loading...
Toszkána látnivalók

Mivel Pisába repül a Ryanair, népszerű úticél nekünk magyaroknak is. Sokan azt hihetik, hogy csak a ferde torony miatt nem érdemes odautazni. De szerencsére el kell oszlassuk ezt a véleményt. Rengeteg középkori, hangulatos város, építészeti remekművek, na meg persze a leghíresebb olasz vörösbor, a Chianti – csak néhány a Toszkána látnivalók közül.

 

Pisa

Az Arno folyó által kettészelt város híres középkori épületeiről, de legnagyobb nevezetessége a ferde torony.

A Csodák tere vagyis a Piazza dei Miracoli alkotja a város fő remekműveit. Itt van a ferde torony, a Dóm, a temető és a keresztelőkápolna.

Toszkána látnivalók közül talán a leghíresebb. A Dóm téren lévő ferde torony bedőlését a homokos-agyagos talajra való építés okozta. Az évszázadok során folyamatosan stabilizálták az épületet, legutóbb az ezredfordulón. A torony valójában a Dóm óratornya, egészen a harangig fel lehet menni. 

A Dóm vagyis a Santa Maria Assunta egy öthajós templom, amely római stílusban épült. Egy régi tűzvész miatt az eredeti freskók és kapuk megsemmisültek, de ennek ellenére az újabb festmények és szobrok rendkívül szépek.

A keresztelőkápolna vagyis a Battistero kör alakú terme fantasztikus akusztikával bír. Ez Olaszország legnagyobb keresztelőtemploma.

A Santa Maria della Spina egy kis templom az Arno partján, mégis nagyon látogatott. A felső részén szentek és apostolok szobrai láthatóak.

 

Firenze

Toszkána központját, az Arno folyó két partján lévő várost a reneszánsz bölcsőjeként is emlegetik. Nagy hatással volt a fejlődésre a Medici-család.

Leghíresebb építménye az Arno fölötti a Ponte Vecchio vagyis a Régi-híd. Az 1345-ben épült hídon ezermesterek műhelyei kaptak helyet, ahol még ma is láthatjuk ezeket. További érdekesség, hogy a híd tetején vezet a Vasari-folyosó.

A Dóm vagyis a Santa Maria del Fiore székesegyház Európa 4. legnagyobb katedrálisa. A narancsszínű kupola kimagaslik a város látképéből. Építéskor az is volt a cél, hogy monumentalitásával a többi város „fölé” nőjjön Firenze.

Belső része is impozáns, különböző művész festményei, freskói, szobrai emelik a dóm szépségét. A kupolába fel menni, de ehhez 463 lépcsőfokot kell megmászni.

A Piazzale Michelangelo a város legjobb kilátóhelye. A tér közepén Michelangelo Dávid-szobrának másolata áll.

A Palazzo Pitti régebben a firenzei uralkodók palotája volt. Manapság egy múzeumegyüttes, amely magába foglalja a reneszánsz műveket felvonultató Pitti Képtárat és a Modern Művészetek Múzeumát. 

Az épület mögött a Boboli-kert az egyik legszebb reneszánsz kert, ahol tavak, fasorok és egy szökőkút is található.

Ha a pisai ferde torony a leghíresebb, akkor Toszkána látnivalók kihagyhatatlan városa Firenze.

Toszkána és az egyik legszebb olasz város, Firenze látképe

Toszkána és az egyik legszebb olasz város, Firenze látképe

Lucca

A Pisától csak 15 km-re lévő város belső része mindenképp kiemelendő. Az óvárosi része egy várfallal van körülvéve, ahová autók nem hajthatnak be.

Legfőbb nevezetessége a Guinigi-torony, aminek tetején egy függőkert van magyaltölgyekkel.

Sok templomot találunk a városban, ha egyet meg akarunk nézni, akkor a San Michele in Foro a legjobb, mivel mellette egy piacot is találunk.

