loading...
5 hely Horvátországban

5 hely Horvátországban- Horvátország a magyar turisták egyik legkedveltebb célpontja. Ennek az oka az, hogy a szomszédunk és autóval is hamar ott lehet lenni a tengerparton. Könnyedén el lehetne tölteni kettő, három, négy vagy több hetet is Horvátország drámai partvidékéin, hihetetlen vízeséseinél és fotogén városaiban. De a legtöbb ember nem ilyen szerencsés. Csak egy heted van és nem akarod kihagyni, ezen Balkán ékkő szépségeit?

1. 5 hely Horvátországban- Éljünk át mindent, amit Dubrovnik kínál

Dubrovnik gyakorlatilag ismeretlen volt a turizmus világában húsz évvel ezelőtt, és súlyosan károsodásokat is szenvedett Jugoszlávia felbomlását követően. Mégis gyorsan szerzett hírnevet és okkal vált az egyik legnépszerűbb turisztikai pontjává a Balkán vidéknek.

A fallal körülvett tengerparti város bámulatos kilátást kínál Srd Hill-re és a Lovrijenac erődre. Akár egy kajak túrán akarunk részt venni, pihenni a tengerparton, vagy ellátogatni a Lopud-szigeti kolostorba, Dubrovnik mindig készen áll lenyűgözni bennünket.

2. Horvátország nemzeti parkjai közül fedezzük fel az egyiket a nyolcból

Horvátország legnépszerűbb nemzeti parkja természetesen, az egyedülálló Plitvicei-tavak Nemzeti Park. A Plitvicei-tavak 16 összekapcsolt, türkizkék tóból állnak, és az őket összekötő pályák naphosszat szórakoztatni hivatottak a természet szerelmeseit. Mi az egyetlen hátránya? Nem úszhatunk sehol sem a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkjában.

Ha szeretnénk megtapasztalni a horvát vízesések közötti úszkálást, itt az ideje, hogy dél felé vegyünk az irányt, a Krka Nemzeti Parkba. Krka Nemzeti Park rendkívül népszerű részben az egyszerű megközelítés miatt Split városa felől, de egyébként sem érdemes kihagyni. Kisebb, mint a Plitvicei-tavak Nemzeti Park, de a legnagyobb látványosság lefedhető egy nap alatt: megnézni a lépcsőzetes vízeséseket és úszni előttük.

Keressük fel az egyikét a másik hat nemzeti parknak, melyek kevésbé ismertek a kívülállók körében. Én személy szerint a Mljet Nemzeti Parkok és a Kornati Nemzeti Parkot ajánlom, mindkettő szigeteken helyezkedik el az Adriai-tengeren!

Krka3. Relaxáljunk a tengerparti Zadar városában

 Zadar egy csendes, nyugodt hely- tökéletes szintér a pihenésre, akár egy nagy sétát tennénk a parton, akár úszni vágyunk a tengerben, válasszuk ezt a helyet, mint sem a nagyobb látványosságok megtekintését listánkról. Lenyűgöző hely: római romok, finom ételek és a hihetetlen naplementék hazája, Zadar egy ideális hely, hogy élvezzük az életet egy kicsit.

Zadar is otthont ad egy furcsa és egyben szórakoztató látványosságnak: a tengeri orgonának, mely az Adriai-tenger mozgását használja ki, hogy zeneként szólaljon meg (valóban úgy hangzik, mint egy orgona!)

4. Élvezzük ki a nagyszerű Split városát

A részben álló Diocletianus-palota volt egykoron a római Diocletianus császár otthona Split óvárosában, állítólag úgy elbűvölte a császárt Split partvonala, hogy kinevezte otthonává. Ami a palotából megmaradt jelenleg múzeumként üzemel, virágzó éttermekkel és ajándéküzletekkel tele a Trónok Harca ereklyéivel a 21. századi turisták számára.

Ez egy fantasztikus hely, ahol tehetünk egy hatalmas sétát, tele van a kanyargós, kis macskaköves utcákkal, amelyek annyira jellemzőek Európára. Split egy jó kiindulópontja lehet egy egynapos kirándulásnak Dalmáciába, beleértve a Hvar-szigetét, a Krka Nemzeti Parkot, valamint a mágikus Kék barlangot.

5. Autós körutazás az Isztriai-félszigeten 

Isztria horvát része (a félszigeten Horvátország Szlovéniával és Olaszországgal osztozik) tökéletes hely egy autós körutazáshoz. Magával ragadó kilátással az Adriai-tengerre és az útba eső hangulatos városokra, Isztria egy nagyszerű hely, hogy átélhessük a horvát pezsgést és letérhessünk a kitaposott ösvényről anélkül, hogy azt éreznénk túl messzire mentünk.

Mindenképpen látogassunk el a méltán híres Rovinj és Pula városába, amíg a térségben töltjük az időnket – Pula még otthont is ad egy mindmáig álló római Colosseumnak! 5 hely Horvátországban

Többet olvasnál? Nézz körbe a blogunkban: Blog