loading...
Neckermann csőd

Csődbe ment a Thomas Cook brit utazási iroda, amely leányvállalatát, a Neckermannt is érintette. A magyar iroda ugyan mindenkit megnyugtatott, de közvetlen tulajdonosa, egy osztrák utazási iroda már bedobta a törülközőt.

Futótűzként terjedt el ma reggel a patinás Thomas Cook brit utazási iroda bedőlése. A csoport magyar tagja, a hazai Neckermann (N-U-R Neckermann-utazás Szolgáltató Kft.) egyelőre megnyugtató üzeneteket közölt,  mint az MTI-vel közölték:

a Thomas Cook Csoport leányvállalata, a Neckermann Magyarország, egy egészséges cég, továbbra is folytatja a működését.”

A cég tavaly a korábbi évekhez képest valóban sokkal jobb évet zárt.

2018-ban ugyanis 18,386 milliárd forint árbevétel mellett 699 millió forintos adózás előtti eredményt ért el, ugyanakkor a hazai cégnek a közvetlen tulajdonosa az a Thomas Cook Austria AG már deklaráltan bajban van.

Az osztrák Neckermann

Az ugyanis egyáltalán nem megnyugtató, hogy az anyavállalat a honlapján ezt írta ki:

a Thomas Cook Group plc tervezett feltőkésítéséről szóló tárgyalások kudarcot vallottak. Ezért a Thomas Cook Austria AG leállította az utazások értékesítését, és nem tudja garantálni a lefoglalt utazások teljesítését. További információkért vegye fel a kapcsolatot az AWP P & C S.A., ausztriai fióktelepével.

A német Neckermann tökéletesen hasonló tartalommal publikált üzenetet, és deklarálta, hogy jelenleg a végső lehetőségeiknél vannak. Ha ezek kudarcot vallnak, csődöt kénytelenek benyújtani.

Miért ment csődbe?

A Thomas Cook régóta pénzügyi nehézségekkel küzdött, a legrégebbi angol utazási irodának hatalmas munkatársi gárdája és saját repülőparkja is volt. Viszont a font sokat gyengült a brexit miatt, a britek pénze kevesebbet ért külföldön, ráadásul az idén még Nagy-Britanniában is meleg volt a nyár, nem feltétlenül kellett Spanyolországba mennie a briteknek egy kis napsütésért.

Ezek okok, amelyek elhangoztak a Thomas Cook brit utazási iroda csődje kapcsán, és okok, amelyek a nagy számok tükrében valójában nem tűnnek megalapozottnak.

Óriási piac

Nagy-Britannia a világ egyik legnagyobb turisztikai piaca, amely 38 millió beutazóval és 39 millió “kiutazóval”, vagyis külföldön nyaraló brittel zárta a tavalyi évet. London a világ egyik legkedveltebb turisztikai célpontja, de a Thomas Cook szempontjából fontosabb kiutaztatásban is 2010 óta évről évre nőttek az összesített .

A britek elsősorban Spanyolországba, Franciaországba, Olaszországba utaznak, de az amerikai, az ír, a portugál, a német, a lengyel, a holland irányba is több mint kétmillióan mentek tavaly. Magyarország is egyre népszerűbb, az év első felében 7 százalékkal több brit érkezett, mint korábban.

forrás: index.hu

Neckermannál van foglalásod vagy éppen kint vagy és nem kapsz semmi infót? Írd meg nekünk az info@travelhunter.hu címre