loading...
Először a repülőtéren

Mindenki izgul, amikor repülővel utazik. Pláne, ha először teszi ezt! És nemcsak azért, mert sokan tartanak a repüléstől, hanem hogy a beszállás zökkenőmentes legyen. Ehhez nyújtunk most segítséget, hogy ne legyen semmi problémátok! Először a repülőtéren

Először a repülőtéren? – Reptéri terminál

Érkezz legalább két órával a gép felszállása előtt!
Az indulási terminált megkeressük (Departure), ahol készítsük elő az okmányokat: beszállókártya, személyazonosító okmány (EU-ban schengeni övezeten belül személyigazolvány is elég, EU-ban schengeni övezeten kívüli országokba és az EU-n kívül útlevél), vízum.

A légitársaságok check-in pultjai általában két órával a felszállás előtt nyitnak. A pultokat a terminálba belépéskor már láthatjuk, a járatunknak megfelelő pultot a kijelzőn ellenőrizhetjük. Itt lehet feladni a poggyászokat és megkapjuk a beszállókártyát is (fapados járat esetén végezzük el online a becsekkolást és nyomtassuk ki).

Ellenőrizzük otthon a poggyászokra vonatkozó feltételeket (súly- és mérethatár)! A reptéren feladott és fizetendő poggyászok drágábbak, mint foglaláskor vagy online becsekkoláskor. Címkézzük fel a poggyászokat (odaútra a célállomás szálláscíme, hazaútra az otthoni címünk legyen), így ha elkeveredik, utánunk tudják küldeni.

Reptéri terminál

Biztonsági ellenőrzés

Végezve a pultnál, át kell haladnunk a biztonsági ellenőrzésen.
Étel, ital, szúróeszköz (olló, kés, tű) nem vihető kézipoggyászban a fedélzetre, csak feladott poggyászban! A kézipoggyászban egyenként legfeljebb 100 ml folyadék szállítható tartályban maximum 1 literes műanyag zacskóban (1 zacskó/fő).

Az átvilágításkor a fémes dolgokat (pénz, öv, stb), kabátot, folyadékot és a számítástechnikai eszközöket (mobiltelefon, laptop, stb) egy ládába kell rakni, így kell áthaladni a detektorkapun. Először a repülőtéren

Biztonsági ellenőrzés 

Beszállókapuhoz menet

Ha minden rendben, az átvilágítókapu után figyelmesen vegyük magunkhoz a röntgenen áthaladt dolgainkat, különös tekintettel az értékeinkre!

Ezután a kijelzőn ellenőrizzük, melyik kapuhoz (Gate) kell mennünk, ahol a beszállás fog megtörténni. Útközben több bolt is van, ahol a vásárolt dolgokat felvihetjük a gépre. Habár jóval drágábbak az itteni dolgok, megéri italt vagy akár ételt is felvinni, mert a repülőn még ennél is drágábbak.
Figyeljük a hangosbemondót is, mert bármikor változás lehet a járatunkkal kapcsolatban! Először a repülőtéren

 

Kijelző

Kijelző

Beszállás és fent a gépen

Ha nem elsőbbségi beszállásos repjegyet vásároltál, nem fontos elsőként felszállni, mivel a régi gyakorlattól eltérően már fix ülőhelyekre szólnak a jegyek.

A repülőn az ülés feletti tárolóba vagy az előttünk lévő ülés alá tudjuk elhelyezni a kézipoggyászunkat. Előtte vegyük ki az út során szükséges dolgainkat, hogy ne útközben kelljen előbányászni a sok táska közül: mobiltelefon (repülő üzemmódba kapcsoljuk), olvasnivaló, étel, ital, nyakpárna, stb. Először a repülőtéren

Fedélzet

Fedélzet

Leszállás a repülőről

Ha nem sietünk, felesleges kapkodni, nyugodtan várhatunk, amíg a türelmetlenebb utasok leszállnak. Ne felejtsük el az értékeinket és a kézipoggyászunkat magunkhoz venni!

A gépről leszállás után egyértelműen ki lesz jelölve az érkezési zónába az út, kövessük a többieket! Ha van feladott poggyászunk, a poggyászkiadó részhez kell mennünk (Baggage claim és poggyász piktogram), ahol megvárjuk, míg megérkezik a futószalagra a mi bőröndünk.

Ha van beléptetés az országba (EU-ban a schengeni övezeten belül nincs), akkor az Immigration felirat jelzi ezt. Készítsük elő az útlevelet és ha szükséges a belépéshez, a vízumot.

Ezekkel végezve nincs más dolgunk, mint elhagyni a repteret, követve az Exit feliratot.

 

Facebook csoportunk, ahol sok remek ajánlat vár!

Szeretnél több cikket olvasni? Nézz körül itt: Blog-oldalunk