loading...
Párizs látnivalók

Párizs látnivalók – Ki ne szeretne Párizsban sétálni, hajókázni a Szajnán a párjával? Hogy ne okozzon fejfájást a város felfedezése, bemutatjuk Nektek a várost egészen a reptérre megérkezéstől kezdve!

A látnivalók után nézd meg a pár perces Top 8-at bemutató videót is!

 

Repterek és Párizs közötti közlekedés

Charles de Gaulle-reptér

RER B vonat

Reptér és a Gare du Nord vasútállomás között közlekedik. A menetjegy érvényes átszállás esetén a metróra is a metró területének elhagyásáig. 

Roissybus

A reptér és az Opera között közlekedik megállók nélkül. Az Operánál átszállási lehetőség van a 3-as, 7-es és 8-as metróra.

Aktuális áraikat itt találod!

Beauvais-reptér

Busz közlekedik a reptér és Porte Maillot között. 3 éves kor alatt ingyenes az utazás! Porte Malliotnál átszállási lehetőség van az 1-es metróra. A busz menetrendet és az árat (“Shuttle fares”) itt találod!

Orly-reptér

Busz és RER C

A reptéren „Paris by train” feliratot követve egy buszhoz jutunk, ami a Pont de Rungis RER-állomásig visz. Innen a RER C vonattal juthatunk a belvárosba, több metrómegállót érint. A RER-jegy érvényes a metróra is a metró területének elhagyásáig.

Orlybus

A reptér déli H és nyugati D kapujától indul a busz. A Denfert-Rochereau metróállomásig közlekedik, ahol átszállási lehetőség van a 4-es és 6-os metróra. A buszjegy ára 8 €.

Villamos és metró

A T7-es villamossal a Vilejuif-Louis Aragon metróállomásig kell utazni, ahol átszállási lehetőség van a 7-es metróra. Vonaljegy szükséges.

Aktuális árakat itt találod!

Tömegközlekedés

Vonaljegy (T+)

A vonaljegy neve T+. Párizs zónákra van osztva, de az összes metróhálózatra érvényes. Buszok, villamosok és RER esetén csak az 1-es zónán belül használható. Az érvényesítéstől számítva 90 percig érvényes, korlátlan számú átszállás lehetséges a RER-en, illetve a metrón, amíg el nem hagyjuk a metróterületet. Metróról RER-re és fordítva is át lehet szállni egy jeggyel. Buszról villamosra és fordítva is igaz ez. Buszról metróra vagy RER-re vagy fordítva azonban már nem lehetséges egy jeggyel! Árat és hivatalos információ itt!

Létezik 10 db-os gyűjtőjegy is. Az árakat itt találod!

Napijegy (Mobilis)

Napijegy mindenre érvényes a vásárolt zónán belül, de nem érvényes a repterekről közlekedő RER-vonatokra és a reptérről, illetve a reptérre közlekedő buszokra. Nevet és a használati nap dátumát fel kell írni a bérletre. A nevezetességek szinte mind az 1-2-es zónán belül vannak. Árakat és még több információt itt találtok!

Hétvégi ifjúsági napijegy (Le ticket jeunes week-end)

Hétvégi ifjúsági napijegyet 26 éven aluli fiatalok vehetnek, amely csak szombaton, vasárnapon vagy ünnepnapon érvényes. Nem használható fel a repterekről közlekedő RER-vonatokra és a reptérről, illetve a reptérre közlekedő buszokra. 

Hetibérlet (Navigo Découverte Semaine)

Hetibérlet hétfőtől vasárnapig érvényes, a bérletre fényképet kell ragasztani! A kártya ára nem visszatérítendő. Az 1-5-ös zónás bérlet érvényes a CDG és Orly reptérre, Versailles-be és Disneylandbe is!

Útvonalkereső és minden információ a hivatalos honlapon található (angol nyelven is)!

 

Turistabérletek

1, 2, 3 és 5 napos bérlet (Paris Visite) között választhatunk, amely naptári napra szól. Ezenfelül 1-3-as és 1-5-ös zónás bérlet van, a zónán belül ingyenes közlekedéssel. Utóbbi érvényes a CDG és Orly reptérre, Versailles-be és Disneylandbe is! Ezenkívül néhány nevezetességnél a belépőből kedvezményt biztosít.

Árak és a kedvezményes nevezetességek listája itt található!

 

Szajnán hajózás

A Bateaux-Mourches cég hajója a Pont de Almától indul. Áprilistól szeptemberig 10:00-22:30 között 20 percenként, októbertől márciusig 11:00-21:20 között 30 percenként közlekedik. 4 éves kor alatt ingyenes. Minden információt itt találsz!

