Toszkána, az igazi olasz vidék – Pisa, Firenze és társai

Mivel Pisába repül a Ryanair, népszerű úticél nekünk magyaroknak is. Sokan azt hihetik, hogy csak a ferde torony miatt nem érdemes odautazni. De szerencsére el kell oszlassuk ezt a véleményt, mivel Rengeteg középkori, hangulatos város, építészeti remekművek, na meg persze a leghíresebb olasz vörösbor, a Chianti – csak néhány a Toszkána látnivalók közül.

 

Pisa

Az Arno folyó által kettészelt város híres középkori épületeiről, de legnagyobb nevezetessége a ferde torony.

A Csodák tere vagyis a Piazza dei Miracoli alkotja a város fő remekműveit. Itt van a ferde torony, a Dóm, a temető és a keresztelőkápolna.

Toszkána látnivalók közül talán a leghíresebb. A Dóm téren lévő ferde torony bedőlését a homokos-agyagos talajra való építés okozta. Az évszázadok során folyamatosan stabilizálták az épületet, legutóbb az ezredfordulón. A torony valójában a Dóm óratornya, egészen a harangig fel lehet menni. 

A Dóm vagyis a Santa Maria Assunta egy öthajós templom, amely római stílusban épült. Egy régi tűzvész miatt az eredeti freskók és kapuk megsemmisültek, de ennek ellenére az újabb festmények és szobrok rendkívül szépek.

A keresztelőkápolna vagyis a Battistero kör alakú terme fantasztikus akusztikával bír. Ez Olaszország legnagyobb keresztelőtemploma.

A Santa Maria della Spina egy kis templom az Arno partján, mégis nagyon látogatott. A felső részén szentek és apostolok szobrai láthatóak.

 

Firenze

Toszkána központját, az Arno folyó két partján lévő várost a reneszánsz bölcsőjeként is emlegetik. Nagy hatással volt a fejlődésre a Medici-család.

Leghíresebb építménye az Arno fölötti a Ponte Vecchio vagyis a Régi-híd. Az 1345-ben épült hídon ezermesterek műhelyei kaptak helyet, ahol még ma is láthatjuk ezeket. További érdekesség, hogy a híd tetején vezet a Vasari-folyosó.

A Dóm vagyis a Santa Maria del Fiore székesegyház Európa 4. legnagyobb katedrálisa. A narancsszínű kupola kimagaslik a város látképéből, építéskor az is volt a cél, hogy monumentalitásával a többi város „fölé” nőjjön Firenze. Belső része is impozáns, különböző művész festményei, freskói, szobrai emelik a dóm szépségét. A kupolába fel menni, de ehhez 463 lépcsőfokot kell megmászni.

A Piazzale Michelangelo a város legjobb kilátóhelye. A tér közepén Michelangelo Dávid-szobrának másolata áll.

A Palazzo Pitti régebben a firenzei uralkodók palotája volt. Manapság egy múzeumegyüttes, amely magába foglalja a reneszánsz műveket felvonultató Pitti Képtárat és a Modern Művészetek Múzeumát. Az épület mögött a Boboli-kert az egyik legszebb reneszánsz kert, ahol tavak, fasorok és egy szökőkút is található.

Ha a pisai ferde torony a leghíresebb, akkor Toszkána látnivalók kihagyhatatlan városa Firenze.

 

Lucca

A Pisától csak 15 km-re lévő város belső része mindenképp kiemelendő. Az óvárosi része egy várfallal van körülvéve, ahová autók nem hajthatnak be.

Legfőbb nevezetessége a Guinigi-torony, aminek tetején egy függőkert van magyaltölgyekkel.

Sok templomot találunk a városban, ha egyet meg akarunk nézni, akkor a San Michele in Foro a legjobb, mivel mellette egy piacot is találunk.

 

Chianti

Firenzétől délre fekszik a híres olasz vörösbor nevével fémjelzett rész.

Ha Siena felé megyünk, elérkezünk a Chianti kapujának nevezett Greve in Chianti településre. Minden szeptemberben itt tartják a borfesztivált.

