loading...
Bali látnivalók

Bali Indonézia legismertebb helyszíne és a világ egyik legnépszerűbb nyaralószigete. A kultúra, a pihenés és a természet hármasa egyedülállóvá teszi Balit. És amúgy hallottál már a világ egyik legdrágább kávéjáról? Azt is megtudhatod, hogyan készül! Szeretnénk bemutatni Bali látnivalók legjavát és ebből is ki fog tűnni, miért is érdemes betervezni a jövőben egy utazást ide.

Két részre tudnánk bontani Bali szigetét. A déli részen elsősorban a tengerpart, a nyüzsgés a mérvadó, míg északabbra találjuk a természet és az indonéz kultúra igazi arcát. Hogy teljes legyen a kép, mindkét „oldalt” fedezzétek fel! Egy Bali nyaralás mindenki számára örök élmény lesz!

 

Strandok

Ha valaki vakítóan fehér, homokos tengerparton akar napozni, akkor ne Balira jöjjön! Sok helyen a strand fekete homokos, de ez a vulkanikus sziget miatt nem is olyan meglepő.

A szomszédos szigeteken viszont szebbek a strandok, ilyen a Gili-szigetek. Oda hajóval rövid idő alatt átjuthatunk.

Legismertebb tengerparti része Kuta. A strandrészt azonban nem nagyon dicsérik, inkább a szórakozóhelyek, éttermek jellemzik ezt a szakaszt. Emellett a nagyobb hullámok miatt ez a szörfösök paradicsoma is.

 

Rizsteraszok

Biztos láttál már képeken hatalmas lépcsőzetes rizsültetvényt. Ezt itt Balin élőben is megnézheted, ami nem csoda, mivel a lakosság nagy része rizstermesztésből él. Leginkább akkor a legérdekesebb, ha az aratás idejében érkezünk a szigetre és láthatod, ahogy a balinéz emberek kézzel szedik a termést.

A legnagyobb és legfestőibbnek tartott a Jatiluwih rizsterasz, ami a világörökség részét képezi. Főleg, ha eső után megyünk, ilyenkor a víz megmarad a „terasz lépcsőin”, pazar látványt nyújtva.

Másik híres rizsterasz a Tegallalang. Itt végigsétálhatunk a teraszok közti ösvényeken és munka közben is megnézhetjük a rizstermesztőket! A kilátást pedig a pálmafák látványa is emeli.

A rizsteraszok Bali látnivalók kötelező helyei

A rizsteraszok Bali látnivalók kötelező helyei

Templomok

Balin rengeteg templomot találunk, egyes források szerint több ezer van a szigeten. Ha itt jársz, Bali látnivalók közül ezek egyike kötelező program!

Legismertebbek közé tartozik a Tanah Lot, a sziklatemplom. A balinézek számára ez a legszentebb. Egy kis sziklán áll, ahová csak apálykor tudunk átgyalogolni, dagály esetén víz veszi körbe. A legenda szerint Barunának, a tenger istenének tiszteletére emelték a 17. században.

Egy másik sziklatemplom, az Ulu Watu szintén egy fontos szakrális épület a sziget déli részén. Maga az elhelyezkedése is érdekes, egy magas sziklafal tetején áll. Viszont nem engedik be azokat, akik nem a helyi vallást gyakorolják. Ennek ellenére mégis érdemes meglátogatni, főleg naplementében legszebb a látvány.

Hasonlóan híres a Királyi Család temploma, a Taman Ayun. Különlegessége, hogy egy kis szigetszerűségen áll, mivel körülötte vizesárok van. Az épületen belül 3 udvar van, ilyen csak kevés van a világban. Mindemellett az építészeti stílusa is érdekes, mert a balinéz és a kínai stílus keveredik benne. Utóbbira remek példa a hajlított tetőforma.

Északi részen áll az Ulun Danu, a Beratan tó partján. A templomot a víz istenének, Danu-nak emelték. Emellett Danu a termékenység istennője, ezért évente sok indonéz pár zarándokol ide gyermekáldás miatt. Dagály idején nem lehet megközelíteni, mivel a tó vize teljesen körülveszi a templomot.

Az északkeleti részen, a Gunung Agung hegy lábánál található Bali legnagyobb templomegyüttese, a Besakih templom. Három fő- és 19 melléktemplom van benne, ahol kanyargós ösvényeken juthatunk felfelé.

