loading...
Izland látnivalók

A vulkánok és a gejzírek országa szerencsére közvetlen repülőjárattal is megközelíthető hazánkból, így mindenkinek van lehetősége, hogy kiránduljon a Északi-sarkkörön fekvő szigetre. Izland látnivalók tömkelegét nyújtja az ideérkezőknek. Hogy kedvet kapjatok, bemutatjuk a sziget látnivalóit és általános tudnivalóit!

 

Általános tudnivalók

Izland a természeti csodákat kedvelők egyik legegyszerűbben elérhető helyszíne. Az Észak-Atlanti-óceán középső részén található szigeten 140 vulkán (26 ebből működő) és rengeteg kisebb-nagyobb vízesés, gejzír van.

A sziget nyugati részén lévő Keflavik reptérre érkeznek a repülőgépek, ahonnan busszal is elérhető a főváros, Reykjavik. A sziget közel 300.000 lakosának harmada itt él.

Az országba belépéshez magyar állampolgároknak elég személyazonosító igazolvány.

Az ország fizetőeszköze az izlandi korona. Bankkártyás fizetés a legtöbb helyen lehetséges.

Hőmérséklet szempontjából természetesen a nyári időszak a legalkalmasabb. Eső ekkor is lehetséges bármikor, de mennyisége kevesebb, mint máskor. Főként a déli partvidéken sok a csapadék.

Amire szinte mindig számítani lehet, az a szél. Mivel sokszor alakulnak ki ciklonok a sziget körül, ezért elég gyakori az erős szél. Ez alacsony hőmérséklettel párosulva rendkívül kellemetlen időt tud okozni. (Én egy április közepi napon voltam, -1°C és erős szél volt. Utóbbi miatt úgy éreztem, mintha -10°C lett volna.)

Izland nevezetes a nyári világosságról és a téli sötétségről. Az északi fekvés miatt nyáron még éjszaka is csak szürkület van. Tél közepén viszont csak néhány órára kel fel a Nap.

Aki komolyan gondolja Izland látnivalók bejárását, mindenképp érdemes autót bérelnie. A szigetet az 1-es főút járja körbe a part mentén. Legalább egy hetet szánni kell az útra, ha tényleg sok látványosságot akarunk megnézni.

 

A főváros és az Arany Kör

Reykjavik

A főváros nem nagy, ezért akár fél nap alatt is bejárható. A hangulatos utcák, üzletek látogatása és a tengerparti sétányon sétálás nem maradhat ki.

A város jelképe a Hallgrímskirkja, egy evangélikus templom. A toronyba – belépődíj ellenében – fel lehet menni, ahonnan csodás kilátás nyílik a városra. A templom előtt áll Leif Ericsson viking szobra.

Szerintem kevesen tudják, de az egyik legfurább múzeum itt van a világon: az Izlandi Fallológiai Múzeum. Magyarul, a Péniszmúzeum. Állati hímtagok, fallikus tárgyak is megtekinthetőek itt.

Érdemes sétálni a Tjörnin-tó körül, ami a belvárosban található.

 

Golden Circle, azaz az Arany Kör

Sok túra indul Reykjavikból, az egyik legnépszerűbb az Arany Kör (Arany Háromszögként is fordítják), amely a fővároshoz legközelebbi három fő látványosságot mutatja meg.

Sokan ezt a kört járják be, ez Izland látnivalók “csak” egy kis szeletét láttatja a turistákkal.

A Thingvellir Nemzeti Parkba arról híres, hogy itt van az eurázsiai és az észak-amerikai tektonikus lemez találkozása, amik 7 km távolságra vannak egymástól.

Kialakult a sziget legnagyobb tava, a Thingvellir-tó. Emellett történelmi jelentőségű is a helyszín: a vikingek ezen a vidéken hozták létre a világ legelső parlamentjét.

A Haukadalur-völgyben található a Geysir, ami sajnos néhány éve már nem működik. Mellette van azonban a Strokkur, amely pár percenként lő ki 10-20 méteres magasba nagy hangrobbanással.

A túra „végcélja” a Gullfoss vízesés. A Hritá folyó három lépcsőfokon zuhog le, az utolsó kettőnél 11 és 21 méterről, majd egy 70 méter mély kanyonban folytatja útját.

Némely túra betér a Secret Lagoonba is. A Gamla Laugin az ország legrégebbi meleg vizű medencéje, hőmérséklete 40°C körül van. A tóparton van egy kis gejzír is, ami időnként ki szokott lőni. Lehetőleg ne hagyjuk ki ezt a fürdőzős élményt!

A Strokkur gejzír magasan löveli ki a vizet

A Strokkur gejzír magasan löveli ki a vizet

 

Vízesések – Izland látnivalók legjava

Rengeteg vízesés van Izlandon, ezért mi csak néhány igazán nevezeteset mutatunk be a fenti Gullfoss mellett.

