loading...
Európa legveszélyesebb túrahelyszínei

Mindenkinek eltérőek az utazási szokásai. Egyesek szívesen töltik a szabadidejüket a tengerparton sütkérezve egy 5 csillagos szállodában. Mások szeretik kockáztatni az életüket és testi épségüket hegyoldalakról való leereszkedés, sziklás terepeken való túrázás vagy mászás alkalmával és vadonba való kempingezés közben. Íme Európa legveszélyesebb túrahelyszínei!

Európa az egyik olyan kontinens, amely számtalan lehetőséget kínál erre a különleges kalandtípusra, mert rengeteg és sokrétű hegységet találhatunk itt. Az ilyen jellegű utak nem kockázatmentesek, így jobb felkészültnek lenni.

 

1. Grande Randonnée (GR) 20, Korzika – Európa legveszélyesebb túrahelyszínei

A GR 20 egy kelet felé húzódó gyalogos ösvény észak és dél Korzika között. Megfelelő kondi nélkül nem érdemes elindulni, mert joggal mondhatjuk, hogy ez Európa legkeményebb hosszú távú gyalogtúrája.

Napi minimum 6 óra sétával körülbelül 15 napig tart a túra. 180 km hosszú és 12000 méter a szintkülönbség, melynek révén nyugodtan mondhatjuk, hogy egy tisztességes szintű állóképességet igényel a teljesítése és ajánlott felkészülni egy ilyen túrára. Az út járhatatlan télen hó miatt és nagyon veszélyes, nyáron nehézkes a csúcson a korzikai hőségnek köszönhetően.

2. Knivskjellodden (Északi Fok), Norvégia

Azoknak, akik részt vennének a legészakibb európai túrán, azok számára egy kiváló helyszín lehet Nordkapp-fennsík Norvégiában. Egyéb iránt a szárazföld tényleges vége két mérföldre esik innen nyugatra ezen az oldalon, egy 1475 méteres kiálló formájában északi irányba.

Az út Nordkapp-tól Knivskjellodden-ig 18km oda-vissza, ami körülbelül egy hat órás körútnak felel meg. Azonban a túrázási lehetőség ezen az útvonalon évente csak egy rövid ideig adott, az extrém időjárási viszonyok miatt. Az ösvény gyakran járhatatlan a hó miatt, és a fény hiánya október után lehetetlenné teszi navigálást a téli szezonban, ami nem kedvez a túrázóknak. 

Ha a nyári hónapokban tesszük meg az utat, akkor megjutalmaz bennünket a természet a folyamatos éjféli napfénnyel. Mindenképpen nézzük meg az északi szelet, amely ide-oda ostorozza az embert. Nagyon figyeljünk a kiszámíthatatlan időjárásra és készüljünk fel minden eshetőségre. Ezért is került fel Európa legveszélyesebb túrahelyszínei közé!

3. A Dolomitok, Olaszország

Az osztrák / olasz határtól délre található, a Dolomitok a Déli Mészkő-Alpok részét képezik és előszeretettel vonza, mind a kezdő és a tapasztalt túrázókat.

Ezek a csúcsok 3000 méter fölé emelkednek, és a legmagasabb koncentrációban tartalmazzák a ’via ferrata’-t (ami nyersfordításban vas utakat jelent) a világon. Mindez azt jelenti, hogy a rajta lévő 170 útvonal le van rögzítve kábelekkel, létrákkal és hidakkal, hozzáférhetővé téve a terepet a gyalogosoknak és a hegymászóknak.

Csak az látogasson el ide, akit nem zavar a magasság! 

4. El Caminito del Rey, Spanyolország 

Spanyolország déli részén, Malaga tartományban található, a Királyi-út (vagy más néven Camino del Rey) a világ egyik, ha nem a legijesztőbb útvonala. Ez a három kilométeres sziklaösvényen a 20. század fordulóján épült, hogy az építőmunkások hozzáférhessenek a közelben épülő Guandalhorce gáthoz.

A gyorsan romló pályát hivatalosan is lezárták 2000-ben és közel 15 évig zárva is maradt, miután néhány ember meghalt miközben próbált átkelni rajta. Nem mintha ez visszatartotta volna a legelszántabb adrenalinfüggőket, akik továbbra is trackeltek a pálya mentén, a tiltás a sérülés vagy akár halálos baleset ellenére is. 

Az útvonal újra megnyitották 2015 elején, miután közel 3.000.000 $-t költöttek a felújítására, de még így is Európa legveszélyesebb helyszínei között van!

5. A svájci Trift függőhíd

A Trift híd egy gyalogos függőhíd a svájci Alpokban. A Trift Glacier tó felett található, kifeszítve 170 méteren. A híd siklóval közelíthető meg, amely szállítja az ide látogató turistákat. A sikló keresztül megy a Trift szurdok és völgy fölött.

Ez egy 90 perces túra innentől a hídig, melyen az átkelés már önmagában is bravúros teljesítmény. A híd 100 méterre a tó fölött van felfüggesztve, így a túrázóknak végig a magasban kell tartani a fejüket, hogy biztonsággal eljussanak az út egyik végétől a másikig. Inkább nézzék a közeli gleccsert és a tavat, mintsem hogy lefelé tekintsenek.

6. Aonach Eagach Ridge, Skócia

A jutalom a skóciai Aonach Eagach Ridge végigjárásakor nem csupán a sikerélmény, hogy teljesítettük a túrát, hanem maga a látvány is, ami végigkísér bennünket az utunkon.

Aonach Eagach Glenkó északi oldala mentén fut, és leginkább télen érdemes túrázni rajta, amikor igazi alpesi élményt nyújt. 282 Munro található az országban összességében, melyek közül az Aonach Eagach dicsekedhet a két legnagyobb kihívást jelentővel -a Meall Dearg-el és a Sgor nam Fiannaidh-al. 

Európa legveszélyesebb túrahelyszínei – összegzés

Remélem minden túra és kaland szerelmesnek kedveskedni tudtam. Ezekben a különleges túra csomagokban van egy kis extra azok számára, akik egyaránt keresik a magasságot és az izgalmakat. Biztos van még sok hely, ami felkerülhet Európa legveszélyesebb túrahelyszínei közé, de ezek mindenképp megérdemelték a bemutatást!

 

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, hogy értesülj az ajánlatokról! 

Szeretnél több cikket olvasni? Nézz körül a blog oldalunkon!