Az egyik legfurább templom a Goa Gajah, másnéven Elefánt-barlangtemplom. Ez a bejárat fölött lévő faragott elefántfejről kapta a nevét. A barlang nem természetes képződmény, emberi kezek vájták. A hiedelmek szerint, ha nagyon csendben figyelünk, Shiva istennő hangját is hallhatjuk. Hát, próbáljuk ki, de sok reményt ne fűzzünk ehhez. 😊

 

Vízesések

A „dzsungeles” környezet miatt rengeteg vízesés található, talán nem is lehet kiválasztani a legszebbet. 

Az egyik legturistásabb a Tegenungan, ami ráadásul a déli rész közelében van, emiatt is a legnépszerűbb. A vízesés tetején a sziklákra ülve akár lógathatjuk a lábunkat a lábunkat is, remek látványban lesz részünk.

A Gitgit-vízesés északon, az Ulun Danu templomtól nem messze van. Pár perces sétára van szükségünk, hogy megláthassuk ezt a vízfüggönyt.

A Sekumpul-vízesés nevét biztos többen hallották már. A Gitgit-hez közel van, ráadásul közvetlen környezetében (pár 100 méteren belül) sok kisebb vízesést is találunk. Érdemes egy kis séta keretében néhányat megnézni!

 

Egyéb Bali látnivalók

Penglipuran ősi falu máig őrzi a több száz éves építészeti hagyományokat. Az épületek nagy része bambuszból készült, sokrétű felhasználását láthatjuk itt. Ráadásul bepillanthatunk a helyiek mindennapi életébe is, sőt több helyen még enni is behívnak!

Ha érdekelnek a múzeumok és a régészeti dolgok, a Gedong Arca Purbakala-ba érdemes ellátogatni. A múzeum bővelkedik kő- és bronzkori ékszerekkel és dísztárgyakkal. Legérdekesebb tárgya több mint 50 különböző méretű szarkofág, amelyek korát 1200 évesre becsülik.

Denpasar mellett Ubud a 2. legfontosabb város. Ez a sziget leghangulatosabb helye, amely Bali közepén, dzsungellel borított hegyek között található. A város kulturális és művészeti központ, a kézművesipar fellegvára. A helyi piacon erről meggyőződhetünk, semmiképp ne hagyjuk ki Bali látnivalók közül ezt a települést. 

A Majom-erdő Ubud közelében található, ami – a nevéből is eredően – rengeteg makákónak ad otthont. A majmok nagyon megszokták már az emberek társaságát, így ne lepődjünk meg, ha a kezünkben lévő ételt kikapják onnan. 😊

Ha szeretsz túrázni, a Batur vulkán izgalmas gyalogtúrát kínál. A kráter legmagasabb pontja 1717 méter, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik. Ha tiszta az idő, a szomszédos Lombok szigetén a 3726 méter magas Rinjani vulkánt is lehet látni.

 

És egy helyi „nevezetesség”: a híres Kopi Luwak

Ismered a világ egyik legdrágább kávéját? A kávérajongók pláne ne hagyják ki ezt egy Bali nyaralás közben!

A Kopi Luwak egy erős kávé, de nem emiatt drága. Hanem az „előállítása” teszi egyedivé!

Van egy fákon élő cibetmacska, ami nagyon szereti a kávébabot. Ezek közül is a legfinomabbakat eszi meg. A szemek „átvándorolnak” a szervezetén, miközben különböző kémiai folyamatokon mennek keresztül. Ezek a széklettel távoznak, amit összeszednek, megtisztítanak, majd úgy kezelik, mint a többi kávéfajtát.

Egy barátom kipróbálta, amikor a szigeten nyaralt és elmondása szerint jó pár óráig „pörgött”. Tessék kipróbálni!

 

Sokmindent sikerült bemutatni ebben a cikkben, de messze nem mindent! Ez is bizonyítja, hogy érdemes ellátogatni a szigetre, ahol valóban sokféle élménnyel lehet gazdagodni! És ha már ott vagy, próbálj meg minél többet felfedezni Bali látnivalók közül!

 

Szívesen olvasnál egy másik remek ázsiai szigetről? Az ottlétünkről írtunk egy cikket is:

Ázsia túra 3. rész – Langkawi SkyBridge – Travelhunter

Ázsia túra- Még este a vacsora után elhatároztuk, hogy másnap reggel korán kelünk és megpróbálunk mindent teljesíteni, amit felírtunk a látnivalók és programok közé. Itt tudatosult bennünk először, hogy a helyiek nem igazán nyitnak ki 9-10 óra előtt és nekünk meg nem volt reggelink. Mi tévők legyünk?

 

Facebook csoportunk, ahol sok remek ajánlat vár!

Szeretnél több cikket olvasni? Nézz körül itt: Blog-oldalunk