loading...
Kréta látnivalók

Kréta látnivalók – Már bemutattunk több görög szigetet, most a legnagyobb következik: Kréta. Talán a legsokszínűbb szigetről van szó, ahol a gyönyörű természeti látnivalók keverednek a görög mitológiával. A ragyogó strandok pedig még ideálisabbá teszik mint nyaralóhely. 

 

Kréta közlekedése

Érdemes a szigetet vagy egy részét bejárni autóval! Autóbérlés a reptéren online-foglalással itt!

Heraklion reptér és a belváros között a kék busz közlekedik óránként többszöri alkalommal. A belvárosban két buszállomás van, az „A” a keleti, a „B” a nyugati részen. Menetjegyet a buszon lehet venni.

A buszmenetrendet itt találjátok (itt van a Chania belváros – reptér menetrend is)! kréta város látnivalók térképpel

Hajóval több más szigetre is eljuthatunk, Santorini szinte kihagyhatatlan! Jegyet foglalni itt lehet!

 

Kréta látnivalók

A látnivalók, a szebb tengerpartos strandok nagy része a sziget nyugati felén helyezkednek el.

 

Heraklion

Mai nevét Heracleum ókori római kikötőről kapta, amely valószínűleg ugyanezen a helyen volt. A több mint ezer éves városban kevés történelmi látnivaló maradt meg a sok háború miatt.

Az ókori építmények között maradt meg a Velencei városfal, melynek hossza 3 km és hét ék alakú bástyája, valamint két kapuja van (Porta Hánion és a Kenuria Porta). Az egyik leglátványosabb részlet a Pili Iszu, azaz Jézus-kapu.

A velenceiek építette főbb épületek közé sorolható a Rocca del Mare, a velencei erőd. 

Leghíresebb látnivalója az 5 km-re fekvő Knosszosz. Európa egyik legrégebbi városának maradványait mindenképp érdemes felkeresni. Kréta nevezetességei között ez az egyik legnépszerűbb, nyilván a történelme miatt.

A jelenleg látható romok a Kr. e. 1700 – 1400 között épült harmadik palota maradványai, az eredetileg 5-6 szintes palota tágas udvarát labirintusszerűen sok kisebb helység vette körül, az épületegyüttesnek közel 1500 helyisége lehetett. Információk itt találhatók!

A Régészeti Múzeum Európa egyik legnagyobb ilyen múzeuma. A kronológiai sorrendben és tematikus csoportosításban kiállított tárgyi emlékek a korai bronzkortól a római időkig mutatják be a sziget régészeti hagyatékát, különösen a minószi kultúra leletanyaga jelentős. Minden információt a hivatalos honlapon találtok! 

A CretAquarium remek kikapcsolódási lehetőség a gyerekeknek is. Minden információ itt található!

A városban több szép szökőkút is található. A Morosini-kút a Venizelu téren van, melynek medencéjét mitológiai alakokat ábrázoló domborművek ékesítik. A szigte legrégebbi szökőkútja pedig Bembo, amely több mint 450 éves.

Kréta nevezetességei közül kiemelkedik Knossos

Kréta nevezetességei közül kiemelkedik Knossos

Rethymno

Heraklion és Chania között fekszik ez a hangulatos város. Érdemes sétálni az óvárosban, ami fölé a középkori erőd, a Fortezza emelkedik.

 

Kournas-tó

Rethymno-Chania főúttól nem messze található a sziget legnagyobb édesvízi tava. Bővebb információ itt!

 

Chania

Nyugat-Kréta legjelentősebb városa, Heraklion mellett itt is van reptér. A nyugati strandokhoz remek kiindulóhely.

Két részre osztható: a velencei kikötő, óváros valamint a városfalon túli „újváros”. A kikötőt a velenceiek építették az erődítmény részeként. Itt található a Kiotsouk Hassan mecset is.

Érdemes ellátogatni az Agora fedett piacra, ahol helyi termékek is kaphatóak, illetve meg kell kóstolni a kifőzdés ételeket.

