loading...
Először a repülőtéren

Először a reptéren? Mindenki izgul, amikor repülővel utazik. Pláne, ha először teszi ezt! És nemcsak azért, mert sokan tartanak a repüléstől, hanem hogy a beszállás zökkenőmentes legyen. Ehhez nyújtunk most segítséget, hogy ne legyen semmi problémátok! 

 

Először a repülőtéren? Itt vannak a lépések!

 

Reptéri terminálban

Érkezz legalább 2 órával a gép felszállása előtt!

Az indulási terminált megkeressük (Departure), ahol készítsük elő az okmányokat: beszállókártya, személyazonosító okmány (EU-ban schengeni övezeten belül személyigazolvány is elég, EU-ban schengeni övezeten kívüli országokba és az EU-n kívül útlevél), vízum.

A légitársaságok check-in pultjai általában két órával a felszállás előtt nyitnak. A pultokat a terminálba belépéskor már láthatjuk, a járatunknak megfelelő pultot a kijelzőn ellenőrizhetjük. Itt lehet feladni a poggyászokat és megkapjuk a beszállókártyát is.

Fapados járat esetén végezzük el online a becsekkolást! A reptéri pultnál a fapadosok csak plusz díj ellenében végzik el ezt! Az online becsekkolás után nyomtassuk ki a kapott beszállókártyát! (Manapság már mobilos becsekkolás is lehetséges egy kapott QR-kóddal, de nézzünk utána, hogy az indulási reptéren ezt elfogadják-e!)

Ellenőrizzük otthon a poggyászokra vonatkozó feltételeket (súly- és mérethatár)! A reptéren feladott és fizetendő poggyászok drágábbak, mint foglaláskor vagy online becsekkoláskor. Címkézzük fel a poggyászokat (odaútra a célállomás szálláscíme, hazaútra az otthoni címünk legyen), így ha elkeveredik, utánunk tudják küldeni.

A poggyászfeladó pultoknál mindig van szabad rész, ahol lemérhetjük a poggyászokat. Bátran menjünk oda lemérni és ha túlsúly van, szedjünk ki pár dolgot!

Fontos tudni, mit lehet a kézi- és feladott poggyászba tenni!

Először a reptéren a kijelző köszön nekünk

Először a reptéren a kijelző köszön nekünk

 

Biztonsági ellenőrzés

Végezve a pultnál, át kell haladnunk a biztonsági ellenőrzésen.

Étel, ital, szúróeszköz (olló, kés, tű) nem vihető kézipoggyászban a fedélzetre, csak feladott poggyászban! A kézipoggyászban egyenként legfeljebb 100 ml folyadék szállítható tartályban maximum 1 literes műanyag zacskóban (1 zacskó/fő).

Az átvilágításkor a fémes dolgokat (pénz, öv, stb), kabátot, folyadékot és a számítástechnikai eszközöket (mobiltelefon, laptop, stb) egy ládába kell rakni, így kell áthaladni a detektorkapun. 

A biztonsági ellenőrzésnél ilyen ládákba kell tenni a cuccainkat

A biztonsági ellenőrzésnél ilyen ládákba kell tenni a cuccainkat

 

Beszállókapuhoz menet

Ha minden rendben, az átvilágítókapu után figyelmesen vegyük magunkhoz a röntgenen áthaladt dolgainkat, különös tekintettel az értékeinkre!

Ezután a kijelzőn ellenőrizzük, melyik kapuhoz (Gate) kell mennünk, ahol a beszállás fog megtörténni. Útközben több bolt is van, ahol a vásárolt dolgokat felvihetjük a gépre. Habár jóval drágábbak az itteni dolgok, megéri italt vagy akár ételt is felvinni, mert a repülőn még ennél is drágábbak.

Figyeljük a hangosbemondót is, mert bármikor változás lehet a járatunkkal kapcsolatban! 

 

A kijelzőkön néha ellenőrizzük a járatunkkal kapcsolatos információkat!

A kijelzőkön néha ellenőrizzük a járatunkkal kapcsolatos információkat!

 

Beszállás és fent a gépen

Ha nem elsőbbségi beszállásos repjegyet vásároltál, nem fontos elsőként felszállni, mivel a régi gyakorlattól eltérően már fix ülőhelyekre szólnak a jegyek.

A repülőn az ülés feletti tárolóba vagy az előttünk lévő ülés alá tudjuk elhelyezni a kézipoggyászunkat. Előtte vegyük ki az út során szükséges dolgainkat, hogy ne útközben kelljen előbányászni a sok táska közül: mobiltelefon (repülő üzemmódba kapcsoljuk), olvasnivaló, étel, ital, nyakpárna, stb.

Fedélzet

Fedélzet

 

Leszállás a repülőről, az érkezési reptéren

Ha nem sietünk, felesleges kapkodni, nyugodtan várhatunk, amíg a türelmetlenebb utasok leszállnak. Ne felejtsük el az értékeinket és a kézipoggyászunkat magunkhoz venni!

A gépről leszállás után egyértelműen ki lesz jelölve az érkezési zónába az út, kövessük a többieket! Ha van feladott poggyászunk, a poggyászkiadó részhez kell mennünk (Baggage claim és poggyász piktogram), ahol megvárjuk, míg megérkezik a futószalagra a mi bőröndünk.

Ha van beléptetés az országba (EU-ban a schengeni övezeten belül nincs), akkor az Immigration felirat jelzi ezt. Készítsük elő az útlevelet és ha szükséges a belépéshez, a vízumot.

Ezekkel végezve nincs más dolgunk, mint követni az Exit feliratot!

Kilépve az érkezési terminál szabad részében tudunk pénzt váltani, mobilnetes kártyát vásárolni, stb. 

 

Tudjuk jól, hogy sokan tartanak attól, amikor először a reptéren kell tájékozódni. Jól olvassátok el a cikket, ebben minden fontos információ benne van, amely “simává” teszi az utatokat!

 

Érdemes tudni, hogy mely országban milyen helyi pénznem található!

 

Facebook csoportunk, ahol sok remek ajánlat vár!

Szeretnél több cikket olvasni? Nézz körül itt: Blog-oldalunk