loading...
bőrönd tartalma

Már foglalkoztunk a poggyászok mérethatáraival a Ryanair és a Wizz Air esetében, ám ugyanilyen fontos téma a bőrönd tartalma. Mit is vihetünk fel a kézipoggyászban és mi helyezhető el a feladott poggyászban?

Külön kiemeljük a kisbabák esetén a tudnivalókat!

 

Bőrönd tartalma és méretei

Egy kicsit azért itt is kitérünk erre a témára, mert ez is olyan fontos, mint a poggyászok tartalma.

A mérethatároknál mindenképp érdemes megjegyeznünk, hogy minden légitársaságnál más szabályok érvényesek, ezzel legyünk tisztában az utazás előtt! Kellemetlen meglepetésben lesz részünk, ha ott derül ki, hogy nagyobb a táskánk mérete vagy súlya. Ráadásul kemény pénzt kell fizetünk ezért a túllépésért.

Mutatunk egy oldalt, ahol beírva a légitársaság nevét, megkapjuk a poggyászfeltételeket. Innen át tudunk kattintani a vállalat poggyászoldalára, ahol ellenőrizzük a hivatalos szabályzatot! 

Légitársaságok poggyász-szabályzata 

 

Mi lehet a bőrönd tartalma? Miket vihetünk és nem vihetünk fel a repülőgépre?

Tilos minden olyan tárgyat felvinni és kézipoggyászban tartani, amely sérülést okozhat személyekben és a repülőgépben. A tárgyakat a 185/2010 EU rendelet 4C függeléke sorolja fel. Ilyenek:

  • minden típusú lőfegyver;
  • elkábító eszközök;
  • éles vagy hegyes tárgyak (pl. 6 cm élűnél nagyobb kés, íj);
  • kéziszerszámok;
  • robbanó-, gyúlékony anyagok, gyújtószerkezetek;
  • csillagszórók;
  • bármilyen tárgy, amellyel ütés hatására sérülés keletkezhet (pl. baseball-ütő).

Feladott bőröndben sem szállíthatóak robbanó-, gyúlékony anyagok és gyújtószerkezetek. Ilyen például: lőszer, tűzijáték, dinamit. Ezt a 2015/1998 EU rendelet 5B függeléke szabályozza. 

Fontos, hogy az akkumulátort, powerbankot csak a kézipoggyászban lehet szállítani!

Mindenképp legyenek nálunk végig a következő dolgok:

  • személyi okmányok (személyigazolvány, útlevél, jogosítvány, stb.);
  • beszállókártyák, vízum;
  • mobiltelefon, laptop, tablet, egyéb számítástechnikai készükékek;
  • pénztárca;
  • ékszerek;
  • egy váltás ruha (ha netán a feladott poggyászunk nem érkezik meg a célállomásra);
  • gyógyszer.

Pénzt, ékszert, nagyobb értékű dolgot – ami elfér a kézipoggyászunkba – ne a bőröndbe tegyük, megakadályozandó az esetleges poggyászfeltörést és lopást! (Mostanság sokat hallani lopásról a reptereken, a poggyászok tartalma nagyban befolyásolja ezt!)

Gond nélkül felvihetjük a biztonsági ellenőrzés utáni boltokban vásárolt dolgokat is.

 

Kisbabák esetén

2 éves kor alatt csecsemőnek (infant) számít a kisbaba. Nevében poggyászt nem adhatunk fel!

Bébiételt vagy tápszert viszünk magunkkal, ezek szintén felvihetőek a fedélzetre, de a biztonságiak kérhetik, hogy kóstolással bizonyítsuk a valódiságukat!

A babakocsit a check in pultnál be kell mutatni, ahol felcímkézik, de vihetjük magunkkal a beszállókapuig! A repülőre felszálláskor kell összecsukni, ott elveszik és a raktérbe teszik. Az érkezési reptéren a poggyászkiadó helyen kapható vissza.

(Már vannak olyan babakocsik, amelyeket kézipoggyász méretűre lehet összecsukni és felvihető a fedélzetre. Erről mindenképp tájékozódjunk az utazás előtt!)

 

Folyadék szállítása

A folyadék legfeljebb 100 milliliteres tartályban lehet! Ezeket egy átlátszó, zárható műanyag zacskóban kell elhelyezni, amit a biztonsági ellenőrzésen az átvilágítás során ki kell tennünk a műanyag ládába. Maximum 1 liternek megfelelő folyadék vihető fel, tehát legfeljebb 10 db 100 ml-es tartály engedélyezett.

Folyadéknak minősülnek a fogkrémek, illatszerek, parfümök, dezodorok is!

Zacskót érdemes magunkkal vinnünk, de több reptéren ingyenesen osztanak az ellenőrzésnél, illetve vásárolható újságárusító helyeken is.

Gyógyszerek

Gyógyszerek

Élelmiszer szállítása

Élelmiszert felvihetünk a fedélzetre kézipoggyászban, de a krémes állagúakra (lekvár, májkrém, stb.) a folyadékokra vonatkozó feltételek érvényesek!

 

EU-n belül, a schengeni övezeten belül szállítható élelmiszer a feladott poggyászban, de az övezeten kívüli utazásnál mindenképp tanulmányozzuk át a célország vámszabályzatát! (Az USA-ba például nem szabad húskészítményt vagy húsból készült terméket bevinni, így nézzünk utána mindig, mi lehet a poggyászok tartalma!)

 

Gyógyszerek szállítása

A rendszeres gyógyszeres kezelésben részesülőknek érdemes a kezelőorvostól igazolást kérni, ha lehetséges, angol nyelven is. A gyógyszert a kézipoggyászban fel lehet vinni a fedélzetre.

A cukorbetegek szintén felvihetik az inzulint és a tűt a fedélzetre, de ebben az esetben is kérjünk orvosi vagy gyógyszerészeti igazolást! A beszámolók szerint nem szokott gondot okozni a cukorbetegek számára a biztonsági ellenőrzés.

 

Drón szállítása

Feladott poggyászban engedélyezett, de a kiegészítői az eszközről való eltávolítás után a kézipoggyászban is szállíthatóak.

Segítünk a reptéren való eligazodásban is: Repülőtérre érkezéstől a repülőről leszállásig

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, hogy értesülj az ajánlatokról!