loading...
Berlin látnivalók

Berlin látnivalók- Annyi dolog van, amit Berlinben csinálni lehet, hogy választani is nehéz. De van 10 dolog, amit egyszerűen nem hagyhatsz ki, ha a városban jársz. Ha már voltál valaha Berlinben, valószínűleg felismered a következő látványosságokat. Legalábbis remélem.

Ha mégsem, illetve most először látogatsz el oda, íme, a top 10 tenni- és látnivaló a német fővárosban. Később, még ha a híressé vált szavakra („Ich bin ein Berliner.”) nem is állsz készen, akkor is lesz mit mesélni otthon. Berlin látnivalók

Berlin látnivalók- Brandenburger Tor (Brandenburgi-kapu)

Brandenburgi kapu

Brandenburgi kapu

A Brandenburgi-kapu egyike Németország leglátogatottabb látványosságainak, és Berlin városának szimbóluma. Több mint háromszáz éves történelme során sok különböző funkciót betöltött. A béke, a háború, a győzelem, a terror és mindenek felett a háború jelképe (akkoriban a hidegháborúé), 1989 óta pedig Németország újraegyesítésének emlékműve. Itt mondta el Ronald Reagan híres szavait: „Mr. Gorbacsov, nyissa ki ezt a kaput. Mr. Gorbacsov, bontsa le ezt a falat.”

TravelHunter tipp: Este keresd fel! Kevesebben lesznek, és szinte biztosan lesz egy olyan képed a kivilágított Brandenburgi-kapuról, amin senki más nem szerepel.

Fernsehturm (A berlini tévétorony)

Berlin TV torony

Berlin TV torony

A berlini tévétorony az 1960-as évek végén épült, az akkori Kelet-Berlinben. 368 méterével a legmagasabb épület Németországban. A megfigyelő fedélzetről lélegzetelállító kilátás nyílik Berlinre, tiszta látási viszonyok mellett 42 kilométerre is el lehet látni.

Talán hallhattad, hogy a tévétornyot „Telespargel”-nek is hívják („tele-spárga”), esetleg más furcsa beceneveket. Valójában: mindenki tévétoronynak hívja, ugyanakkor a különböző politikai rezsimek és a média próbálta ráaggatni egyik-másik becenevet

TravelHunter tipp: Vedd meg a jegyed online, ezzel elkerülheted a sorban állást. Egyél egy currys virslit a Telecaféban.

Legjobb tipp: A legszebb kilátásért látogass el a Park Inn Hotel kilátójába.

Múzeumok (komolyan!)

Berlinben nagyjából kétszáz múzeum van. A legfontosabbakat egy helyen összegyűjtve találod, a Museumsinsel, vagyis a Spree-folyón fekvő Múzeum-sziget területén, amely UNESCO Világörökség része. A múzeumok nagyrészt fontos történelmi, antik műalkotásokat állítanak ki, mint a híres Istár-kapu az ókori Babilonból, vagy az egyiptomi királyné, Nefertiti mellszobra.

A Berlini Természettudományi Múzeumban láthatod a világ leghatalmasabb dinoszaurusz-csontvázát. Egy másik híres múzeum a Zsidó Múzeum, amelynek különleges épületét Daniel Libesking tervezte.

TravelHunter tipp: Kétszer egy évben kerül megrendezésre a Múzeumok éjszakája (Lange Nacht der Museen), amikor a legtöbb múzeum hajnali kettőig vagy tovább is nyitva tart, az estét különleges programok és egy mottó határozza meg.

Egyél currywurstot!

Currywurst

Currywurst

Berlin látnivalók- Ha van valami, amit mindenképp ki kell próbálnod Berlinben, az a currywurst. Forró virsli vagy kolbász darabokra vágva, ketchuppal és curryporral tálalva. 1949-ben alkotta meg Herta Heuwer, ma Németország legnépszerűbb gyors ételek. Szóval hol találod a legfinomabbat? Nos, szerintem a Prenzlauer Bergben, Konnopke-é a legjobb, de kóstold végig az összeset Berlinben, és talált meg te is a kedvencedet!

TravelHunter tipp: Ha nem vonz a gyors éttermek világa, látogass el a Currywurst Múzeumba, hogy kielégítsd a kultúraéhséged.