Továbbhaladva érünk el Giaole di Chianti-ba, Chainti régió központjába. Ennek ellenére sok látnivaló nincs itt, leginkább a hangulata fogja meg az idelátogatót.

 

Monteriggioni

A Firenze-Siena főút mellett található ez a középkori vár, ahonnan remek látvány tárul elénk. A várat 14 toronnyal rendelkező várfal veszi körbe, belül pedig egy tér és néhány utca is található.

flickr.com / andrea castelli

Siena

Aki egy igazi középkori város hangulatát akarja érezni, annak Siena kihagyhatatlan. Ez abban is megnyilvánul, hogy az óváros épületeinek kötelező megtartani a látképet. Mindezt segíti még az, hogy az óváros autómentes, így nyugodt sétákat lehet tenni a szűk kis utcákban.

Toszkána talán legismertebb rendezvényét, a Palio-t is itt tartják, ami egy középkori lovasjáték.

Itt is található egy dóm, amely az egyik legszebb olasz katedrális, ráadásul az egyetlen gót stílusú. Érdekesség, hogy a legnagyobb keresztény templomot akarták megépíteni, de a pestisjárvány miatt ez nem sikerült. Ez a félkész épület a városi múzeum székhelye.

A város főtere a Piazza del Campo. Itt tartják a fentebb említett Palio-t. A téren található egy 88 méter magas harangtorony, a Torre del Mangia és egy szép szökőkút, a Fonte Gaia.

 

Montepulciano

Toszkána látnivalók szintén fő pontja ez a kisváros. Mivel egy kialudt vulkán oldalában fekszik, a talaj miatt híres az itt termelt bor, a Vino Nobile.

Szintén élvezetes sétálni a középkori épületek között, amelyek legfőbb alkotója Antonio da Sangallo volt.

 

Pienza

A Sienától délre található városra mondják, hogy ez a reneszánsz városépítészet bölcsője. Történelmi központja a kulturális világörökség része. A város II. Piusz pápának köszönheti a felemelkedését.

Fő épülete itt is a Piazza Pio II téren lévő dóm, amelyben egy érseki múzeum is helyet kapott. Itt vallásos emléktárgyak és helyi szőttesek találhatók.

Mellette áll a Piccolomini-család palotája is (II. Piusz családja), amely nyári rezidenciaként működött. Ragyogó kilátás nyílik a kerten át a toszkán vidékre.

flickr.com / CK Golf

Arezzo

Az etruszk eredetű város fontos szerepet játszott a római időkben is, ezért épületei, utcái hasonlóan szépek a fentebb bemutatott városokhoz.

Központi tere a Piazza Grande, amelyet számos palota övez. Itt található ma Santa Maria della Pieve templom is.

Nem meglepetés, itt is épült egy dóm, a Szent Donát katedrális. Nevezetessége közé tartozik egy Piero della Francesca freskó és X. Gergely síremléke.

A dóm mellett található a híres olasz költő, Petrarca szülőháza.

A város déli részén van az Amfiteátrum romjai, mellette pedig az Archeológiai Múzeum. Itt az etruszk kortól mutatja be a tárgyi leleteket.

 

Ha szereted Olaszországot, olvass ezekbe is bele:

Videónk top 7 római látnivalóról
Milánó kisokos
Miért olyan tökéletes a nápolyi pizza?
Szicília 6 remek helyszíne  

 

TravelHunter Közösség – Csatlakozz hozzánk 

Facebook oldalunk

Facebook csoportunk

Instagram

Youtube

Oszd meg a cikket ⬇⬇⬇ 

Last Minute utazás Alanya Hotel Güngör

Alanya, Güngör Suite Hotel ***

Belek utazás Innvista Hotels

Belek, Innvista Hotels Belek *****

Ciprus utazás Hotel Oscar-Kyrenia

Ciprus, Oscar Resort Hotel ****

Poreč utazás Hotel Delfin

Poreč, Hotel Delfin ***

Mauritius utazás Le Palmiste Resort

Mauritius, Le Palmiste Resort & Spa ***

Alanya last minute utazás

Alanya Last Minute utazás, Alanya Hotel Beach ****

Korfu utazás Alexis Apartman

Korfu, Alexis Apartman ***