loading...
Kréta látnivalók

Kréta látnivalók – Már bemutattunk több görög szigetet, most a legnagyobb következik: Kréta. Talán a legsokszínűbb szigetről van szó, ahol a gyönyörű természeti látnivalók keverednek a görög mitológiával. A ragyogó strandok pedig még ideálisabbá teszik mint nyaralóhely. És remek ajánlatokat is bemutatunk!

Mi kigyűjtöttük Nektek Kréta legjobb szállodáit és apartmanjait! Ide a legjobb értékelésű és helyen fekvő szállások kerültek!

Kréta legjobb szállodái

Kréta legjobb apartmanjai

Kréta közlekedése

Érdemes a szigetet vagy egy részét bejárni autóval! 

Heraklion reptér és a belváros között a kék busz közlekedik óránként többszöri alkalommal. A belvárosban két buszállomás van, az „A” a keleti, a „B” a nyugati részen. Menetjegyet a buszon lehet venni.

A buszmenetrendet itt találjátok (itt van a Chania belváros – reptér menetrend is)! kréta város látnivalók térképpel

Hajóval több más szigetre is eljuthatunk, Santorini szinte kihagyhatatlan! Jegyet foglalni itt lehet!

 

Kréta látnivalók – Nyugat-Kréta

A látnivalók, a szebb tengerpartos strandok nagy része a sziget nyugati felén helyezkednek el.

Chania

Nyugat-Kréta legjelentősebb városa, Heraklion mellett itt is van reptér. A nyugati strandokhoz remek kiindulóhely.

Két részre osztható: a velencei kikötő, óváros valamint a városfalon túli „újváros”. A kikötőt a velenceiek építették az erődítmény részeként. Itt található a Kiotsouk Hassan mecset is.

Érdemes ellátogatni az Agora fedett piacra, ahol helyi termékek is kaphatóak, illetve meg kell kóstolni a kifőzdés ételeket.

Rethymno

Heraklion és Chania között fekszik ez a hangulatos város. Érdemes sétálni az óvárosban, ami fölé a középkori erőd, a Fortezza emelkedik.

Kournas-tó

Rethymno-Chania főúttól nem messze található a sziget legnagyobb édesvízi tava. Érdemes ellátogatni ide és vízibiciklizni egy kicsit a tavon.

Szamariai-szurdok

18 km-es gyönyörű, sziklafalak közti gyalogos útvonal. Chaniából szervezett keretek között lehet eljutni, egy napos program. 

Aki szereti a túrázást és a vadregényes kalandot, annak mindenképp Kréta látnivalók között ez kötelező program. Íme egy kis kedvcsináló:

Gramvousa-sziget és Balos

Kissamos városból hajóval érhetőek el. Információt itt találtok!

Elafonissihez hasonlóan rózsaszín-kék vize és a panoráma vonzza a legtöbb turistát. Gyerekeknek is tökéletes, mert az öböl jó részén csak bokamagasságig ér a víz. 

Elafonissi

A világ egyik legszebb strandjaként is emlegetik. Különlegessége a rózsaszín szín, ami az apróra tört korall- és kagylótöredékeknek köszönhető. Maga a név egy kis szigetet jelöl, amelyhez gyalog, a lagúnán keresztül lehet átsétálni.

Ha valami mindenképp szerepljen Kréta látnivalók listáján, ez legyen az!

Elafonissi

Falassarna-strand

Több km hosszú, homokos strand, viszont gyorsan mélyül. Balos és Elafonissi mellett ez a 3. legnépszerűbb tengerpart a nyugati részen.

 

Paleochora

A főszezonban sem zsúfolt, nem a tömegturizmusra épült dél-krétai város. Környező hegyei miatt ideális túrázási lehetőségeket rejt.

Leglátogatottabb strandja a homokos Pahia Ammos, amely a város nyugati részén terül el. 

Közép-Kréta

A sziget középső részén találjuk a fővárost, innen keletre pedig több jól kiépített nyaralórész is várja a pihenni vágyókat. Jó választás, ha passzív pihenésre vágyik az ember!

Heraklion

A főváros a mai nevét Heracleum ókori római kikötőről kapta, amely valószínűleg ugyanezen a helyen volt. A több mint ezer éves városban kevés történelmi látnivaló maradt meg a sok háború miatt.

Az ókori építmények között maradt meg a Velencei városfal, melynek hossza 3 km és hét ék alakú bástyája, valamint két kapuja van (Porta Hánion és a Kenuria Porta). Az egyik leglátványosabb részlet a Pili Iszu, azaz Jézus-kapu.

A velenceiek építette főbb épületek közé sorolható a Rocca del Mare, a velencei erőd. 

Leghíresebb látnivalója az 5 km-re fekvő Knosszosz. Európa egyik legrégebbi városának maradványait mindenképp érdemes felkeresni. Kréta nevezetességei között ez az egyik legnépszerűbb, nyilván a történelme miatt.

