loading...
Nápoly és környéke látnivalók

Nápoly és környéke látnivalók – Ha Nápolyba utazunk, erősen ajánlott, hogy ne csak a városba, hanem a környező népszerű turistahelyekre is látogassunk el. Remek körtúrát lehet tenni nápolyi kiinduló- és végponttal: Nápoly, Pompei, Sorrento, Capri, Amalfi-part, Salerno. Az alábbiakban ennek a kirándulásnak a tudnivalóit mutatjuk be.

Folytatódik a népszerű nagyvárosok bemutatása cikkünk. Ezúttal Nápoly és környéke látnivalók került terítékre!

 

Nápoly 

Közlekedés

Nápoly repülőteréről az Alibus-szal juthatunk a központi vasútállomásra (Napoli Centrale) és a kikötőhöz (Molo Beverello). A menetrendek itt találhatók.

A város tömegközlekedési térképei itt találhatók.

A reptérről Nápoly belvárosának érintése nélkül is eljuthatunk a környéken lévő nagyobb településekre, üdülőhelyekre (pl. Sorrento, Salerno). A lista itt található.

 

Dóm (Santa Maria Assunta-katedrális)

A város nagy katedrálisába ingyenes a belépés. Itt őrzik Nápoly védőszentjének, Szent Januáriusz vérereklyéjét (egy ampullában). Ezt évente kétszer, május első szombatján és szeptember 19-én kihozzák a templomból és a mozgás hatására a szilárd vér cseppfolyóssá válik. Ezt a lakosság isteni csodának tartja.

Napoli Sotterranea

Ez egy barlangrendszer, ahol vezetett túra keretében megnézhetjük, mi is van a belváros alatt: vízvezetékek, katakombák, alagutak, víztározók. “Földalatti Nápoly”-ként fordíthatjuk a nevét.

Decumano Inferiore

Ez a leghíresebb utca, amely kettészeli az óvárosi részt. Régebben ez volt a főutca. Népszerűbb neve Spaccanapoli (Nápoly választó), ahol a régi római bérházak, az insulák is találhatók. A hosszú utcán több templom és palota is látható.

Piazza del Plebiscito

Nápoly főtere és egyben legnagyobb tere, ahol két remek látnivaló is akad: a Királyi Palota és San Francesco di Paola templom.

Castel Nuovo

Az Új Vár, más néven Maschio Angioino Nápoly legismertebb építménye, a város jelképe. Kiemelkedő a kaput díszítő diadalív, amely a város legszebb reneszánsz eleme. 

A tenger felőli oldalon, az úgynevezett Beverello-bástya alatt van a Sala dei Baroni. A terem alaprajza hatalmas négyszög, csillagalakzatú gótikus bordák díszítik többemeletnyi magasságú mennyezetét.

A vár egyetlen megmaradt Anjou-kori része a várkápolna, ahonnan 147 lépcsőfok vezet fel a Sala dei Baroniba.

A Castel Nuovo Nápoly jelképe

A Castel Nuovo Nápoly jelképe

 

Tojásvár (Castel dell’Ovo)

Az Új Erődhöz képest nem lesz nagy szám, de a kilátás a vár bástyáiról nagyon szép.

Castel Sant’Elmo

A város legmagasabb pontján áll az erőd és a Szent Márton kolostor. Az erődöt a 14. században építették, ma a Bruno Molajoli Múzeumnak ad otthont.

Bourbon-alagút (Tunnel Borbonico)

Ezt az alagutat a 19. században építették, hogy II. Ferdinánd király és családja el tudjon menekülni, ha szükség van rá. Több autóscikket is találunk ezzel kapcsolatban, mivel rengeteg autóroncs található lent.

Régészeti Múzeum (Museo Archeologico Nazionale)

Nápoly legértékesebb múzeuma, ahol a Vezúv 79-es kitörése után megmaradt emlékeket őrzik. Lehíresebb műtárgya a Nagy Sándor-mozaik, amelyet Pompejben találtak. A felnőttek térjenek be a Gabinetto Secreto, azaz a titkos szobába, ahol ősi erotikus képek láthatók.

L’Antica Pizzeria Da Michele

A turisták számára kihagyhatatlan, itt készítették el Olaszország legjobb pizzáját. A hely még filmben is szerepelt. Két különlegessége van: a margherita és a marinara (paradicsom és fűszerek).

Olvasd el ehhez kapcsolódó cikkünket: Miért olyan tökéletes a nápolyi pizza?  

 

Nápoly környéke

Sorrento, Pompei

Sorrentóba közvetlen vonat, a Circumvesuviana közlekedik a Garibaldi vasútállomásról (Centrale pályaudvar mellett). Ezzel a vonattal juthatunk el Pompeibe, a Scavi állomásra. A menetrend itt található.

Pompeiből közvetlen busz közlekedik a Vezúvra, ahonnan kiépített ösvényen tudunk gyalogolni a kráter körül. A menetrend itt található. Jegyet a buszon lehet venni.

 

Capri

Az egyik legnépszerűbb látnivaló Capri szigete. Ide Nápolyból és Sorrentóból is eljuthatunk hajóval. Menetrend és online foglalás itt található.

 

Amalfi-part

Nápoly és környéke látnivalók közül ez az egyik legszebb. Hajóval és busszal is eljuthatunk.

Busszal Sorrentóból, illetve a másik irányból Salernóból lehetséges az utazás. Mindkét irányból Amalfi-ig közlekedik a busz, továbbutazni átszállással lehet. A menetrendek itt találhatók. Menetjegyet nem lehet venni a buszon, az dohányboltokban, újságosoknál, kávézókban lehetséges.

Az Amalfi-part csodás környezete miatt Olaszország egyik legszebb része. A házak a sziklafalon lépcsőzetesen épültek egymásra, az autóútról pedig gyönyörű kilátás nyílik a tengerre.

 

Positano

Hajóval Sorrentóból, Capriról és Salernóból is megközelíthető Positano, illetve Amalfi. A menetrend itt található.

Salerno és Nápoly között vonattal is könnyedén utazhatunk (a reptér és a város közti közvetlen busz mellett). Óránként több járat is közlekedik a két város között. A menetrendet a vasút hivatalos honlapján, a viszonylatot beírva és az időpontot kiválasztva tudjuk lekérdezni.

 

Nápoly és környéke látnivaló térképpel

Ajánlott cikkek:

https://www.travelhunter.hu/blog/toszkana-az-igazi-olasz-videk-pisa-firenze-es-tarsai/

Többet olvasnál? Nézz körbe a blogunkban: Blog