 

Chianti

Firenzétől délre fekszik a híres olasz vörösbor nevével fémjelzett rész.

Ha Siena felé megyünk, elérkezünk a Chianti kapujának nevezett Greve in Chianti településre. Minden szeptemberben itt tartják a borfesztivált.

Továbbhaladva érünk el Giaole di Chianti-ba, Chainti régió központjába. Ennek ellenére sok látnivaló nincs itt, leginkább a hangulata fogja meg az idelátogatót.

 

Monteriggioni

A Firenze-Siena főút mellett található ez a középkori vár, ahonnan remek látvány tárul elénk. A várat 14 toronnyal rendelkező várfal veszi körbe, belül pedig egy tér és néhány utca is található.

 

Siena

Aki egy igazi középkori város hangulatát akarja érezni, annak Siena kihagyhatatlan. Ez abban is megnyilvánul, hogy az óváros épületeinek kötelező megtartani a látképet.

Az óváros autómentes, így nyugodt sétákat lehet tenni a szűk kis utcákban.

Toszkána talán legismertebb rendezvényét, a Palio-t is itt tartják, ami egy középkori lovasjáték.

Itt is található egy dóm, amely az egyik legszebb olasz katedrális, ráadásul az egyetlen gót stílusú. Érdekesség, hogy a legnagyobb keresztény templomot akarták megépíteni, de a pestisjárvány miatt ez nem sikerült. Ez a félkész épület a városi múzeum székhelye.

A város főtere a Piazza del Campo. Itt tartják a fentebb említett Palio-t. A téren található egy 88 méter magas harangtorony, a Torre del Mangia és egy szép szökőkút, a Fonte Gaia.

 

Siena Európa Siena Európa egyik legnagyszerűbb gótikus városa

Siena Európa Siena Európa egyik legnagyszerűbb gótikus városa

Montepulciano

Toszkána látnivalók szintén fő pontja ez a kisváros. Mivel egy kialudt vulkán oldalában fekszik, a talaj miatt híres az itt termelt bor, a Vino Nobile.

Szintén élvezetes sétálni a középkori épületek között, amelyek legfőbb alkotója Antonio da Sangallo volt.

 

Pienza

A Sienától délre található városra mondják, hogy ez a reneszánsz városépítészet bölcsője. Történelmi központja a kulturális világörökség része. A város II. Piusz pápának köszönheti a felemelkedését.

Fő épülete itt is a Piazza Pio II téren lévő dóm, amelyben egy érseki múzeum is helyet kapott. Itt vallásos emléktárgyak és helyi szőttesek találhatók.

Mellette áll a Piccolomini-család palotája is (II. Piusz családja), amely nyári rezidenciaként működött. Ragyogó kilátás nyílik a kerten át a toszkán vidékre.

 

Arezzo

Az etruszk eredetű város fontos szerepet játszott a római időkben is, ezért épületei, utcái hasonlóan szépek a fentebb bemutatott városokhoz.

Központi tere a Piazza Grande, amelyet számos palota övez. Itt található ma Santa Maria della Pieve templom is.

Nem meglepetés, itt is épült egy dóm, a Szent Donát katedrális. Nevezetessége közé tartozik egy Piero della Francesca freskó és X. Gergely síremléke.

A dóm mellett található a híres olasz költő, Petrarca szülőháza.

A város déli részén van az Amfiteátrum romjai, mellette pedig az Archeológiai Múzeum. Itt az etruszk kortól mutatja be a tárgyi leleteket.

 

Ha szereted Olaszországot, olvass ezekbe is bele:

Videónk top 7 római látnivalóról
Milánó kisokos
Miért olyan tökéletes a nápolyi pizza?
Szicília 6 remek helyszíne  

 

TravelHunter Közösség – Csatlakozz hozzánk 

Facebook oldalunk

Facebook csoportunk

Instagram

Youtube

Oszd meg a cikket ⬇⬇⬇