loading...

Vendégcikk: Programok, látnivalók Zircen és környékén

Zirc festői szépségű városka a Bakonyban. Szokás a Bakony fővárosának is nevezni. A városka és környéke rengeteg kikapcsolódási lehetőséget tartogat, az aktív pihenést kedvelőktől kezdve a kulturális értékek iránt érdeklődőkön át az építészet szerelemeseiig mindenki megtalálhatja a neki legszimpatikusabb kikapcsolódási formát. Íme néhány ötlet, hogy miket érdemes megnézni a környéken.

 

ZIRC

Ciszterci Apátság

Az Apátság az 1098-ban alapított Ciszterci rend magyarországi központja. A templomot a török időkben elpusztították, majd csak később, a barokk időkben építették újra. Érdekessége, hogy minden oszlopa fából készült, mégis mind gyönyörűen megmunkált márványfelületnek tűnik, ez sokat elárul a korabeli mesterek precizitásáról és tehetségéről. A legtöbb szinte mindenhol díszítéssel ellátott barokk templomtól ez nagyban eltér, csak néhol találhatunk dekorációkat. A templom különös meghitt atmoszféráját, harmóniáját talán pont az egyszerű és a díszített felületek váltakozása adja.

Az Apátság rendkívül sok látnivalót és tevékenységet kínál. Itt található a Reguly Antal Műemlék Könyvtár, mely egy 65ezer kötetet számláló gyűjtemény. Az 1972-ben alakult Bakonyi Természettudományi Múzeum is a monostorban kapott helyet.

Az Apátság ajándékboltjába is érdemes ellátogatni, ahol rendtörténeti kiadványok széles választéka, helyi kézművesek egyedi készítésű ajándéktárgyai, valamit az Apátsági Manufaktúra sörei vásárolhatóak meg. Az Apátsági Manufaktúra egyébként látogatható is, előzetes időpontkérés esetén az Apátság weboldalán keresztül.

Arborétum

A ciszterci apátság mellett lévő, angolkert stílusban épült Arborétum Magyarország legmagasabban fekvő fás gyűjteménye. Leginkább a Bakonyra jellemző őshonos örökzöld és lombhullató cserjék, virágok és sziklakerti növények találhatóak itt. Emellett akadnak betelepített, más földrészekről származó növények is. Érdekesség, hogy található itt egy több mint 400 éves kocsányos tölgy is, a terület legrégebbi fája ez. Egyike az eredeti faállományból megmaradt egyednek, melyeknek sikerült a 1753-as erdőirtást megúszniuk.

Az Arborétumhoz tartozik egy halastó is. A szerzetesek életmódja indokolta a halastavak kialakítását a monostorok körül. Böjti időszak alatt sok halat fogyasztottak, a tóból pedig egyszerűen elő tudták teremteni a szükséges mennyiséget.

Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház

A tematikus múzeumként működő intézmény tevékenysége Reguly Antal munkássága köré épül. Az “Utazás az ismeretlenbe” című állandó kiállításon az ő személyével, a finnugor nyelvek kutatásával és az Urál hegység feltérképezésével lehet megismerkedni. A Múzeum néprajzi-helytörténeti gyűjteménye, mely a helyi kézművességre fókuszál, a várostörténeti fotótár és a nemzetközi grafikai gyűjtemény a 2014-ben megnyílt tanulmányi raktárban tekinthető meg. A földszintes szárnyban a népi kismesterségeket bemutató műhelyekben foglalkozások mellett az egyes mesterségek – a fazekas, a szövő, a kosárfonó, a kovács, a mézeskalácsos – kipróbálására, elsajátítására is lehetőség nyílik.

A kézműves műhelyekben bőrműves, kötélverés, csuhés, szalmafonásos, gyertyakészítő, nemezelő foglalkozásra is lehetőség van előzetes bejelentkezés alapján.

Mayer-tó

A zirci Mayer-tó a városközponttól nagyjából 1,5 km-re található. Az XVIII. századi, Zirc környéki papi halastavak egyikének helyén létesült 1999-ben. Kedvelt horgászhely és a pihenni, kikapcsolódni vágyók is szívesen keresik fel a csendes környezetben lévő, tiszta vizű tavat. Külön kialakított bográcsozó helyek is vannak a tó körül, egy kis falatozással egybekötött nap kellemes élmény mindenki számára.

Bagolyvár Fogadó

A Bagolyvár Fogadó 1726-ban épült, ez volt a török idők után visszatelepülő ciszterci szerzetesek első zirci otthona.

Az épület és a szomszédos ingatlan a 82-es főút bevezető szakaszának forgalmi csomópontjában – tehát Zirc egyik legfrekventáltabb pontján – helyezkedik el. Mint kultúrtörténeti és építészeti érték is nagy jelentőséggel bír.

Az épület jelenleg étterem, és kiállítótér funkcióját tölti be. Az étterem bakonyi és kemencés ételeket kínál. Érdemes megkóstolni a saját készítésű finom házi szörpöket is. Közvetlenül az épület mellett található a hozzá tartozó panzió és kemping.

