loading...

Bakonyi programok- A Dunántúlon, a Balatontól északra fekvő vidék rengeteg kikapcsolódási lehetőséggel kecsegtet. Mivel nagy része erdővel borított, az aktív kikapcsolódást kedvelők ideális célpontja lehet. Most bemutatunk Nektek néhány remek helyszínt és programot, hogyha erre jártok, mit érdemes meglátogatni és csinálni!

Bakonyi programok- Zirc

A Bakony fővárosaként is szokták emlegetni hazánk legmagasabban fekvő városát. Az észak-dél irányú Cuha-patak völgyében fekszik, 400-500 méteres hegyek ölelésében.

Legszebb látnivalója a Ciszterci Apátság és a hozzá tartozó Arborétum. Hazánk egyik legszebb barokk templomában található a legnagyobb barokk stílusú oltára.

Itt van az ország egyetlen vidéki természettudományi múzeuma, a Bakonyi Természettudományi Múzeum, ami bemutatja a Bakony élővilágát.

Emellett a Reguly Antal Műemlékkönyvtár is itt üzemel. Az alapjául szolgáló köteteket a ciszterci szerzetesek Heinrichauból hozták, amiben irodalom, teológia és sok minden más tudomány szerepel.

Az arborétum angolkert stílusban épült, amelyben erdőfoltok és tisztások váltakoznak. Remek sétákat lehet tenni mind tavasszal, mind ősszel.

A Pintér-hegyi Parkerdő Borzavár felé a város szélén található. Lehetőség van kicsit túrázni, egy 5 km hosszú tanösvény és erdei tornapálya is várja a mozgásra vágyókat.

Zirci Apátság (Wikipédia)

Bakonybél

Bakonyi programok- Zirc és Pápa között, a Bakony legmagasabb pontjának a tövében fekszik az egyik legszebb hazai településünk. Népszerű turistacélpont, az aktív pihenésekre vágyók minden igényét kielégíti ez a hangulatos falu.

A központban áll a Bencés Apátság, a Szent Mauríciusz Monostor, amelyet még István király idején alapítottak és 1018-tól működik. A területen kialakítottak egy arborétumot is, ahol információs táblák segítségével ismerkedhetünk meg a monostor történetével. Ismert a szerzetes által gondozott gyógynövénykert is, aminek gyógy- és fűszernövényeiből különböző finomságokat (lekvárok, gyógyteák, csokoládé, stb.) állítanak elő.

A Pannon Csillagda néhány éve nyílt meg. Állandó kiállítása a csillagászat történetét mutatja be, valamint komplex csillagászati ismereteket szerezhetünk.

A közeli Kőris hegyre, ami a Bakony legmagasabb pontja (709 méter), sok turistaút vezet, így a túrázók is élvezni tudják az itteni pihenést. A tetőn egy gömbradar található, közvetlenül mellette pedig a Vajda Péter kilátó. Innen tiszta időben a Pannonhalmi Apátság és a Balaton is látható. A nemcsak túrázók körében ismert Országos Kéktúra útvonala is áthalad a településen.

Bakonybél (bakonybel.hu)

Veszprém

A Királynék városaként nevezett Veszprém megyei székhely a Bakony magasabb vonulata tövében fekszik.

Leghíresebb része az egy utcából álló várnegyed. A barokk utca végén Pazar kilátás nyílik a város északi részére, ahol Szent István és felesége, Gizella kettős szobra áll. Az utca alján áll a Tűztorony, ahova csigalépcsőn lehet felmenni az erkélyére.

Az Óváros téren áll a Szent Mihály Székesegyház, ami az egyik legrégebbi az országban.

A Viadukt alatti részen található az állatkert, aminek egyik legjobb része az Afrika-szavanna kifutó. Mindenképp érdemes ide ellátogatni.

Várnegyed (veszpreminfo.hu)

Pápa

A hangulatos város Győrtől délre, a Bakony lábánál fekszik. Szokták a Dunántúl Athénjának is nevezni.

A Fő tér hazánk egyik legszebb tere közé tartozik, ahol a katolikus nagytemplom is áll. Szemben a templommal áll a barokk Esterházy-kastély, amelyet nemrég újítottak fel. Az U-alakú kastély előtti „bejáratot” két impozáns oroszlán-szobor őrzi.

A kastély mögötti Várkert népszerű kikapcsolódást, sétát nyújt a helyieknek és a turistáknak.

Itt található az országszerte neves Református Gimnázium és Kollégium, valamint a mellette álló református templom is. A kollégiumban tanult Petőfi Sándor is.

Pápát az utóbbi időben a Várkertfürdő Gyógy- és Termálfürdő tette vonzóbbá. A fürdő mellett egy gyógycentrum és kemping is épült, így minden adott a hosszabb pihenésre vágyóknak is.

Esterházy-kastély (Wikipédia)

Túrázóknak, kalandvágyóknak

Bakonyi programok- Bakonybélnél már említettem, hogy a Bakony remek túrázási lehetőséget nyújt.

Az Országos Kéktúra vonala egészen Nagyvázsonytól Bodajkig tartó szakasza halad át a Bakonyon, érintve a Kab-hegyi tv-tornyot, az úrkúti őskarsztot, a Kőris-hegyet (legmagasabb pont), Zircet, a tési szélmalmokat és sok más remek helyet.

Nagyon népszerű – főleg hétvégente – a Győr-Veszprém vasútvonal Cuha-völgyben haladó része. Vinyén és Porva-Cseszneken rengeteg kiránduló száll le a vonatról, hogy a környéken kisebb-nagyobb távokat sétáljon a friss levegőn.

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánlott a Városlőd mellett fekvő Sobri Jóska Kalandpark. Drótkötélen lecsúszás, ügyességi pályák, falmászás és sokminden más várja itt a látogatókat az élménypark.

Kalandpark (bakony-balaton.hu)

Többet olvasnál? Nézz körbe a blogunkban: Blog

Böngésznél a legjobb ajánlatok között? AJÁNLATOK

TravelHunter Közösség – Csatlakozz

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, hogy értesülj az ajánlatokról! 

Facebook oldalunk

Instagram

Youtube