loading...
Azori-szigetek látnivalók

Van egy szigetcsoport Európa és Amerika között, ahová szerintem sokan el szeretnének jutni. Ez az Azori-szigetek. Sok szép képpel bemutatjuk Nektek ezt a fantasztikus helyet az óceán közepén!

Azt mondják, hogy ez a természetimádók paradicsoma Európában. Nem túlzás, mivel a természeti szépségek széles tárháza megtalálható itt. A szigetcsoport vulkáni működés következtében jött létre, így a partok nagy része sziklás, ahonnan remek kilátás nyílik az óceánra.

 

Közlekedés

A kilenc sziget nincs egymáshoz közel, így nem is nagyon lehet a szigetcsoport nagy részét bejárni. A turisták többsége Ponta Delgadába érkezik repülővel, ami hazánkból egy átszállással már elérhető. Ez Sao Miguel szigetén fekszik, ami Európához a legközelebb van.

A szigetek között repülővel (Azores Airlines) vagy hajóval lehet közlekedni. Mivel csak ez a légitársaság működik itt, az árak emiatt elég drágák. A közeli szigetek között érdemes ezért kompozni.

A legtöbb szigeten vannak buszjáratok, természetesen a legtöbb látnivalót el lehet érni velük. Azonban ha a szigetek rejtett, igazi természeti szépségeit is látni akarjuk, mindenképp bérelni kell autót.

 

Időjárás

Fontos, hogy nem elsősorban a strandos nyaralást kedvelők ideális helyszíne, mivel az Atlanti-óceán nyáron hűtő hatást fejt ki (télen pedig melegítő hatást). Főleg a természetet kedvelők, az aktív pihenésre vágyók találják meg itt a számításukat, de azt nagyon is!

Az időjárás a fentiek miatt is változó és minden szigeten más. Általánosságban kijelenthető, hogy áprilistól októberig van a legjobb időszak. Az eső nem ritka, bármikor eleredhet, de nem jelentős mennyiségű ilyenkor. Viszont nyáron sincs nagyon meleg, a 30 fok és feletti hőmérséklet szinte ismeretlen. Télen pedig enyhe az idő, 15°C körül van, éjjel sem hűl 10°C alá.

A fentiek miatt is igaz, amit írtam már: az Azori-szigetek nem a strandolás fő célpontja! Nyáron a vízhőmérséklet 21-23°C, ami sok ember számára nem kellemes.

Akit valóban lenyűgöz a természet, annak a május közepétől lévő hetek a nyerők, mivel ekkor virágzik a sokak által csodásnak mondott hortenzia.

Az Azori-szigetek jellegzetessége, a hortenzia

Az Azori-szigetek jellegzetessége, a hortenzia

Bemutatjuk a 9 szigetet, de csak Sao Miguelt részletezzük, mivel az a legnépszerűbb és legelérhetőbb sziget!

 

Azori-szigetek “fő” szigete – Sao Miguel

Ahogy fentebb írtam, ez a legközelebbi sziget Európához és talán a legnépszerűbb. Méretét és alakját tekintve nagyon hasonló a Balatonhoz.

 

Ponta Delgada

A fővárost igazából fél nap alatt is be lehet járni. Hangulatos macskaköves utcák, parkok, kávézók, középkori templomok színesítik a belvárost. Feltűnő, hogy az épületek nagy többségének színe fehér.

Mindenképpen kiemelendő a város jelképe, a városkapu közelében lévő Sao Miguel Sebastiao-székesegyház.

A parton, közel a kikötőhöz áll a Sao Bras erőd, ami a kalózok elleni védelmet szolgálta évszázadokkal ezelőtt.

 

Sete Cidades

Azori-szigetek- A nyugati részen található kalderatavak az egykori vulkáni csúcs beomlása után keletkezett. Négy tó van összesen, amelyek színárnyalata eltérnek egymástól. A Vista do Rei kilátóhelyről a legjobb a látvány, ahonnan két ikertó és a mögöttes óceán látható.