A Batobus cég hajójának 9 megállója van, bármelyiknél fel- és le lehet szállni. Van napijegy és egymást követő 2 napos jegy. 3 éves kor alatt ingyenes. Az egy, illetve két napon belül korlátlan számú utazás lehetséges! A menetrendet itt találod!

Párizs látnivalók

Eiffel-torony

A világ egyik legismertebb építménye, amely a Párizs látnivalók kötelező “darabja”. A torony több szintből áll, a 3. szint a legmagasabb szint, ahová eljuthatunk a 2. szintről induló lifttel.

Érdemes éjszaka a Mars-mezőről megtekinteni, mert minden óra elején 10 percig fehér fényekben villog a sárgán kivilágított torony.

Mindenképp javasolt előre megvenni online a jegyet, ami csak konkrét időpontra lehetséges.

Árak, nyitva tartás és online jegyfoglalás itt van!

Megközelítés: 6-os metróval Bir-Hakeim, 8-as metróval École militare, 9-es metróval Trocadero megállóig ; RER C vonattal a Champ de Mars-Tour Eiffel megállóig.

Az Eiffel-torony Párizs fő látnivalója

Az Eiffel-torony Párizs fő látnivalója

Louvre

A világ egyik leghíresebb múzeuma szintén kötelező látnivaló! A múzeum mellett áll az üveglapokból álló piramis, amit szintén érdemes megnézni. Jó tudni, hogy a belépőjegy egész napra szól, akár többszöri belépéssel is megnézhetjük a múzeumot.

A múzeum térképe, információk és belső térképe itt megtalálható.

Itt is ajánlott előre jegyet venni. Két lehetőség van. A múzeum hivatalos honlapján pedig 2 € kezelési költség mellett megkapjuk e-mailben a jegyet.

Július 14-én, valamint október és március között minden hónap első vasárnapján ingyenes a belépés! Emellett a 18 év alattiaknak és a 25 év alatti EU-s állampolgároknak mindig ingyenes! (Párizs látnivalók)

Megközelítés: 1-es és 7-es metróval Palais Royal-Musée du Louvre megállóig.

 

Musée d’Orsay (Orsay múzeum)

A Louvre mellett ez a másik híres múzeuma Párizsnak. Csak néhány művészt említek, akiknek munkái láthatóak: Manet, Gauguin, Renoir, Van Gogh. Szintén kötelező program!

Nyitva tartás, árak és egyéb információk a hivatalos honlapon találhatóak!

Online jegyvásárlás itt lehetséges, amit a turistairodákban lehet átvenni!

Az „A” bejáraton a jegy nélküli, a „C” bejáraton a jeggyel vagy múzeumbérlettel rendelkező egyéni látogatók mehetnek be.

Megközelítés: 12-es metróval Solférino megállóig ; RER C vonattal Muséeé d’Orsay megállóig.

 

Champs-Élysées

Párizs híres sugárútján mindenképp érdemes végigsétálni, ahol rengeteg világhírű márkával találkozhatunk. Az út a Place de la Concorde és az Arc de Triomph között található.

Megközelítés: az 1-es metró fut végig a sugárút alatt, a Charles de Gaulle-Étoile és Concorde állomás két végponttal.

Champs-Elysée Párizs leghíresebb útja

Champs-Elysée Párizs leghíresebb útja

Notre Dame

Párizs legismertebb gótikus temploma, amely nagy méretével és szép díszítettségével emelkedik a Szajna egyik kis szigetén. Bár kissé fárasztó, de érdemes felgyalogolni a tornyokba, ahonnan szép kilátás nyílik a városra.

A templomba ingyenes a belépés, de a torony fizetős. 26 év alatti EU-s állampolgároknak azonban ez is ingyenes!

Nyitva tartás és egyéb információk a hivatalos honlapon találhatók!

** 2019. április 16-án egy nagy tűzvész pusztított a templomban, súlyos károkat okozva. Emiatt bizonytalan ideig zárva van a Notre Dame!

Megközelítés: 4-es metróval a Cité megállóig.

 

Montmartre-hegy, Sacré Coeur

A belvárostól északra található a hegy, amelyen a szép Sacré Coeur-bazilika áll. Az épület a poroszok elleni háborúban elesettek emlékére épült és a helyszín se véletlen (a Montmartre jelentése „Mártírok-hegye”).

Érdemes a környező utcákban barangolni egy kicsit, több étterem, kávézó is található.

A belépés ingyenes!

