loading...
Óceánjáró hajó

Óceánjáró hajóút- Biztos vagyok benne, hogy sokan álmodoztak már egy hajóutazásról, de úgy gondolták, ilyen luxusutat nem engedhetnek meg maguknak. Szerencsére el kell oszlassam ezt a tévhitet. Európában is, de főképp Amerikából induló hajók esetében már bőven találunk megfizethető utakat.

(A szerző hat és fél hónapot dolgozott egy óceánjáró hajón!)

Óceánjáró hajóút- Miért is jó egy óceánjáró hajóutat választani?

  • Több olyan helyszínre tudunk eljutni egy utazás keretében, ahová jóval drágább lenne külön-külön elmenni.
  • Egy hajóút élménye semmihez nem hasonlítható, már a hajó első megpillantása is fenomenális érzés.
  • A hajón rengeteg program biztosítja, hogy az utasok ne unatkozzanak.
  • Van olyan hely, ahová hajón kívül más módon nem lehet eljutni. (Én jártam egy olyan karib-szigeten, ami lakatlan, emiatt szinte érintetlen. Az egyik legszebb hely, ahol eddig voltam.)
Óceánjáró hajó

Óceánjáró hajók pihennek a Karib-részen

Hogyan válasszuk ki a megfelelő utat?

Több szempontot is vizsgálni kell, ne csak a látogatott helyek alapján döntsünk!

Elsőként a kiindulási- és érkezési helyszínt (van olyan hajóút, ami nem körút) kell megnéznünk. Európában nyilván jóval egyszerűbb megszervezni ezt, a tengerentúlon már nehézkesebb (és pénzigényesebb). A legnépszerűbb hajós úti cél a Karib-térség. Miamiból sok hajó fut ki, ami Budapestről egy átszállással reális áron bármikor elérhető!

Az is tévhit szokott lenni, hogy Amerikából induló hajóutak jóval drágábbak. Ez azonban nem igaz. A hajó, amin dolgoztam, kínált már 200 dolláros utat is (három napos út), de 400-500 dollárért akár egy hetes utat is ki lehet fogni, amik fantasztikus helyekre is elvisznek. Tehát érdemes nemcsak Európában körbenézni.

Óceánjáró

Ezen a lakatlan szigeten háromszor is jártam és napoztam 🙂

Nagyon figyeljünk az árra! 

Óceánjáró hajóút- Amit ugyanis először látunk, nem bruttó ár, arra jön még az adó és egyéb díjak (taxes and fees). Ezek azonban nemcsak országonként, hanem hajónként is változó mértékűek! Láttam már olyan hirdetett utat, ahol a látott nettó árra 65 %-os plusz rakódott. Ez azonban kirívó eset, de legyünk résen! Ezenkívül van még kötelező borravaló (gratuity).

Bemutatok egy példát. Egy 7 éjszakás utat 429 dollárként látunk a kezdőoldalon. A fizetésnél már a fent említett díjakkal együtt a végösszeg 567 dollár. Tehát mindig ellenőrizzük a fizetendő árat!

Milyen szolgáltatások vannak az összegben?

  • A kiválasztott szoba, hozzá saját fürdő.
  • Szobaszerviz (room service) igénybevétele bármikor korlátlan fogyasztással, a legtöbb étel, ital ingyenes. A lista a szobában megtalálható.
  • Reggeli, ebéd, vacsora, valamint több hajón éjféli büfé is.
  • Önkiszolgáló étterem (Lido) kínálatai, mint pl. felvágottak, saláták, joghurtok, fagyi.
  • Fitneszterem használata.
  • A hajón lévő programok szinte mindegyike ingyenes (mozi, színházi előadások, diszkó, stb).

Mit nem tartalmaz az ár?

  • Szinte minden hajón van kötelező borravaló (régebben a vendégekre volt bízva a borravaló), amit a hajóút végén kapott számlával kell kiegyenlíteni. Ez általában 12-15 dollár/nap/fő.
  • Kávé (ne a hazai lefőtt kávéra gondoljunk), teák, néhány gyümölcslé kivételével minden ital fizetős. Főként az alkoholos italok árai borsosak (egy üveg sör 5-6 dollár is lehet).
  • A hajón kívüli programokat. Az út ára azonban sokszor kedvezményt biztosít külső programokra, ezt a hajón is lehet lefoglalni (shore excursion).
  • A mosoda használatát (laundry).
  • A wellness- és spa-szolgáltatások használatát.

Óceánjáró hajóút- Minden hajón van nyitott fedélzet, ahol medence, napozóágy, bár áll rendelkezésre. Milyen is lehet, amikor a napsütésben az óceánt szelve süttetitek magatokat? Higgyétek el, fantasztikus!

Remélem többeknek is meghoztam a kedvét, hogy életükben legalább egyszer kipróbáljanak egy ilyen utazást. Én csak ajánlani tudom!

Kapcsolódó cikkek:

5+1 dolog, amiért érdemes hajóútra menni!

Többet olvasnál? Nézz körbe a blogunkban: Blog

Böngésznél a legjobb ajánlatok között? AJÁNLATOK

TravelHunter Közösség – Csatlakozz

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, hogy értesülj az ajánlatokról! 

Facebook oldalunk

Instagram

Youtube