A jelenleg látható romok a Kr. e. 1700 – 1400 között épült harmadik palota maradványai, az eredetileg 5-6 szintes palota tágas udvarát labirintusszerűen sok kisebb helység vette körül, az épületegyüttesnek közel 1500 helyisége lehetett. Információk itt találhatók!

A Régészeti Múzeum Európa egyik legnagyobb ilyen múzeuma. A kronológiai sorrendben és tematikus csoportosításban kiállított tárgyi emlékek a korai bronzkortól a római időkig mutatják be a sziget régészeti hagyatékát, különösen a minószi kultúra leletanyaga jelentős. Minden információt a hivatalos honlapon találtok! 

A CretAquarium remek kikapcsolódási lehetőség a gyerekeknek is. Minden információ itt található!

A városban több szép szökőkút is található. A Morosini-kút a Venizelu téren van, melynek medencéjét mitológiai alakokat ábrázoló domborművek ékesítik. A szigte legrégebbi szökőkútja pedig Bembo, amely több mint 450 éves.

Waterpark

Herakliontól kb. 15 km-re keletre találjuk ezt az aquaparkot.

A beszámolók egyöntetűen jónak értékelik a víziparkot, ahol hullámmedence, több csúszda és medence várja a látogatókat. A park saját gumimatracával használható csúszdákat mindenképp próbáljátok ki!

Hersonissos

Herakliontól kb. 28 km-re keletre található, amely több településsel együtt (Sarantaris, Chersonisou) népszerű üdülőhely. Még külön bulinegyedet is találunk itt, ezért fiataloknak ideális nyaralóhely. Nagyon szép, tiszta tengerpartok vannak.

Egy vízipark is található a közelben, az Acqua Plus. Nagyon dicsérik, mindenki talál magának mefelelő szintű adrenalinbombát.

Kisebbek számára jó program lehet az Aquaworld Aquarium. Gyakorlatias programokat kínáló régi létesítmény kígyókkal és más hüllőkkel, a tengeri élet bemutatásával.

Agios Nikolaos

Herakliontól keletre kb. 60 km-re található ez a csodás krétai tengerparti város. Népszerű üdülőhely, ami a remek fekvése miatt is van. Főleg a nyugodt pihenésre vágyóknak ajánlott a város.

Központi része a majdnem zárt öböl, amit Voulismeni-tónak neveznek. Körülötte rengeteg taverna, bár található, gyönyörű kilátást nyújt főleg estefelé a “tó”.

Dél-Kréta

Loutro

Csak gyalog vagy hajóval lehet megközelíteni, igazi csendes, gyönyörű település.

Matala strand

A város strandja attól különleges, hogy nagy sziklafal övezi a strandot, amiben különféle üregek vannak.

Lentas

Mivel sok a régészeti terület, nem zsúfolt az egykori halászfalu. Nyugodt pihenésre kiválóan alkalmas.

Ierapetra

Jelentős központ a környéken, aminek két fő része a sikátorokkal teli óváros és a modern, új építésű városrész.

A parttal párhuzamos sétálóutca sok üzletnek, bárnak, tavernának ad helyet. A város kikötőjéből érhető el a Chrissi-sziget. 

Chrissi-sziget és strandjai

Ierapetra kikötőjéből hajóval lehet eljutni a szigetre és gyönyörű strandjaira. Információkat a hivatalos honlapon találtok!

Kréta látnivalók között méltán népszerű ez a sziget, sokan a legszebbnek mondják az itt található tengerpartot.

Dikteon-barlang

Kréta látnivalók között van ez a barlang.

A Lassithi-fennsíkon található barlangban született Zeusz a mitológia szerint. A bejárattól kb. 60 méter mélyen több teremben láthatjuk a rendkívüli cseppköveket és egy tavat is.

Kelet-Kréta

Sitia

Az észak-keleti vidék legjelentősebb, turizmusból élő városa. Nyugodt pihenésre tökéletes, nincs nagy tömeg, de a bárokból, tavernákból itt is válogathatunk.

Vai Palm beach

Kelet-Kréta legszebb strandja, amelynek hátterében Európa legnagyobb természetes pálmaerdeje van. Emellett a vízisportok is kipróbálhatóak mint pl. jet-ski, wakeboard.

Időjárás

Mivel Afrikához közel fekszik, a hőmérséklet egész évben kellemes. Még télen is 12°C az átlaghőmérséklet, de a nyár nem olyan forró, mint gondolnánk. A csapadék nagy része november-február között esik, május-szeptember között szinte nincs is eső.

Éves időjárási adatokat itt találtok!

Interaktív térkép

Krétai ajánlatok

A cikk végére érve szerintem Ti is azt mondjátok, hogy ez egy gyönyörű hely és tökéletes nyaralásra! 

Kréta legjobb szállodái

Kréta legjobb apartmanjai