loading...
depresszió a nyaralás után

Depresszió a nyaralás után- Érezted már, amikor haza értél a nyaralásodból, hogy a hangulatod napokig a béka feneke alatt van és gyakorlatilag még az ágyból sincs kedved kimozdulni? Ez a jelenség nem véletlen, sőt egyre gyakoribb azoknál az embereknél, akiknek a napjai a normál rutin szerint telnek és vissza kell rázódjanak a szürke hétköznapokba. Kíváncsi vagy mi ez a betegség és, hogy hogyan vészeld át ezt az időszakot?

Depresszió a nyaralás után-Mi is ez a “betegség” ?

Észre vetted, hogy az emberek függetlenül attól, hogy nyáron vagy bármely más évszakban, amikor haza érkeznek a pihenésből, akkor kevésbé energikusabbak vagy vidámabbak, mint amit ilyenkor elvárhatunk tőlük?

Gyakorlatilag ugyan olyan egykedvűek, mogorvák vagy éppenséggel még rosszabb a lelki állapotuk és a viselkedésük.

Mindenki megnyugtatására elmondhatjuk, hogy ennek a jelenségnek van hivatalos neve: Post-holiday blues vagy post-vacation blues, azaz vakáció utáni levert hangulat. Kicsit jobban kifejtve: a nyaralás alatt teljesen kitudsz kapcsolódni és élvezni a pihenést, a tengert, a bulizást vagy bármi hasonló tevékenységet, ilyenkor rengeteg sok pozitív inger ér téged és arra gondolsz, hogy bárcsak sose lenne ennek vége, de sajnos a nyaralásod vége felé már ott motoszkál a gondolataidban az az érzés, hogy lassan vége és mehetek vissza az iskolába, munkába, vagy csak szimplán abba az életbe amibe nem szeretnél visszatérni és ennek hatására a pozitív feltöltődésed pikk-pakk a múlté válik.

Nagyon sok tünete van a vakáció utáni szomorúságnak. Ilyen a fáradtság, nyugtalanság, étvágytalanság vagy fokozott étvágy, szomorúság, kedvetlenség, motiváció hiánya, üresség, nosztalgia,  és minimális esetekben a depresszió, amivel bizony érdemes felkeresni egy szakembert, hogy egy kellemes beszélgetés hatására javuljon a kedvünk.

DepresszióDepresszió a nyaralás után ? Van megoldás!

1. Sportolj egy hatalmasat

Nincs is jobb egy kellemes futásnál a szabadban, vagy a vízparton. Válasszuk ki a kedvenc zenéinket,tegyük be a fülest és már indulhatunk is. Akik nem kedvelik a futást, azoknak javaslom, hogy nézzenek le a kedvenc konditermükbe vagy személyi edzésükre és vezessék le az energiájukat.

2. Egy laza nap

Ha nincs kedved a sporthoz, akkor javaslom, hogy tarts egy “lusti” napot, amikor is annak szenteled a napodat, amit legjobban szeretsz és ez nem más, mint az ágyban való pihenés, filmezés, nasizás, takarítás, stb…. 🙂

3. Fokozatosság elve !

Ne ugorjunk egyből fejest a munkába, mert még rosszabb állapotba kerülünk. Szépen lassan készítsük fel magunkat az előttünk álló feladatokra, rendszerezzük a dolgokat, csináljunk fontossági sorrendet, szelektáljuk ki azokat  a dolgokat, amiket ráérünk később elvégezni és csak is a legfontosabb feladatokra koncentráljunk.

4. Tervezd a következő nyaralást

Az egyik leghasznosabb megoldás az, ha rögtön el is kezdjük szervezni a következő nagyobb nyaralást. Válasszuk ki az új úti célt, tájékozódjunk arról, hogy mire lehet számítani, kezdjünk el pénzt gyűjteni.

5. Beszélgess az élményeidről 

Tudom az  okos telefonok és applikációk korában élünk, de ettől még nem szabad elfelejteni, hogy az ember társas lény, tehát ne csak Facebookra vagy Instagramra posztoljuk az élményeinket, hanem üljünk le a családdal, barátokkal és beszéljük át a nyaralás legjobb élményeit. Ha esetleg úgy érzed, hogy nincs olyan személy körülötted, aki szívesen meghallgatna, akkor nyugodtan írj rám a Facebook oldalamon és beszéljünk pár sort.

beszélgetés

beszélgetés

6. Egy hétvégi kirándulás

Ha van lehetőséged és pont úgy jön ki a lépés, akkor vegyél ki még 1-2 napot lehetőleg csütörtök, pénteki nap legyen és tervezz be egy hétvégi kirándulást. Sokkal könnyebb lesz így visszarázódnod és újabb élményekkel gazdagodhatsz.

Többet olvasnál? Nézz körbe a blogunkban: Blog

TravelHunter Közösség – Csatlakozz

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, hogy értesülj az ajánlatokról! 

Facebook oldalunk

Instagram

Youtube