loading...
Turizmus tüntetés

Turizmus tüntetés- A közelmúltban turistaellenes tiltakozások söpörtek végig Európán, Spanyolországtól Horvátországig és még tovább. Mivel a helyi lakosok hangot adnak is adnak dühüknek, mely az emelkedő lakásárakból, túlzsúfolt utcákból, és abból a tényből fakad, hogy egyeseknek talán jövedelmezőbb a turisták beözönlése, mint másoknak.

Turizmus tüntetés- 1. Velence

A tiltakozások júliusban érték el a tetőpontot Velence városában, amikor nagyjából húszmillió turista érkezett az egész évben ott élő 55 ezer lakos mellé. Körülbelül kétezren vonultak az utcára tiltakozni, többek között olyan dolgok ellen, mint a turizmus városra gyakorolt környezeti hatásai, a turistabuszok- és hajók mocsarasító hatása a főszezonban, és a városi lakásbérlés kiugróan magas költségei.

2. Milánó

Mivel eddig még nem volt hivatalos tiltakozás Milánóban a turizmus ellen, a helyi önkormányzatnak egyre növekvő elégedetlenséggel kellett szembenéznie a helyiek részéről. Ennek eredményeképp az önkormányzat tiltásokat vetett ki a selfiebotokra, ételes kocsikra és a szemetelésre, amivel arra törekednek, hogy körülhatárolják, mi számít „antiszocális viselkedésnek.” Betiltott tárgyaknak számítanak az üvegpalackok és a tűzijátékok, mert ezek is beletartoznak a szemetelés problémakörbe.

3. Róma

Turizmus tüntetés- Hogy a Milánóban megjelentekhez hasonló gondokat kezelni tudják, a római helyi önkormányzat számos tárgyat és cselekvést tiltott be, amikről úgy gondolta, kihathatnak a városiak életminőségére. Szigorúbb szabályok léptek érvénybe például a római utcákon történő éjjeli iszogatásokkal kapcsolatban, továbbá betiltották a szökőkutakban való sétálást. A turistákat megkérték, hogy fejezzék be a maradék étel és csomagolás eldobálását, és ügyeljenek jobban az utak tisztaságára.

Colosseum-Róma

Colosseum-Róma

4. Barcelona

A katalán főváros számos turistaellenes tiltakozási hullámot ért már meg, a városszerte felbukkanó „Turisták haza!”-feliratú graffitikkel, és „A turizmus gyilkos!”-transzparensekkel. A durvább vandál esetek közé tartozik, hogy egy turistabusz kerekeit kiszúrták, ablakait festékszóróval befújták, és a turistabicikliket is célba vették. A helyiek dühösek, mert bizonyos kerületekben emelkednek a bérleti árak, pl. a Gótikus negyed, ahol a turisták számára több szoba vált elérhetővé, mint az állandó lakóknak.

5. Bilbao

Turizmus tüntetés- Az észak-spanyolországi város újabb tétel azon helyek listáján, ahol a helyi lakosság felemelte hangját a turizmus ellen. Az aktivisták még augusztusban festékszóróval fújták le a baszkföldi turistaközpontot, ezzel vezették le a helyiek a város változó arculata miatti frusztrációt. Baszkföld látványosságai (mint a Guggenheim Múzeum vagy Bilbao óvárosa) teszik a helyet a legnagyobb turistacélpontok egyikévé.

6. Palma de Mallorca

Mallorca is látott már turistaellenes felvonulást és graffitiket Palma de Mallorca városában, mint ahogy azt is, hogy füstbombát dobnak egy turisták körében népszerű területen az éttermek elé. A helyiek félnek, hogy a turizmus miatt vidámparkká alakul a város, és ők nem engedhetik meg maguknak, hogy ott éljenek. Tavaly augusztusban a normál népesség kétszerese, rekordmennyiségű, kétmillió turista ment át a Baleár-szigeteken egyetlen nap alatt.

7. San Sebastian

Habár leginkább világhírű konyhakultúrájáról ismert, San Sebastianban már kihirdették az időpontokat a turistaellenes megmozdulásokhoz. A következő nagyobb tüntetés augusztus 17-én lesz, a ’Semana Grande’ (Nagy Hét) ideje alatt, ami nyilvános ünnepségekkel jár – igencsak népszerű a Baszkföldre látogatók körében.

8. Dubrovnik

A horvát város egyike volt a legnagyobb turistacélpontoknak, amelyek intézkedéseket vezettek be, hogy lecsillapítsák a dühös helyieket. A cél az volt, hogy szabályozzák a Dubrovnikbe, azon belül is az óvárosba látogató turisták számát, és a város kikötőjébe érkező óceánjárók számát is ötről kettőre csökkentsék. Ötezer hajókázó utas lép be a városba minden nap, ami 10.5%-kal több turistát jelentett 2016 júliusában, mint egy évvel korábban.

Dubrovnik

Dubrovnik

9. Hvar

Hvar a közelmúltban Európa legnagyobb buliszigeteinek egyikévé nőtte ki magát, Ibizával is felvéve a versenyt. Ezt a helyi lakosok sem hagyták szó nélkül, akik szóvá tették elégedetlenségüket a bulizók antiszociális viselkedése miatt. A helyi önkormányzat óriási pénzbírságokat szab ki, ha valaki nyilvános helyen iszik (700 euró), fürdőruhában jelenik meg a történelmi városrészben (600 euró), és nem visel felsőt a városban (500 euró).

10. Amszterdam

A hollandok idén nyáron kezdték el turistaellenes megmozdulásaikat, amikor az amszterdami aktivisták meghirdették a CEO épületét a nyári szállásfoglaló oldalon, a booking-com-on. A helyiek komoly hullámzást érzékeltek a bérleti árakban, és veszélyes mértékű túlzsúfoltságot egyes területeken. Megemelkedett a turistaellenes graffitik száma, olyan szlogenekkel, mint az „Állítsuk meg a tömegturizmust!”, amelyek azoknak az épületeknek a falain jelentek meg, amelyekről azt hitték, illegális bérlemények.

11. Reykjavík

Ürítés a nyílt utcán, közlekedési táblák eltulajdonítása, és egy fiatal bárány ellopása, majd barbecue-partin történő felszolgálása csak néhány a turisták cselekedetei közül, amelyek feldühítették a helyi lakosokat Izlandon. A 2008-as gazdasági válság óta virágzott a turizmus, amely gyakorlatilag elpusztította a helyi gazdaságot, habár mostanában a Reykjavíkhoz hasonló városokban a helyiek komolyan küzdöttek, hogy megbirkózzanak az ipar társadalmi és környezeti hatásaival is.

Reykjavík

Reykjavík

Többet olvasnál? Nézz körbe a blogunkban: Blog

Böngésznél a legjobb ajánlatok között? AJÁNLATOK

TravelHunter Közösség – Csatlakozz

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, hogy értesülj az ajánlatokról! 

Facebook oldalunk

Instagram

Youtube