loading...
Dél-olaszország élménybeszámoló

Dél-olasz élménybeszámoló – Olaszország déli régiójáról sokaknak a maffia vagy a piszkos közterek jutnak eszébe, de ezek általában tévhiedelmek, s aki ide ellátogat, garantáltan sokkal többel fog hazatérni annál, mint amit elvárt. Norbiék Dél-olaszba utaztak a segítségünkkel, az írásukban csak a külalakot szerkesztettük meg. 

Salerno

A Dél Olaszországi város nekem ideális kiindulópontnak tűnik, hogy bejárjuk a régiót, egyfajta epicentruma a legfontosabb látnivalóknak, mindent megad, amire szükségünk lehet, s nem mellékesen olcsóbb is, mint a környező városok. Salerno egy alig több, mint százezres kikötőváros a Nápolyi-öbölben, amelyet magas hegyek ölelnek körül. Érdekessége, hogy rövid ideig a magyar királysághoz tartozott, de itt élt Márai Sándor is, akinek egykori lakóházán ma emléktábla áll.

A város a tengerparti sétányon állított egy mellszobrot is Márainak, de azt 2 év után ellopták, valószínűleg a márvány értéke miatt. Ez teljesen tükrözi a déli olaszok temperamentumát, életmódját, értékrendjét. A könnyű pénzszerzés, a turisták lehúzása vagy akár kirablása nem számít egyedi esetnek, viszont ha elővigyázatosak vagyunk, akkor ennek az életvitelnek a pozitív oldalával fogunk főleg találkozni, felismerjük a káoszban a rendet, meglátjuk benne a nyitottságot és kedvességet, illetve megismerjük az olaszok által oly kedvelt szieszta lényegét. Salerno maga egy tiszta, rendezett város, vonatállomása néhány méterre fekszik a kikötőtől, ahonnan a hajótúrák indulnak a különböző desztinációkra. A várost télen is érdemes meglátogatni, világhírű az ünnepi kivilágítása.

Capri, Positano, Amalfi

A salernoi kikötőből gyakran, célállomástól függően félóránként vagy óránként indulnak hajók viszonylag turistabarát áron. Egy másik, olcsóbb lehetőség a buszozás. A (SITA) buszok a kikötőtől nem messze indulnak, s végigjárják a teljes Amalfi partvidéket, mindenki annál a célállomásnál szál le, ahol akar. Ennek a hátránya, hogy a nagyon szűk és szerpentines utakon még a tapasztalt buszosoknak is néha eláll a lélegzete, s a célállomásokat nem lehet távolról látni, egyenesen a célpontra érkezel, míg a hajóról belátni a tengerről az egész partvidéket, előnye viszont, hogy a buszok érintik Ravellot is, ami igazán látványos, de hajóval nem lehet megközelíteni, mivel a város magasan a hegyoldalon fekszik.

Capri

Capri egy túlértékelt helyszín, nagyjából ugyanúgy néz ki, mint az Amalfi partvidék, csak összezsúfolva egy szigetre. Különböző hírességeknek vannak pompásabbnál pompásabb lakásai és villái itt, de ezeket nem lehet megközelíteni. Az élet Caprin egyébként méregdrága, és ár-érték arányban messze nem azt kapjuk, amit elvárnánk. A sziget maga szép, a botanikus kertje és az onnan, a tengerre nyíló kilátása páratlan, viszont ezeket mind megtudja adni az Amalfi partvidék is.

Positano

Positano az Amalfi partvidék egyik gyöngyszeme. A kis völgybe összezsúfolt színesebbnél színesebb házak, a parton fürdöző helyiek és turisták, a tengeren hintázó csónakok és hajók igazán hangulatos élményt nyújtanak. Tevékenységek szempontjából nem nyújt sokat a városka, viszont egy néhány órás sétát megér. Érdemes a parttól kicsit eltávolodni, és mélyebben bemenni a város belsejébe, ahol többnyire helyiekkel találkozunk, s sokkal szembetűnőbb az, hogy az itteni emberek hol és hogyan élnek.

Amalfi

Amalfi egy másik látványos városa a partvidéknek, Olaszország egik legismertebb turistacélpontja. Positanonál nagyobb területen fekszik, ezért nem annyira zsúfolt. Épületei kevésbé színesek, de ez a városka is igazán látványos. Itt kevesebb csónak és hajó van a vízen, de annál több van a kikötőkben, ami mellett egy kisebb strand nyújt lehetőséget pihenni és füröfni az arra vágyóknak. A strand fölött néhány hangulatos vendéglő kínál helyi specialitásokat viszonylag elérhető áron. Aki ezt a vidéket meglátogatja, mindenképpen ki kell próbálni a limoncellot, egy, citromból készült pálinkafélét, ami visszaadja a citrom természetes zamatát, és az ereje sem elhanyagolható.

Nápoly

Mire számítsunk?