 

Furnas

A keleti részen lévő település közelében sok gejzírt találunk. Itteni különlegesség, hogy egy azori ételt, a cozido-t (pörkölt) a gejzírlyukba tett fazekakban főzik meg.

A kisvárosban van a Terra Nostra park, ahol egy sötét színű tóban lehet fürödni. Mindez a magas vastartalom miatt van, ráadásul jó meleg, több mint 35 fokos.

 

Bálna- és delfinleső túrák

Mivel a szigetcsoport épp a vándorlási útvonalon fekszik, szinte biztos, hogy látni fogtok bálnákat. Bár az ilyen túrák nem olcsóak, az élményért mindenképp megéri. Az indulás előtt a túravezető tart egy kis előadást a különböző delfin- és bálnafajtákról.

 

Chá Gorreana teaültetvény

Itt van Európa egyetlen teaültetvénye és legnagyobb teagyára. A teraszos ültetvényeken sétálhatunk, láthatjuk a szüretelést, a feldolgozást és természetesen kóstolhatunk finom teákat.

Európa egyetlen teaültetvénye itt van

Európa egyetlen teaültetvénye itt van

Vila Franco do Campo-sziget

A déli részen fekvő városból kis hajókázással érhető el egy tengeri vulkán krátere, ahol egy gyönyörű lagúnában lehet fürdeni vagy búvárkodni.

 

San Miguelről egy kis ízelítő:

 

A következőkben képekben és pár mondatban bemutatjuk a többi 8 szigetet.

 

Terceira

A 2. leglátogatottabb sziget, bár nincs annyi látnivaló, mint Sao Miguelen. A sziget központja Angra do Heroismo, egy csodás reneszánsz város. A szigeten nagy hagyomány a bikaviadal.

A sziget híres a barlangjairól, ezek közül is a legismertebb Algar do Carvao. Ez egy lávabarlang, a vulkáni folyamból fantasztikus képződmények alakultak ki.

 

Santa Maria

A keleti szigetcsoport legdélibb tagja, emiatt melegebb is van itt. Legjobb strandja a Formosa Beach, egy kicsi, de nagyon szép tengerparti rész.

Legszebb természeti csodája a Cascata do Aveiro vízesés, amely több mint 100 méter magasból zuhog a mélybe.

 

Graciosa

Ez a sziget a piros tetejű szélmalmokról és a csillag alakú édességről (Queijadas da Graciosa) híres. Emellett itt is található néhány igazán szép vulkanikus barlang.

Gracosa szigete a szélmalmokról nevezetes

Gracosa szigete a szélmalmokról nevezetes

Sao Jorge

A sziget jellegzetessége, hogy a vulkánból kifolyó láva a tengerparton megszilárdult, létrehozva a lapos partokat a hegyek tövében. Ezeket a területeket nevezik fajas-nak.

 

Pico

A vulkánok egykori kürtőjében itt is létrejöttek tavak. A ma is aktív vulkán, a Pico Alto szépen uralja a szigetet. Van itt egy neves borvidék is, ahol a szőlőültetvények bazaltfalakkal vannak elválasztva.

A szigeten nincs különösebb látnivaló, a természeti látványosságokat itt is a vulkánok alakították ki.

 

Flores

Természetileg talán a legszebb sziget, kár, hogy a legmesszebbre fekvő is egyben. A vulkáni tavak itt is megtalálhatóak. Egyik leglátványosabb azonban a Faja Grande közelében lévő vízesések. Itt közel 20 egymás melletti vízesés zuhog a mélybe a rikítóan zöld sziklafalról.

Természeti látnivalókban Flores szigete a legszebb

Természeti látnivalókban Flores szigete a legszebb

Corvo

A legkisebb sziget, emiatt itt is elég kevés a látnivaló. Egy városa van mindössze és alig 500 lakosa.

 

 

Többet olvasnál? Nézz körbe a blogunkban: Blog

Böngésznél a legjobb ajánlatok között? AJÁNLATOK

 

TravelHunter Közösség – Csatlakozz

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, hogy értesülj az ajánlatokról! 

Facebook oldalunk

Instagram

Youtube