loading...
Fáraó átka betegség megelőzése és kezelése

A fáraó átka – Az egyiptomi betegség megelőzése, kezelése

A fáraó átka lassan szitokszó és sokan tartanak, félnek egy egyiptomi utazás előtt. Valóban el tudja rontani a nyaralást ez a tipikus betegség, ám ha odafigyelünk, simán megúszhatjuk enélkül. Fontos, hogy ne aggódjuk túl a dolgot! Nem mindenkinél jelentkezik és ha az alábbi tanácsokat megfogadjátok, higgyétek el, nem lesz probléma az utazás alatt!

 

Fáraó átka és minden tudnivaló róla

 

Mi is az a fáraó átka?

Tulajdonképpen a hasmenést jelöli, de egyes esetekben gyomorgörccsel, lázzal, hányással is járhat.

Kiváltó oka elsősorban az ottani ételek eltérő baktériumflórája, mivel teljesen más fűszerezéssel, főzési szokással készítik az ételeket. Emiatt a hazai táplálkozáshoz szokott szervezet számára mindez váratlan, így ellenreakciókat válthat ki.

Közrejátszhat a konyhák elégtelen higiéniás környezete is, bár az általunk ajánlott szállodáknak a tisztasága, higiéniája nagyon jó (rengeteg visszajelzés, vélemény igazolja ezt)!

 

Hurghada gyerekbarát szállodáiról, valamint Sharm El Sheikh legjobb szállodáiról is olvashattok, amikben ajánlatokat is kérhettek!

 

Milyen megelőzést tehetünk?

A legfontosabb a mértékletesség! Sokan azért kapják el a fáraó átka betegséget, mert a korlátlan étel- és italfogyasztás miatt jóval többet esznek, isznak, mint normális esetben.

Érdemes nem sokféle ételt „vegyíteni”, a szokatlan kombinációk is okozhatnak panaszokat!

Étkezések után hagyjuk a szervezetet (gyomrot) „pihenni”, 20-30 percig napvédett helyen sziesztázzunk. Ne rohanjuk egyből a medencébe, napágyhoz!

Mivel a csapvíz fogyasztása nem ajánlott, semmiképp ne igyuk! Még fogmosáskor is palackozott vizet használjunk, hogy minimálisra csökkentsük a hasmenés esélyét!

Megelőzésre nagyon jó a kóla! Ezt a helyi orvosok is javasolják, persze normális mennyiségben fogyasztva!

A grapefruit cseppek is jók az étkezések során, ez is segít a jobb emésztésben!

A reggelikor fogyasztott citromos ánizstea is javallott. Ezt az esetleges betegség elmúlása után is érdemes inni!

Javasoljuk rögtön a megérkezéskor elmenni a gyógyszertárba Antinalt venni. Ha netán ránk jön a hasmenés a későbbiekben, egyből tudunk cselekedni.

Bár nem tartozik közvetlenül a fáraó átkához, de a nagyon erősen klimatizált helységek is okozhatnak megbetegedést. Ilyenkor vegyünk fel egy pulóvert, mert a megfázás, láz elronthatja a nyaralásunkat!

 

A betegség kezelése

Amint megjelenik az első tünet, menjünk el egy ottani gyógyszertárba és egy Antinal nevű gyógyszert vásároljunk. Ez kifejezetten erre a betegségre való helyi, megbízható gyógyszer! (Ára kb. 2 dollár, ne fizessünk ennél többet!)

Ha biztosra akarunk menni, akkor az Antinal mellé Streptiquin gyógyszert is szedhetünk, ez szintén hatásos kombináció.

Ha többről van szó, mint egy egyszerű hasmenés, mindenképp keressük fel a szálloda orvosát! Problémásabb esetben infúziós kezelést ad, amely rövid idő alatt helyrerak! Ne feledjük értesíteni a biztosítót!

Érdekes tanács, de sokaknak hatásos volt a kávé és bele facsart citrom leve. Az íze nagyon rossz (persze ízlés kérdése 😊 ), de több utazó gondján segített.

A fáraó átka "ellensége" az Antinal

A fáraó átka “ellensége” az Antinal

Betegség kezelése gyerekek esetén

Létezik folyadék formában Antinal Suspension, ami 2 éves kor felett adható. 1 teáskanállal (5 ml) kell bevenni napi 4 alkalommal.

Kisbabáknál elsődleges a só- és folyadékpótlás, de érdemes az orvost felkeresni a biztonság kedvéért!

 

Ha szeretnél jó ajánlatokat, lépj be az egyiptomi Facebook-csoportunkba!

 

A betegség után

Legalább egy nap diétát tartsunk a tünetek elmúlása után! A szervezetet helyre kell állítani, újabb gondok jelentkezhetnek, ha rögtön utána mértéktelenül kezdünk el enni, inni!

A fáraó átka a hazaérkezés után is jelentkezhet, érdemes Antinalt hazahozni és ha gond van, egyből el kell kezdeni szedni. Pár száz forintot megér ez a biztonság!

 

Ami szinte kötelező: a biztosítás

Mondanunk se kell, hogy a biztosítás megléte elsődleges! Ne sajnáljuk azt a pár ezer forintot, mert baj esetén mélyen zsebbe nyúlhatunk, ha nincs biztosításunk!

Arra figyeljünk, hogy olyan orvos foglalkozzon velünk, aki szerződésben áll az utasbiztosítónkkal! A kezelés megkezdése előtt ezt mindenképp érdeklődjük meg!

Van olyan biztosító, amely csak utólag, számla alapján fizeti ki a kezelési költséget. Ebben az esetben nekünk kell a helyszínen fizetni, amit a számla benyújtása után kapunk vissza. A biztosítás kötésekor ezzel is legyünk tisztában!

 

Cikkeink Egyiptomról

 

Nem ismered még Egyiptomot vagy nem tudsz dönteni a 3 népszerű nyaralóhely közül? Ebben a cikkben segítünk!

Szükségünk van vízumra is! Az egyiptomi vízum cikkben olvashatsz erről!