loading...
Nápolyi pizza

Nápolyi pizza – Elizabeth Gilbert, az Ízek, Imák, Szerelmek írója szerint annyira csodálatos és szeretni való, hogy evés közben szinte elhiszed, hogy a pizza is viszont szeret téged.

Mindemellett puha, nyúlós, hihetetlenül vékony, édes, sós, olvadós, egyszerű, rusztikus, buborékos és persze isteni finom. Utóbbi annak köszönhető, hogy szigorú szabályok szerint, meghatározott alapanyagokból készül.

 

Hogyan lett a Nápolyi pizza?

Már az ókori Itáliában is léteztek feltét nélküli lapos kenyerek, de a mai értelemben vett pizza csak a 18. század végén alakult ki, amikor a nápolyi szegény parasztok elkezdtek paradicsomot tenni a kenyér tetejére. Az így kapott étel azonnal népszerű street food lett, minden Nápolyba látogató utazó ki akarta próbálni a helyi specialitást.
Körülbelül az 1830-as évekig utcai standokon árulták, majd megjelentek az első pizzériák, köztük a ma is működő Antica Pizzeria Port Alba.

A hagyományőrző pizzakészítők szerint csak kétféle pizza létezik.

Az egyik a Marinara, azt jelenti “a tengerész felesége” (La Marinara). Eredetileg ők sütötték, a nápolyi kikötőbe hazatérő férjük számára. Akkoriban a legegyszerűbb, és legolcsóbb étel volt, még sajt sincs a tészta tetején, csak paradicsom, fokhagyma, oregánó és extra szűz olívaolaj.

A másik a Margherita, amit a legenda szerint egy Raffaele Esposito nevű pék készített először, I. Umbertó olasz király és Savoyai Margit királyné 1889-es nápolyi látogatásának tiszteletére. A feltét színei az olasz zászló színeit szimbolizálják: paradicsom (piros), bazsalikom (zöld), mozzarella (fehér).

Érdekel a város és környéke? Olvasd el a cikkünket:  Nápoly és környékének bemutatása

 

Mitől lesz nápolyi a Nápolyi pizza?

Ma már rengetegféle pizza létezik a világon mindenhol, ám az olaszok nagyon komolyan veszik a nápolyi pizza fogalmát. Válaszul a gyors éttermek, és az előre elkészített, fagyasztott ételek terjedésére, 1984-ben létrejött egy szövetség, Associazione Verace Pizza Napoletana (VPN) néven, hogy megvédje az eredeti, nápolyi hagyományok szerint készült pizza értékeit.

Egy 11 oldalas dokumentumban foglalták össze a kézműves pizzakészítés feltételeit. A “Vera Pizza”, vagyis eredeti pizza logót csak az teheti ki az ablakba, aki minden feltételt teljesít, így ha ezzel a jellel találkozol Nápolyban, vagy a világ bármely pontján, biztosan nem fogsz mellé.

A titkos recept

A VPN egyesület szerint az eredeti nápolyi pizzatészta kizárólag nullás, vagy dupla nullás, nagyon finom búzalisztből készülhet. Pontosan 20 percig kell dagasztani, kézzel nyújtani, és a vastagsága középen nem haladhatja meg a 0.4, a szélén pedig a 2 centimétert. A tetejére csak San Marzano paradicsom, és Campania területén élő vízi bivalyok tejéből készült Mozzarella sajt kerülhet. Hosszú kelesztés után, 480 fokos tölgyfával fűtött kemencében, nagyjából 90 másodpercig sül.

Úristen! Hol ehetek ilyen pizzát és mennyiért?

Például a világ egyik legrégebbi pizzériájában, a L’Antica pizzeria da Michele-ben, mindössze 4 euróért.

1906-ban nyitott a Via Cesare Sersale-n. Ma az ötödik generáció süti a pizzát, az alapító, Michele Condurro eredeti receptje alapján. Az étlapon csak Margherita, és Marinara van, semmi “szemét”, és inni is csak kólát, vizet, és sört lehet, pont mint régen. Vasárnaponként zárva vannak, de így is annyira forgalmas, hogy ha asztalt szeretnél kapni, érdemes már a délelőtt 11 órás nyitás előtt odamenni.

Mellesleg az Ízek, imák, szerelmek c. filmben itt mondja meg Julia Roberts a frankót a diétáról, ezért is kötelző zarándokhely.

Ha mégis túl nagy lenne a sor, menj át a Pizzeria di Matteo-ba. Ez az a 81 éve működő hely, ahol még Bill Clinton is sorba állt a pizzáért. A két hagyományos mellett, van tonhalas, gombás, sonkás, és négysajtos, meg elvitelre 1 eurós mini Margherita is. Minden nap nyitva vannak, sor itt is van, de megéri kivárni, mert a pizza tényleg Nápolyban a legjobb a világon.

 

Többet olvasnál? Nézz körbe a blogunkban: Blog

TravelHunter Közösség – Csatlakozz

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, hogy értesülj az ajánlatokról! 

Facebook oldalunk

Instagram

Youtube