Izland látnivalók és programok

Izland látnivalók – A vulkánok és a gejzírek országa szerencsére közvetlen repülőjárattal is megközelíthető hazánkból, így mindenkinek van lehetősége, hogy kiránduljon a Északi-sarkkörön fekvő szigetre. A vízesések, hegyek és egyéb természeti csodák remek túrát kínálnak mindenkinek. Hogy kedvet kapjatok, bemutatjuk a sziget látnivalóit és általános tudnivalóit!

 

Általános tudnivalók

Izland a természeti csodákat kedvelők egyik legegyszerűbben elérhető helyszíne. Az Észak-Atlanti-óceán középső részén található szigeten 140 vulkán (26 ebből működő) és rengeteg kisebb-nagyobb vízesés, gejzír van.

A sziget nyugati részén lévő Keflavik reptérre érkeznek a repülőgépek, ahonnan busszal is elérhető a főváros, Reykjavik. A sziget közel 300.000 lakosának harmada itt él.

Az országba belépéshez magyar állampolgároknak elég személyazonosító igazolvány.

Az ország fizetőeszköze az izlandi korona. Bankkártyás fizetés a legtöbb helyen lehetséges.

Hőmérséklet szempontjából természetesen a nyári időszak a legalkalmasabb. Eső ekkor is lehetséges bármikor, de mennyisége kevesebb, mint máskor. Főként a déli partvidéken sok a csapadék.

Amire szinte mindig számítani lehet, az a szél. Mivel sokszor alakulnak ki ciklonok a sziget körül, ezért elég gyakori az erős szél. Ez alacsony hőmérséklettel párosulva rendkívül kellemetlen időt tud okozni. (Én egy április közepi napon voltam, -1°C és erős szél volt. Utóbbi miatt úgy éreztem, mintha -10°C lett volna.)

Izland nevezetes a nyári világosságról és a téli sötétségről. Az északi fekvés miatt nyáron még éjszaka is csak szürkület van. Tél közepén viszont csak néhány órára kel fel a Nap.

Aki komolyan gondolja Izland látnivalók bejárását, mindenképp érdemes autót bérelnie. A szigetet az 1-es főút járja körbe a part mentén. Legalább egy hetet szánni kell az útra, ha tényleg sok látványosságot akarunk megnézni.

 

A főváros és az Arany Kör

Reykjavik

A főváros nem nagy, ezért akár fél nap alatt is bejárható. A hangulatos utcák, üzletek látogatása és a tengerparti sétányon sétálás nem maradhat ki.

A város jelképe a Hallgrímskirkja, egy evangélikus templom. A toronyba – belépődíj ellenében – fel lehet menni, ahonnan csodás kilátás nyílik a városra. A templom előtt áll Leif Ericsson viking szobra.

Szerintem kevesen tudják, de az egyik legfurább múzeum itt van a világon: az Izlandi Fallológiai Múzeum. Magyarul, a Péniszmúzeum. Állati hímtagok, fallikus tárgyak is megtekinthetőek itt.

Érdemes sétálni a Tjörnin-tó körül, ami a belvárosban található.

Golden Circle, azaz az Arany Kör

Sok túra indul Reykjavikból, az egyik legnépszerűbb az Arany Kör (Arany Háromszögként is fordítják), amely a fővároshoz legközelebbi három fő látványosságot mutatja meg. Sokan ezt a kört járják be, ez Izland látnivalók “csak” egy kis szeletét láttatja a turistákkal.

A Thingvellir Nemzeti Parkba arról híres, hogy itt van az eurázsiai és az észak-amerikai tektonikus lemez találkozása, amik 7 km távolságra vannak egymástól. Kialakult a sziget legnagyobb tava, a Thingvellir-tó. Emellett történelmi jelentőségű is a helyszín: a vikingek ezen a vidéken hozták létre a világ legelső parlamentjét.

A Haukadalur-völgyben található a Geysir, ami sajnos néhány éve már nem működik. Mellette van azonban a Strokkur, amely pár percenként lő ki 10-20 méteres magasba nagy hangrobbanással.

Strokkur

A túra „végcélja” a Gullfoss vízesés. A Hritá folyó három lépcsőfokon zuhog le, az utolsó kettőnél 11 és 21 méterről, majd egy 70 méter mély kanyonban folytatja útját.

Némely túra betér a Secret Lagoonba is. A Gamla Laugin az ország legrégebbi meleg vizű medencéje, hőmérséklete 40°C körül van. A tóparton van egy kis gejzír is, ami időnként ki szokott lőni. Lehetőleg ne hagyjuk ki ezt a fürdőzős élményt!

Vízesések – Izland látnivalók legjava

Rengeteg vízesés van Izlandon, ezért mi csak néhány igazán nevezeteset mutatunk be a fenti Gullfoss mellett.

Seljalandfoss

Az 1-es főút mellett található. 60 méter magasból zúdul a víz le. Ha elég merészek vagyunk, a vízesés mögötti ösvényen sétálhatunk is.

Skogafoss

Izland látnivalók- A fekete homokmedencébe zúduló vízesésnél remek látvány tárul elénk, ha leülünk a nem messze lévő padra és onnan csodáljuk meg.

Svartifoss

A „fekete vízesés” kicsinek számít Izlandon, de mégis fantasztikus hangulata van. A látogatottságát és nevét a különleges, félkörívben lévő bazaltorgonák miatt kapta, amik hasonló látványt nyújtanak, mint idehaza a tanúhegyeken láthatóak.

Godafoss

Az „istenek vízesése” Akureyri közelében található és Izland egyik legnagyobb vízesése. A víz a Sjalfandafljot folyóba zúdítja vizét, amely 180 km-en keresztül kanyarog. Autóval könnyen megközelíthető, kb. 100 m-t kell gyalogolnunk ehhez a csodás látványhoz.

Dettifoss

A Vatnajökull Nemzeti Parkban található, amely az azonos nevű gleccser vizéből táplálkozik. A vízesés alatti kanyont a Grand-kanyon kistestvéreként tarják számon.

Íme néhány vízesés videóban:

 

Melegvizes szabadtéri fürdők

A vulkáni aktivitásnak köszönhetően a szigeten sok meleg vizes forrás tör fel, többet szabadtéri termálként is fel tudunk keresni. Fentebb egyet, a Secret Lagoont már említettük.

Kék Lagúna

Reykjavik és a Keflavik reptér között találjuk Izland leghíresebb fürdőjét. Erről írtunk korábban egy hosszabb cikket:

Kék Lagúna – Izland – Travelhunter Izland látnivalók

Kék lagúna Izland – Izlandról mostanában nem egy jeges kis sziget jut eszébe az embereknek, hanem Európa egyik legsokszínűbb országa, mely tele van természet adta csodákkal. Erre a legjobb példa a Kék Lagúna, mely egy geotermikus fürdő és spa központ egy láva mező közelében Izlandon. Izland egy hatalmas geotermikus mezőkkel rendelkező vulkanikus sziget.