Checkpoint Charlie – Berlin látnivalók

Berlin Charlie

Berlin Charlie

Lévén a legismertebb határátkelő Kelet- és Nyugat-Berlin között, ez az ellenőrzőpont a hidegháború jelképévé vált. Számos NDK-polgár hagyta el Kelet-Berlint ezen a kiskapun keresztül. A Berlini fal 1961-es felhúzását követően ez a pont volt a helyszíne a híres patthelyzetnek az amerikai és a szovjet tankok között.

A faltól közvetlenül jobbra, a Mauermuseumban (Checkpoint Charlie Múzeum) láthatsz néhányat a menekülésekhez használt legkülönlegesebb járművek közül, pl. az egyszemélyes tengeralattjáró, és más kiállítások, amik a kettéosztás idején történteket dokumentálják.

TravelHunter tipp: A Checkpoint Charlie rendszeresen megjelenik kémfilmekben és- regényekben. Nézd meg a Polipkát, hogy lásd, mit művelt itt James Bond.

Dóm

Dóm

Dóm

Berlin látnivalók- A berlini dóm, teljes nevén németül Oberpfarr- und Domkirche zu Berlin vagy Berliner Dom, a Spree folyó szigetén, a Múzeum-szigeten elhelyezkedő evangélikus katedrális, mely 1894 és 1905 között épült Julius Raschdorff tervei alapján, olasz reneszánsz és barokk jegyekben. Sokáig azonban nem láthatták teljes pompájában a látogatók, ugyanis a második világháborúban jelentős károkat szenvedett és csak a kilencvenes évek közepén állították helyre.

Zoologischer Garten (Állatkert)

Németország legrégebbi állatkertje, és 16000 állatával, ami 1500 különböző fajt foglal magába, egyike a világ legnagyobb állatkertjeinek. A II. világháború után újjáépítették, ugyanis teljesen elpusztult, mindössze 91 állat maradt életben. Knut, a jegesmedve volt a leghíresebb állat – azonban ő 2011 márciusában elpusztult!

TravelHunter tipp: Látogass el ide tavasszal, mert ez a legalkalmasabb időszak, ha újszülött állatkölyköket szeretnél látni.

A Reichstag (Parlament)

Berlin Reichstag

Berlin Reichstag

Berlin látnivalók- A Reichstagot a késő 19. században építették a német Parlament számára. 1999-ben, egy, a II. világháborút és a hidegháborút magába foglaló viharos időszak után ismét a német kormány székhelye lett. Az épület tetején egy óriási üvegkupola van, ahonnan figyelheted a német politikusokat munka közben. Emellett fantasztikus kilátást nyújt Berlinre!

TravelHunter tipp: Foglalj asztalt a tetőkert éttermében, a Käferben, egyél egy szelet süteményt, és nevess azokon, akiknek sorba kell állniuk, hogy bejussanak a kupolába.

East Side Gallery

Berlini East Side

Berlini East Side

Berlin látnivalók- A berlini fal leomlása után számos ismert művész tette halhatatlanná magát, és a magát falat, utóbbit egy olyan művészeti alkotással, amilyet azelőtt még nem láttak. Az East Side Gallery napjainkban a világ leghosszabb szabadtéri galériája. Száznál is több festmény látható a berlini fal egyik eredeti, máig ép, egy kilométernél is hosszabb szakaszán, mint például Erich Honecker és Leonyid Brezsnyev híres csókja.

TravelHunter tipp: Kérjük, ne rombold az East Side Galleryt a saját festményeiddel, vagy azzal, hogy kisebb darabokat törsz le belőle. Köszönjük!

Kurfürstendamm

A berliniek csak „Ku’damm”-nak hívják; ebben az utcában addig vásárolhatsz, amíg össze nem esel. Ha bármire szükséged van, itt megtalálod. Ha pedig itt mégsem, csak menj a KaDeWe (Kaufhaus des Westens) sarkához. Ez Európa legnagyobb, ínyenc részleggel rendelkező plázája, területe ugyanis 7000 négyzetméter.

A Ku’dammban továbbá láthatod a Gedächtniskirche (Vilmos császár emléktemplom) épületét, amely a II. világháború óta romokban áll.

TravelHunter tipp: Ne menj oda szombaton. Ne! Higgy nekem!

Többet olvasnál? Nézz körbe a blogunkban: Blog

TravelHunter Közösség – Csatlakozz

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, hogy értesülj az ajánlatokról! 

Facebook oldalunk

Instagram

Youtube