Megközelítés: 2-es metróval Anvers, 12-es metróval Abbesses megállóig. Ha nem akarunk lépcsőzni, sikló közlekedik a bazilika előtti térig (hét minden napján 6.00-00.45 között). Pigalle és Abbesses metróállomástól a Montmartrobus-szal is feljuthatunk a bazilikához.

Arc de Triomphe (Diadalív)

A Champs-Élysées nyugati végében áll, amelynek tetejére fel lehet menni gyalog és lifttel is.

Nyitva tartás, árak és egyéb információk a hivatalos honlapon találhatóak! 26 év alatti EU-s állampolgároknak ingyenes!

Megközelítés: az 1-es, 2-es, 6-os metróval és a RER A vonattal a Charles De Gaulle-Étoile megállóig.

Párizs látnivalók között van a Diadalív is

Párizs látnivalók között van a Diadalív is

Panthéon

Az épület eredetileg templomnak készült, XV. Lajos francia király utasítására, Párizs védőszentjének, Szent Genovévának a tiszteletére. 1885-től azonban végleg Franciaország nagyjainak temetkezési helye lett az épület (Rousseau, Victor Hugo, Voltaire). Homlokzatát a római Pantheon mintájára készítették. 

Megközelítés: 10-es metróval a Cardinal Lemoine megállóig, onnan 250 m gyalog.

 

Montparnasse-torony

A városra a legszebb kilátás innen érhető el, az Eiffel-torony is ragyogóan látszik.

Nyitva tartás, árak és egyéb információk a hivatalos honlapon találhatóak!

Megközelítés: a 4-es, 6-os, 12-es és 13-as metróval a Montparnassee Bienvenüe megállóig.

 

Opera 

A Palais Garnier 1875-től üzemel, 2200 néző befogadására alkalmas neobarokk épület. A színház bejáratánál az oszlopok között híres zeneszerzők (pl. Mozart, Rossini, Auber, Beethoven) bronzból készült mellszobrai láthatók.

Megközelítés: 3-as, 7-es, 8-as metróval az Opera megállóig.

 

Moulin Rouge

A híres mulató két filmet is ihletett azonos néven és manapság is láthatunk előadásokat (igaz, jó drágán). Sok híres énekes, sztár lépett már fel a színpadon.

Megközelítés: 2-es metróval a Blanche megállóig ; 12-es metróval a Pigalle megállóig és onnan 200 méter.

 

Disneyland

Ha gyerekkel utazunk, ez az, ami a Párizs látnivalók közül kihagyhatatlan! Rengeteg beszámoló ír arról, hogy a gyerekek számára leírhatatlan élmény találkozni Mickey egérrel vagy látni a rózsaszín kastélyt. 

Az Eurodisney két részből áll. Az egyik park a Disneyland Park, ami inkább a kisebbeknek szól. A másik a Walt Disney Studio Park, ahol a nagyobbak is jól érezhetik magukat. Ezenkívül van a Disneyland Villages, ahol üzletek, éttermek várják a látogatókat.

A gyerekek, főleg a kisebbek számára a Disneyland Park lesz a leginkább érdekes, mivel itt elevenednek meg a mesevilág figurái, épületei. Öt részből áll és összesen 39 játék található meg itt! Ebben a parkban áll az ikonikus rózsaszín Csipkerózsika kastélya.

A belépőjegy megvásárlása esetén minden játék ingyenes! Árak és minden más információ a hivatalos honlapon!

Megközelítés:
A Marne-la-Vallée/Chessy állomáson kell leszállni, onnan 2 perc gyalog a bejárat. Párizs belvárosából a RER A elővárosi vonattal juthatunk ki 35 perc alatt. A Charles-de-Gaulle reptérről TGV-vel lehet nagyon könnyen elérni Disneyland-et, mindössze 9 perc az út!

A Disneyland kötelező a gyerekeknek

A Disneyland kötelező a gyerekeknek

Versailles

Bár a központtól kb. 17 km-re nyugatra fekszik, híres kastélya és parkja miatt mindenképp megéri idejönni. Fontos kormányzati szerepet töltött be, de régóta múzeumként működik.

Leghíresebb terme a tükörterem (Galerie des Glaces), ami látogatható. Itt találjuk a Nagy-Trianon épület is, ahol 1920. június 4-én írták alá a hazánk területét megcsonkító békeszerződést.

Megközelítés: RER C-vel Versailles Château Rive Gauche végállomásig (4-es zónában van) ; 171-es busszal Chateau de Versailles végállomásig (a belváros felőli részen a Pont de Sévres metróállomástól indul).

 

Párizs videóban

 

Interaktív térkép – Párizs látnivalók

Többet olvasnál? Nézz körbe a blogunkban: Blog