loading...

A borravaló szokásokon alapul és általában csak íratlan szabályai vannak. Mennyi borravalót szokás adni egy idegen országban? Szabad e az adott országban borravalót adni?

Elvben az elfogyasztott ételek és italok után 15 százalékos felszolgálási díj is felkerülhet a számlára, ám ezzel nagyon kevés vendéglátóegység él. A felszolgálók még mindig inkább a nyomon nem követhető borravalóra számítanak.

Borravaló – Magyarország szomszédos országaiban

Szlovákiában hozzánk hasonlóan, étkezés után 10 százalékot illik adni. Ausztriában is ez utóbbi módszerrel érdemes élni, mivel ott gyakran a számlában már eleve benne van a szervizdíj. Azonban, ha nem vagyunk megelégedve a kiszolgálással akkor, nyugodtan távozhatunk jatt nélkül.

Szlovéniában szintén nem szokatlan, ha a felszolgáló borravaló nélkül marad, azonban a szlovén felszolgálók nagyon örülnek a borravalónak, mert a hazájukban élő emberek nem szoktak adni, csak ritkán.

Horvátországban szintén nincs elvárt 10% és, ha ezt el is mulasztjuk nem fognak megsértődni és arcokat vágni, de ők is nagyon örülnek egy kis zsebpénznek. Ukrajnában viszont legfeljebb a következő egész számig szokták felkerekíteni az összeget. Hasonló a helyzet a skandináv országokban is.

Pénz

Pénz

Európa többi országában:

Spanyolországban nem kötelező, de illik borravalót adni. Itt a pincérektől kezdve a fodrászokig mindenki elvárja az extra eurókat a szolgáltatásukért cserében.

Olaszországban igencsak furcsán viszonyulnak az asztalon hagyott apróhoz. Ugyanis ott gyakori, hogy a számlán a „compert” felirat olvasható, ami azt jelenti, hogy felszámoltak bizonyos összeget a terítékért és a kenyérért.  Franciaországban is megtaláljuk a számlákon a szervizdíjat.

Németországban és Angliában nagyon vegyes ez a szokás, van ahol rajta szerepel a számlán és van ahol nem, ott olyankor illik adni borravalót.

Izraelben is a 10% a megszokott borravaló

Országok ahol nem szokás adni:

A turisták legtöbbször zavarban érzik magukat, hogy külföldön vajon mennyi borravalót szokás adni. Ha kedves a taxis vagy finom volt az ebéd az étteremben, szívesen jattolnak a nyaralók. Csakhogy aminek az egyik országban kifejezetten örülnek, az a másikban lehet, hogy sértő.

Vannak olyan országok ugyan is, ahol illetlenség borravalót hagyni az asztalon, ezekben az országokban többnyire ismeretlen a jatt fogalma. Japánban, ahol kifejezetten sértésnek veszik az otthagyott aprót. De Kínában, vagy Szingapúrban sem bevált gyakorlat a borravaló adása.

Tengerentúli borravaló:

Amerikában a jattolásnak nagyon komoly kultúrája van. Bár törvény nem mondja ki, hogy kötelező lenne fizetni a kiszolgálásért, az Egyesült Államokban a felszolgálók nagy része szinte csak a borravalókból él. Sok étteremben nem csak a forgalmi adóval kell számolnod, de minimum 15%-os borravalóval is. Gondolom feltűnt, hogy 15% írtam.

Amerikában, ha a pincérnek 10% hagysz az asztalon, akkor az azt jelenti, hogy nem voltál megelégedve a kiszolgálásával. Ausztráliában nincs borravaló-kultúra, amit azzal magyaráznak, hogy mindenki keres eleget, tehát nem szükséges kiegészíteni a számlát.

Többet olvasnál? Nézz körbe a blogunkban: Blog

TravelHunter Közösség – Csatlakozz

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, hogy értesülj az ajánlatokról! 

Facebook oldalunk

Instagram

Youtube