 

Szamariai-szurdok

18 km-es gyönyörű, sziklafalak közti gyalogos útvonal. Chaniából szervezett keretek között lehet eljutni, egy napos program. Utat lefoglalni lehet itt vagy itt!

Aki szereti a túrázást és a vadregényes kalandot, annak mindenképp kötelező program. Íme egy kis kedvcsináló:

 

Gramvousa-sziget és Balos-strand

Kissamos városból hajóval érhetőek el. Információt itt találtok!

Elafonissihez hasonlóan rózsaszín-kék vize és a panoráma vonzza a legtöbb turistát. Gyerekeknek is tökéletes, mert az öböl jó részén csak bokamagasságig ér a víz. 

 

Falassarna-strand

Több km hosszú, homokos strand, viszont gyorsan mélyül.

 

Elafonissi-strand

A világ egyik legszebb strandjaként is emlegetik. Különlegessége a rózsaszín szín, ami az apróra tört korall- és kagylótöredékeknek köszönhető. Maga a név egy kis szigetet jelöl, amelyhez gyalog, a lagúnán keresztül lehet átsétálni.

Ha valami mindenképp szerepljen Kréta látnivalók listáján, ez legyen az!

 

Paleochora

A főszezonban sem zsúfolt, nem a tömegturizmusra épült dél-krétai város. Környező hegyei miatt ideális túrázási lehetőségeket rejt.

Leglátogatottabb strandja a homokos Pahia Ammos, amely a város nyugati részén terül el. 

 

Loutro

Csak gyalog vagy hajóval lehet megközelíteni, igazi csendes, gyönyörű település.

 

Matala strand

A város strandja attól különleges, hogy nagy sziklafal övezi a strandot, amiben különféle üregek vannak.

 

Lentas

Mivel sok a régészeti terület, nem zsúfolt az egykori halászfalu. Nyugodt pihenésre kiválóan alkalmas.

 

Ierapetra

Jelentős központ a környéken, aminek két fő része a sikátorokkal teli óváros és a modern, új építésű városrész. A parttal párhuzamos sétálóutca sok üzletnek, bárnak, tavernának ad helyet. A város kikötőjéből érhető el a Chrissi-sziget. 

 

Chrissi-sziget és strandjai

Ierapetra kikötőjéből hajóval lehet eljutni a szigetre és gyönyörű strandjaira. Információkat a hivatalos honlapon találtok!

 

Dikteon-barlang

Kréta nevezetességei között van ez a barlang.

A Lassithi-fennsíkon található barlangban született Zeusz a mitológia szerint. A bejárattól kb. 60 méter mélyen több teremben láthatjuk a rendkívüli cseppköveket és egy tavat is.

 

Sitia

Az észak-keleti vidék legjelentősebb, turizmusból élő városa. Nyugodt pihenésre tökéletes, nincs nagy tömeg, de a bárokból, tavernákból itt is válogathatunk.

 

Vai Palm beach

Kelet-Kréta legszebb strandja, amelynek hátterében Európa legnagyobb természetes pálmaerdeje van. Emellett a vízisportok is kipróbálhatóak mint pl. jet-ski, wakeboard.

 

Időjárás

Mivel Afrikához közel fekszik, a hőmérséklet egész évben kellemes. Még télen is 12°C az átlaghőmérséklet, de a nyár nem olyan forró, mint gondolnánk. A csapadék nagy része november-február között esik, május-szeptember között szinte nincs is eső.

Éves időjárási adatokat itt találtok!

 

Kréta látnivalók videóban

 

Interaktív térkép 

 

Ajánlott cikk:

https://www.travelhunter.hu/uti-celok/europa/10-csodaszep-gorog-tengerparti-strand/

TravelHunter Közösség – Csatlakozz hozzánk 

Facebook oldalunk

Görög csoportunk

Facebook csoportunk

Instagram

Youtube

Oszd meg a cikket ⬇⬇⬇