Seljalandfoss

Az 1-es főút mellett található. 60 méter magasból zúdul a víz le. Ha elég merészek vagyunk, a vízesés mögötti ösvényen sétálhatunk is.

Skogafoss

A fekete homokmedencébe zúduló vízesésnél remek látvány tárul elénk, ha leülünk a nem messze lévő padra és onnan csodáljuk meg.

Svartifoss

A „fekete vízesés” kicsinek számít Izlandon, de mégis fantasztikus hangulata van.

A látogatottságát és nevét a különleges, félkörívben lévő bazaltorgonák miatt kapta. Hasonló látványt nyújtanak, mint idehaza a tanúhegyeken láthatóak.

Svartifoss a bazaltorgonák között

Svartifoss a bazaltorgonák között

Godafoss

Az „istenek vízesése” Akureyri közelében található és Izland egyik legnagyobb vízesése. A víz a Sjalfandafljot folyóba zúdítja vizét, amely 180 km-en keresztül kanyarog.

Autóval könnyen megközelíthető, kb. 100 m-t kell gyalogolnunk ehhez a csodás látványhoz.

Dettifoss

A Vatnajökull Nemzeti Parkban található, amely az azonos nevű gleccser vizéből táplálkozik. A vízesés alatti kanyont a Grand-kanyon kistestvéreként tarják számon.

 

Íme néhány vízesés videóban:

 

Melegvizes szabadtéri fürdők

A vulkáni aktivitásnak köszönhetően a szigeten sok meleg vizes forrás tör fel, többet szabadtéri termálként is fel tudunk keresni. Fentebb egyet, a Secret Lagoont már említettük.

 

Kék Lagúna

Reykjavik és a Keflavik reptér között találjuk Izland leghíresebb fürdőjét. Erről írtunk korábban egy hosszabb cikket:

Kék Lagúna – Izland – Travelhunter Izland látnivalók

Kék lagúna Izland – Izlandról mostanában nem egy jeges kis sziget jut eszébe az embereknek, hanem Európa egyik legsokszínűbb országa, mely tele van természet adta csodákkal. Erre a legjobb példa a Kék Lagúna, mely egy geotermikus fürdő és spa központ egy láva mező közelében Izlandon. Izland egy hatalmas geotermikus mezőkkel rendelkező vulkanikus sziget.

 

Myvatn Nature Baths

Az északkeleti részen fekvő lagúna sokak szerint jobb, mint a Kék Lagúna. Mivel messze fekszik a fővárostól, a tömeg elviselhetőbb, valamint a környezet látványa is szebb.

 

Laugarvatn Fontana Geothermal Baths

Reykjaviktól 75 km-re fekszik az Arany Kör területén. 4 különböző hőmérsékletű medence található és természetesen néhány szauna is. Ha valaki drágállja a Kék Lagúnát, ez remek választás, mivel majdnem féláron van.

 

Egyéb Izland látnivalók

Északi fény

Izlandról a legtöbb embernek ez jut eszébe. A sokféle színben jelentkező Aurora Borealis remekül megfigyelhető Izlandon, főként októbertől márciusig.

Lehetőleg lakott területen kívülre menjünk, onnan a legjobb az égbolt megfigyelése.

 

Heimaey

A déli részen közel a Seljalandsfoss-vízeséshez van egy kis sziget, amely remek kirándulási lehetőséget nyújt. A túrázáson kívül meg lehet figyelni a lundákat is, nagy számban vannak jelen.

 

Dyrhólaey

A déli rész egyik partvidéke fantasztikus kilátást nyújt: északra a Myrdalsjökull gleccser, keletre pedig fekete lávaoszlopok látszanak.

 

Sólheimajökull-gleccser

Nem messze a Dyrhólaey-parttól található, amit közelről is meg lehet nézni. Egy tóba nyomul a gleccser, a jég különböző árnyalatai pedig fantasztikus látványt nyújtanak.

 

Hekla

A sziget legaktívabb vulkánja, legutóbb 2000-ben tört ki. A múltban több kitörés is pusztító hatású volt, emiatt a „Pokol Kapujaként” nevezik. Az aktivitás miatt nem mászható meg, de a szép látványért érdemes elmenni ide.

 

Fjadrárgljúfur kanyon

A szurdokban kanyargó folyó sziklafalak között éri el az óceánt. A kanyon mentén kiépített turistaút vezet, így mindenképp tegyünk egy sétát itt. Ha választani kellene Izland látnivalók között, ez mindenképp legyen az elsők között!

 

Akureyri és bálnales

Az ország 2. legnagyobb városa az északi részen fekszik. Ezen a tengerparti részen érdemes bálnalesre elmenni, szinte mindig lehet delfineket és bálnákat látni. 

 

Többet olvasnál? Nézz körbe a blogunkban: Blog

Böngésznél a legjobb ajánlatok között? AJÁNLATOK

 

TravelHunter Közösség – Csatlakozz

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, hogy értesülj az ajánlatokról! 

Facebook oldalunk

Instagram

Youtube