loading...
útlevél bőröndön

Hova kell útlevél Európában és hova nem? Nem mindenhol elég a személyi vagy a jogosítvány. Érdemes a beutazás feltételeiről már jó előre tájékozódni, mert ha nem rendelkezel útlevéllel, akkor még komolyabb költésgek nélkül pótolhatod, ha időben észre veszed és megkezded az igénylés folyamatát. Azonban súlyos tízezrekbe kerül, ha későn kapcsoltál vagy türelmetlen vagy.

 

Az úti cél Törökország, Horvátország, Ukrajna, Oroszország vagy éppen Svájc? Mi kell Nagy-Britannia országaiba, ha jön a Brexit? Most mindenre választ kapsz!

Magyarország 2004-ben, május 1-jén lett tagja az Európai Uniónak, így ettől kezdődően magyar állampolgárként az érvényes személyi igazolvány is elegendő ahhoz, hogy bármelyik tagállamot felkeresd. Ez a 2018 januárja óta kiadott új típusú személyi igazolványokra is érvényes.

A dokumentumok elveszítése jókora fejfájást tud okozni, így érdemes a személyi igazolvány mellé útlevelet vinni, ha az úti cél a következő, útlevél nélkül látogatható országok egyike.

  • Az Európai Unió tagállamai: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia.
  • Az Európai Gazdasági Térség tagjaként személyi igazolvánnyal látogatható: Izland, Lichtenstein, Norvégia.
  • További szerződés, megegyezés alapján: Andorra, Albánia, Koszovó, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Montenegró, Moldova – kivétel Dnyeszter-melléki Moldáv Köztársaság -, San Marino, Monaco, Svájc, Szerbia, Vatikán.

Angliába jelenleg még mindig elég a személyi igazolvány és senki sem tudja megmondani, hogy mi lesz a Brexit után!

14 év alatti gyermekek esetén szintén elegendő ezekben az országokban a személyi igazolvány, de szülői nyilatkozat is szükséges annak a szülőnek a részéről, aki nem utazik vele. Javasolt azonban ehelyett inkább útlevelet váltani, illetve a születési anyakönyvi kivonat másolatát is elvinni.

útlevél

útlevél

Mit fogadnak el?

Személyazonosításra alkalmas dokumentum a fényképes jogosítványkártya, így az Európai Unió tagállamaiban ez helyettesítheti a személyi igazolványt.

A diákigazolványt, a régebbi, papír alapú jogosítványt, bank- és hitelkártyákat, klubok, szervezetek fényképes törzskártyáit azonban nem fogadják el. A régi személyi igazolvány ugyancsak problémát okozhat a repülőtereken.

A schengeni határokat elhagyva szükséges, hogy az útlevél még az utazás megkezdésétől számított néhány hónapig érvényes legyen. Ez akkor is fontos, ha csak átutazol olyan országon, ami a zóna határain kívül esik.

Hol kötelező az útlevél?

Kötelező az útlevél Törökországba, Ukrajnába, Fehéroroszországba, Oroszországba sőt, az utóbbi már a vízumot is megköveteli. Ugyancsak vízum- és útlevélköteles, népszerű célpont Kína, Mongólia, Thaiföld, Kuba, Jemen, Vietnám, Jordánia.

Egyiptom népszerű nyaralóhely hazánkból is, ahová szintén szükséges vízum.

Az Egyesült Államokba nem vízum, hanem ún. ESTA-engedély szükséges.

Utóbbiról itt olvashatod a cikkünket: Mi a teendőd, ha az USA-ba utazol?

 

Érdemes tudni, hogy mely országban milyen helyi pénznem található!

 

TravelHunter Közösség – Csatlakozz hozzánk 

Facebook oldalunk

Görög csoportunk

Facebook csoportunk

Instagram

Youtube

Oszd meg a cikket 

src: Femina