loading...
Jetlag tünetei

A jetlag tünetei csak kelet-nyugati irányú utazás során lép fel. Nyugatra való repülés esetén a nappalok „megnyúlnak”, kelet felé pedig „rövidülnek”. A szervezet az utóbbi esetben alkalmazkodik nehezebben, így a jetlag nagyobb mértékű, ha Ázsiába utazunk vagy Amerikából repülünk haza.

 

Jetlag tünetei

Nézzünk egy példát!

Budapestről San Franciscóba repülünk reggel 6.30-kor KLM-mel. 75 perces amszterdami átszállással (helyi idő szerint) 11.45-kor érünk oda. Hiába utazunk 14 óra 15 percet, San Franciscóban délidőben landolunk (-9 óra a budapesti időhöz képest). Tehát épphogy csak egy délelőttöt „vesztettünk”.

Most utazzunk hazafelé. 13.45-kor indulunk és 2 óra 5 perces átszállási idővel 13.15-kor landolunk másnap Budapesten. Habár csak 14 óra 30 percet utazunk, mégis majdnem egy teljes nap alatt érünk haza. Így „vesztettünk” 9 órát, ráadásul a repülőn azt érzékelnénk, hogy az éjszaka csak néhány óra.

Tehát utóbbi esetben majdnem egy éjszaka kimaradt a ciklusból, ami jobban megviseli a szervezetet, mint amikor 9 órával tovább kell fennmaradnunk a megszokotthoz képest.

giphy.gif_285x187

Jetlag tünetei:

  • keletre repülés esetén az úti célban éjszakai álmatlanság
  • nappali fáradékonyság
  • koncentrációzavar
  • étvágytalanság
  • nőknél esetleg menstruációs zavar

A jetlagből való „felépülésre” a legjobb gyógyír az idő. Néhány nap alatt a szervezet alkalmazkodik, a fent említettek miatt a keletre repülés után kissé hosszabb ez az idő. Lehetőleg hanyagoljuk pár napig a megerőltető munkát, próbáljunk aktívan pihenni (könnyű testmozgás előnyös) és elegendő folyadékot inni. Kerüljük a túlzott alkohol- és koffeinbevitelt, a szervezetünket ne tegyük ki felesleges hatásoknak.

Habár az első napokban nagy ingert lehet érezni a nappali alvásra (mivel kint az itthoni idő szerint nappal alszunk), az egy-két napos kialvás után ne aludjunk nappal, ugyanis a szervezetet „vissza kell szoktatni” a normális napi ritmusra. A biológiai óra mellett a napfény befolyásolja az alvás-ébrenlét ritmust, így ha nappal alszunk, az alkalmazkodás sokkal lassabb lesz.

Saját tapasztalom is alátámasztja a fentieket. Két hetet Kaliforniában töltöttem és hazaérve három napig fejbevert állapotban éreztem magam. Egy vasárnap reggel értem haza, aznap estig aludtam, éjjel viszont nem tudtam. Hétfő reggel fél 7-kor tudtam elaludni, délutánig szunyókáltam. Hétfő éjjel már sikerült 3 órakor elaludni, de 9 órakor fent voltam. Habár fáradt és álmos voltam, nem aludtam vissza, hogy a szervezetem szokja meg a normál állapotot. Este viszont már éjfél körül aludtam, így három nap kellett számomra az alkalmazkodáshoz.

Jetlag tünetei

Jetlag tünetei

Többet olvasnál? Nézz körbe a blogunkban: Blog

TravelHunter Közösség – Csatlakozz

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, hogy értesülj az ajánlatokról! 

Facebook oldalunk

Instagram

Youtube