loading...
miért olcsó a fapados

Miért olcsó a fapados? Sokatokban felmerülhetett már egy kérdés, hogy miért ilyen olcsók a fapados repülőjegyek. Megéri ez nekik? Hogyan lehetséges, hogy gombamód szaporodnak ezek az új légitársaságok? 

Miért olcsó a fapados? Ezeknek a társaságoknak a titka nagyon egyszerű:

A lehető legtöbb költséget megpróbálják leredukálni a minimum szintre.

A repülés nem olcsó mulatság, így nem csoda, hogy néhány évvel ezelőtt a fapados légitársaságok hatalmas sikerrel robbantak be a köztudatba Magyarországon is. A diszkont vagy fapados légitársaság elnevezést azokra a légitársaságokra alkalmazzák, melyek a nemzetközi árversenyben az átlagosnál olcsóbb jegyárakat kínálnak.

  • A fapados légitársaságok úgynevezett rövid távú, közvetlen járatokat üzemeltetnek, nagy kihasználtsággal, rövid fordulóidővel ezzel is óriásit spórolnak az üzemanyag költségeken. Többségében a városok centrumától távolabb eső, másodlagos reptereket használják, melyek tarifái olcsóbbak. Sajnos ez sok esetben nagy hátrány számunkra, mert innen még el kell jutnunk a centrumba és ez nem olcsó mulatság. Például a rendszerben Londonnak tüntetik fel a repteret de a kicsit távolabb eső Luton repterét használják vagy a Stockholm Skavsta reptér is messzebb helyezkedik el Stockholmtól.
  • Ryanair üléseit nem lehet hátradönteni, ezért vásárláskor nagyon nagy kedvezményeket kapnak az árból, karbantartásukra is kevesebb költség megy el. Az ülések hátuljában nincsenek zsebek, így ezeket az utasok nem tudják tönkre tenni, leszakítani és nem kell takarítani, kiüríteni ezzel is időt spórolnak meg két forduló között.
Fapados ülések

Fapados ülések

  • Az árcsökkentés érdekében a kényelmet is fel kell áldozni, ami annyit jelent, hogy a fapados gépeken a nagyobb utas kapacitás miatt az ülések közelebb helyezkednek el egymáshoz, így kisebb a lábtér. A fedélzeti ellátás sokszor nagyon drága a fapados járatokon. A jegyárban semmilyen frissítő vagy étel nincs, itt viszont nagyon sok pénzt tudnak azon keresni, hogy különböző étel, ital és szuvenír lapokkal bombázzák a turistákat, akik azért szeretnek a fedélzeten vásárolni. Miért olcsó a fapados
  • A Wizzair minimálisra csökkentette a poggyász méretet, hogy biztosan vásárolni kelljen hozzá egy nagyobbat. Minden extra szolgáltatásért  fizetni kell.  A beszállókártyát előre ki kell nyomtatni vagy pedig a telefonunkon egy applikáció segítségével megmutatni a kapuknál. Ennek az elmulasztása 45 € pénzbüntetést von maga után
Bőröndöt húzó nő

Bőröndöt húzó nő

A fizetések

  • Sokkal kevesebb fizetést kapnak az alkalmazottaik- Sajnos a többi társasághoz képest, ahol azért megoszlik a munka, itt egy alkalmazott végzi 2-3 ember munkáját, ami nagyon megterhelő és nagyon aránytalanul vannak ezért megfizetve.
  • A fapadosak sokkal hamarabb vásárolnak új repülőgépeket, mint a normál légitársaságok,de nem véletlenül teszik. Az újabb gépek üzemanyag felhasználása sokkal hatékonyabb és ezen hatalmas költségeket tudnak megspórolni. Átlagosan 4-5 évente cserélik a gépeiket.

Nagyon jók ezek a légitársaságok arra, hogy olcsón beutazzuk Európát, ahol milliónyi látnivaló van, de sajnos nagyon kényelmetlen és nagyon sok a csapda.

Véleményem szerint megéri a kényelmet feláldozni, hogy a pénztárcánk vastagabb maradjon.

Kalandra fel!

 

fapados karikatúra

fapados karikatúra

Többet olvasnál? Nézz körbe a blogunkban: Blog

TravelHunter Közösség – Csatlakozz

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, hogy értesülj az ajánlatokról! 

Facebook oldalunk

Instagram

Youtube