ZIRC KÖRNYÉKE

Hubertlaki-tó

A Magas-bakonyi erdők mélyén lelhetünk rá a gyönyörű tóra. Nem messze ettől egy kis vadászház is megbújik a fák sűrűjében. Ez a múltban Esterházy-gróf vadászkastélya volt, majd leégett és csupán a kis vadászház maradt meg a helyén. A tavat a helyiek csak „Gyilkos tókén”t emlegetik. Ez az elnevezés ez erdélyi Gyilkos tóból fakad, hiszen szembeötlő a hasonlóság a kettő között. Mindkettő különös ismertető jegye a sok a vízből kiálló az ég felé mutató titokzatos facsonk.

Tési Szélmalmok

Tés község a Bakonyban. Az állandó széljárás miatt tiszta levegőjű, és alkalmas a szélenergia hasznosítására.

Tés határában áll a két emblematikus malom. Régebben több szélmalom is állt itt, mára azonban csak ez a kettő maradt, ezek őrzik a múlt emlékeit. A két malom közül a Helt-féle, még ma is működőképes malom 1951-ig üzemelt. Meglepő módon a kettő közül ez a régebbi malom.

A Helt-féle malmot látogatni is lehet. A bejárat a tési Táncsics Mihály utca 20 házszám alatti ház portájánál van. A ház udvarán keresztülhaladva lehet eljutni a malomig. A malomba egy hatalmas méretű kulcs segítségével lehet bejutni. Belül megtekinthető a malom felépítése, láthatóak az óriási fogaskerekek, melyek hajtják a malomköveket és a lapátokat.

Cseszneki vár

A Bakony mondhatjuk, hogy talán egyik leglátványosabb várromja. Zirc városától nem messze található Cseszneki vár.

Története régre nyúlik vissza, a tatárjárás után a magyarok sok várat emeltek védelmük megerősítésére, a Cseszneki vár is egy, az ebben az időben épült várak közül.

Az alatta lévő parkolóból közelíthető meg a legkönnyebben a vár. Pár perces sétával fel lehet jutni a romos várfalak közé. A várból gyönyörű kilátás nyílik a Bakony gyönyörű erdeire.

Érdekesség! Az 1947-ben forgatott Valahol Európában című filmben látható a vár.

Via Ferrata –Csesznek

Mi is az a Via Ferrata?
Szabadidősport!

A sziklamászás egyszerűbb, biztonságosabb módja. Fixen beszerelt fém kábelek, létrák, hidak és lépcsőfokok segítik a haladást. Cseszneken a vár aljában vezetnek Via Ferrata utak, összesen öt darab.Az első hármat (Ostromlók útja, Várpanoráma út, Tálos Zoltán Emlékút) a tatabányai Alpin Sportklub tagjai építették meg 2013-ban. 2015-ben még két útvonal épült (Futrinka Ucca, MZ/X).

Pannon Csillagda

A Pannon Csillagda Zirctől nem messze Bakonybél településen található.

Elsőre, talán meglepő lehet, hogy miért pont Bakonybélen botlunk egy csillagvizsgálóba? A válasz viszont egészen egyszerű, a település az itt mért nagyon alacsony fényszennyezési értékeknek köszönhetően bizonyult megfelelő helyszínnek a Csillagda számára.

2007-ben kezdték kidolgozni programját. Ma az intézmény Magyarországon az első számú csillagászati ismeretterjesztő centrum. Található itt csillagásztörténeti kiállítás, digitális planetárium, távcsőpark, 3D marsmozi és csillagászati és űrkutatás-történeti kiállítások is, bátran kijelenhetjük tehát, hogy rengeteg érdekes dologgal lehet itt megismerkedni és biztosan minden korosztály talál magának elfoglaltságot.

Római fürdő

A Bakony sok szurdoka közül kiemelkedő a Gaja-patak Bakonynána és Jásd közötti áttörése a Római fürdő, mely úgy alakult ki, hogy a zúgó vízesések kis medencéket vájtak a sziklafalakba. Elnevezése onnan ered, hogy a vízesés, már a rómaiak idején is itt volt.

A Római fürdő megközelítése:

A vízesés az országos Kéktúra útvonalán található, jelzett turistaúton lehet megközelíteni gyalogosan vagy akár hegyikerékpáron, Jásd vagy Bakonynána felől.

Bakonynána felől a falu főutcáján kell haladni a Kéktúra-jelzést követve, majd balra fordulva a Gaja-patak felé menni, annak a bal partján folytatva az utat. A patak bevezet egy egyre szűkülő völgybe, melyet két oldalról sziklák öveznek. Az út egy erdei pihenőhelyre vezet, itt érdemes megállni egy kicsit, élvezni a természetet szépségét és a nyugalmat.

Ezután az utat a patak mentén folytatva egyre közelebb kerülünk a vízeséshez, egy idő után már hallani is lehet a víz zubogását. A patak útját gyönyörűen kivájva ereszkedik le a függőleges sziklafalak közé. A Római fürdő kétségkívül a Bakony egyik legszebb helye.

Jobb oldalt egy barlangjelzés található. A jelzés a Savanyú Jóska-barlanghoz vezet, mely nevét Savanyú Jóskáról, az egyik leghíresebb bakonyi betyárról kapta.

Bakonynánára a patak jobb oldalán haladva, majd egy műútra rátérve juthatunk vissza.

A vendégcikk szerzője Gábor Alexandra -Bakonycentrum

További munkásságát itt tudjátok követni:

Facebook

Instagram