Ha Olaszország déli részén jár az ember, mindenképp érdemes ellátogatni Nápolyba. Ez egy igazán nyüzsgő, hangulatos város, ahol egy helyen szinte mindent megtalálunk, ami Dél-Olaszországot jellemzi. Az utcák piszkosak, főként a város központi része tele van gyanús alakokkal, a forgalmat a káosz uralja, de ebben a rendezetlenségben és káoszban az utazó néhány óra után felfedezheti a rendet, ha elég nyitott rá. Nápoly a pizza szülővárosa, ezért mindenképp megéri betérni egy pizzázóba, hogy kipróbáljuk az “eredeti” pizzát. Ez a legtöbb turistának csalódást fog okozni: a pizza nem más, mint egy kelt tésztalap megkenve paradicsomszósszal és megfűszerezve, egyes helyeken tesznek rá egy kis sajtot is. Ennek ellenére megér egy próbát, s emellé kirpóbálhatjuk a nápolyi borvidék legalább egyik borát, abban biztosan senki nem fog csalódni.

Mit érdemes meglátogatni?

A szokásos nápolyi célpontok, mint a Régi és az Új Vár vagy a Főtér (Piazza del Plebiscito) meglátogatása mellett mindig próbálkozom olyan helyekre is eljutni, amelyeket elkerül a tömeg, illetve ahol több helyivel találkozhatom, mint turistával. A Presepe egy ilyen környéke a városnak. A nápolyi betlehemkészítők méltán világhírűek, s a város ezen zugában az utcák tele vannak a születéstörténetet ábrázoló szoborcsoportokkal. Mindegyik más, mindegyik valami miatt különleges, vannak csak kiállított darabok, de sokakat meg is lehet vásárolni. Az egyszerűen szállítható, kis figurákból álló szobroktól a szökőkúttal, udvarméretű betlehemekig mindent meg lehet találni, s az ember csak ámul és bámul, hogy mennyire leleményesek a készítők. Emellett két olyan múzeumba is ellátogattunk, amiket elkerül a tömeg: a nápolyi egyetem biológia karának múzeumát (MUSA), ahol egy hatalmas emberi mutációkat bemutató gyűjteményt láthatunk, illetve a kínzásmúzeumot (Museo delle Torture), ahol a történelem során használt különböző kínzóeszközöket nézhetünk meg.

És Nápoly környékén?

Nápoly fölé emelkedik a Vezúv, ami egy napjainkban is aktív vulkán. A városból több túrát szerveznek a kráterhez, de tömegközlekedéssel is ki lehet jutni a kráter közelébe, s innen gyalog meg lehet közelíteni a vulkán csúcsát. Nápoly és Salerno között fekszik Pompei és Herkuláneum, a két Vezúv által megsemmisített város, amelyeket belépőjegy ellenében lehet látogatni. Én Herkuláneumot ajánlom, kevesebb a turista, és látványosabb. Pompeiben tömegek vannak, egymást tapossák az emberek, a legtöbb mozaikot elszállították különböző múzeumokba, míg Herkuláneumban még számos falfestményt és mozaikot megtekinthetünk eredeti helyükön és formájukban.

Matera

Matera Salernotól közel két órai autóútra található, egy igen látványos barlangváros, ahol nem csak hangulatos sétákat tehetünk, de felismerhetünk ismert filmhelyszíneket is. Mielőtt bemennénk a városba, érdemes a szemközti dombon kialakított kilátóról (Belvedere su Matera e Sassi) megcsodálni a várost. A dombról látványosan kirajzolódik a város története: az alsó réteg az őskorban használt barlanglakásokat tartalmazza, a középső réteg a középkori, kőből épült olasz városok képét nyújtja, a felső réteg pedig a modern épületeket, illetve tömbházlakásokat foglalja magába. Dél-olasz élménybeszámoló

A város belülről is látványos, hangulatos sétákat lehet tenni a macskaköves utcákon, érdemes kipróbálni a helyben készült, méltán híres kenyereket és péksüteményeket. Az utcákon sétálva felismerhetjük A Passió, az Ómen, a Ben-Hur, a Wonder Woman, vagy akár Robin Schulz vagy a Metallica klippjeinek helyszíneit.

Alberobello

Materától egy órányira fekszik egy igazán látványos kis városka, Alberobello. A fehér, kőből épült kúp alakú házikók, amelyeket trulliknak neveznek igazán hangulatossá teszik a várost. Most már kevés ilyen házat használnak lakóházként, a legtöbbet átalakították valamilyen kereskedelmi egységgé, hogy a turistákat kiszolgálják, így a város történelmében kevésbé, viszont hangulatában és látványában csodálkozhatunk. Már úton arrafele több trullit láthatunk, viszont a városban egy helyre tömörült házikók igazán meghitt látványt nyújtanak.

Ebben a cikkben Olaszország déli részének legismertebb célpontjait mutattam be, de igazából bármerre megy az utazó a környéken, biztosan talál egy eldugott türkízkék partot, egy meredek sziklaszirtet, egy hűvös templomot, egy hegyi vagy partmenti falucskát tele idős és kedves helyiekkel. Érdemes hagyni magunkat elveszni itt és részévé válni Dél-Olaszországnak.

Hálás köszönet a TravelHunter csapatnak, hogy segítettek ezt a körutazást leszervezni. Régóta követem a munkájukat és ezért is kerestem meg őket, de szinte azonnal a rendelkezésemre álltak.

Dél-olasz élménybeszámoló – Többet olvasnál? Nézz körbe a blogunkban: Blog