sportok kedvelőinek körében rendkívül népszerű.

Isztria látnivalói között van a pulai amfiteátrum

Isztria látnivalói között van a pulai amfiteátrum

Medulin

Pulától délkeletre fekszik a település, amely nem látnivalóiról híres, hanem a horvát tengerpart Isztria részén talán a legjobb strand itt van.

A Bijeca strand 1 km hosszú, homokos partszakasz, amelynek mentén bárok, éttermek húzódnak. Minden adott a pihenéshez.

Arra viszont figyeljünk, hogy maga a meder kavicsos. Viszont lassan mélyül, ezért ideális kisgyerekeseknek is. Főszezonban nagyon zsúfolt, nagy tömegre számítsunk ilyenkor.

Ha kevésbé zsúfolt helyre vágyunk, nem messze délkeleti irányban a Belvedere strand jó választás. Szintén minden jól kiépített kavicsos partszakasz.

 

Strandok

Itt felsoroljuk egyben a bemutatott strandokat, amik Isztriai legjobb tengerpartjai.

Umag: Zambratija Beach

Novigrad: Karpinjan

Rovinj: Lone, Villas Rubin, Veštar

Fažana: Južna, Bi Village Beach

Pula: Ambreal, Hawaii Beach, Pjescana Uvala

Medulin: Bijeca, Belvedere

 

Reméljük hasznos ez a cikk mindenkinek, aki a horvát tengerpart Isztria részére szeretne utazni!

 

Facebook csoportunk, ahol sok remek ajánlat vár!

Szeretnél több cikket olvasni? Nézz körül itt: Blog-oldalunk