Párizs látnivalók, közlekedés, időjárás

Párizs látnivalók- Ki ne szeretne Párizsban sétálni, hajókázni a Szajnán a párjával? Hogy ne okozzon fejfájást a város felfedezése, bemutatjuk Nektek a várost egészen a reptérre megérkezéstől kezdve!

Párizs látnivalók- Repterek és Párizs közötti közlekedés

Charles de Gaulle-reptér

  • RER B vonat

Reptérről 4:50-23:50 között, Párizsból a Gare du Nord vasútállomásról 4:53-0:15 között közlekedik. Menetjegy egy útra 10 €, érvényes átszállás esetén a metróra is a metró területének elhagyásáig.

  • Roissybus

A reptér és az Opera között közlekedik megállók nélkül. Reptérről 6.00-0:30 között, az Operától 5:15-0:30 között közlekedik. A menetjegy ára 11,50 €. Az Operánál átszállási lehetőség van a 3-as, 7-es és 8-as metróra.

Beauvais-reptér

Busz közlekedik a reptér és Porte Maillot között. A menetjegy ára egy útra 17 €, 3 éves kor alatt ingyenes. Porte Malliotnál átszállási lehetőség van az 1-es metróra. A busz menetrendet itt találod!

Orly-reptér

  • Busz és RER C

A reptéren „Paris by train” feliratot követve egy buszhoz jutunk, ami a Pont de Rungis RER-állomásig visz. Innen a RER C vonattal juthatunk a belvárosba, több metrómegállót érint. A busz és a vonat jegyár együtt 6,25 €. A RER-jegy érvényes a metróra is a metró területének elhagyásáig.

  • Orlybus

A reptér déli H és nyugati D kapujától indul a busz. A Denfert-Rochereau metróállomásig közlekedik, ahol átszállási lehetőség van a 4-es és 6-os metróra. A buszjegy ára 8 €.

  • Villamos és metró

A T7-es villamossal a Vilejuif-Louis Aragon metróállomásig kell utazni, ahol átszállási lehetőség van a 7-es metróra. Vonaljegy szükséges.

Tömegközlekedés

A vonaljegy neve T+, ára 1,90 €. Párizs zónákra van osztva, de az összes metróhálózatra érvényes. Buszok, villamosok és RER esetén csak az 1-es zónán belül használható. Az érvényesítéstől számítva 90 percig érvényes, korlátlan számú átszállás lehetséges a RER-en, illetve a metrón, amíg el nem hagyjuk a metróterületet. Metróról RER-re és fordítva is át lehet szállni egy jeggyel. Buszról villamosra és fordítva is igaz ez. Buszról metróra vagy RER-re vagy fordítva azonban már nem lehetséges egy jeggyel!

10 db-os gyűjtőjegy ára 14,50 €, 4-10 éveseknek 7,25 €. A hivatalos oldalt itt találod!

Napijegy (Mobilis) mindenre érvényes a vásárolt zónán belül, de nem érvényes a repterekről közlekedő RER-vonatokra és a reptérről, illetve a reptérre közlekedő buszokra. Nevet és a használati nap dátumát fel kell írni a bérletre. A nevezetességek szinte mind az 1-2-es zónán belül vannak, ára 7,30 €. Még több információt itt találtok!

Hétvégi ifjúsági napijegyet (Le ticket jeunes week-end) 26 éven aluli fiatalok vehetnek, amely csak szombaton, vasárnapon vagy ünnepnapon érvényes. Nem használható fel a repterekről közlekedő RER-vonatokra és a reptérről, illetve a reptérre közlekedő buszokra. 1-3-as zónás jegy ára 4 €.

Hetibérlet (Navigo Découverte Semaine) hétfőtől vasárnapig érvényes, a bérletre fényképet kell ragasztani! A kártya ára 5 € (nem visszatérítendő), 1-5-ös zóna ára 22,15 €. Ez érvényes a CDG és Orly reptérre, Versailles-be és Disneylandbe is!

Turistabérletek

1, 2, 3 és 5 napos bérlet (Paris Visite) között választhatunk, amely naptári napra szól. Ezenfelül 1-3-as és 1-5-ös zónás bérlet van, a zónán belül ingyenes közlekedéssel. Utóbbi érvényes a CDG és Orly reptérre, Versailles-be és Disneylandbe is! Ezenkívül néhány nevezetességnél a belépőből kedvezményt biztosít. Árak és a kedvezményes nevezetességek listája itt található!

Szajnán hajózás

A Bateaux-Mourches cég hajója a Pont de Almától indul. Áprilistól szeptemberig 10:00-22:30 között 20 percenként, októbertől márciusig 11:00-21:20 között 30 percenként közlekedik. A menetjegy ára 13,50 €, 4-12 éves kor között 6 €, 4 éves kor alatt ingyenes. Minden információt itt találsz!

A Batobus cég hajójának 9 megállója van, bármelyiknél fel- és le lehet szállni. A napijegy 17 €, két egymást követő napra 19 €, 3 éves kor alatt ingyenes (16 éves kor alatt 11, illetve 13 €). Az egy, illetve két napon belül korlátlan számú utazás lehetséges! A menetrendet itt találod!

Párizs látnivalók

Eiffel-torony

A világ egyik legismertebb építménye Párizs ikonikus látnivalója. A 3. szint a legmagasabb szint, ahová eljuthatunk a 2. szintről induló lifttel. Érdemes éjszaka a Mars-mezőről megtekinteni, mert minden óra elején 10 percig fehér fényekben villog a sárgán kivilágított torony. Mindenképp javasolt előre megvenni online a jegyet, ami csak konkrét időpontra lehetséges.

Árak, nyitva tartás és online jegyfoglalás itt van!

Megközelítés: 6-os metróval Bir-Hakeim, 8-as metróval École militare, 9-es metróval Trocadero megállóig ; RER C vonattal a Champ de Mars-Tour Eiffel megállóig.

Louvre

Louvre múzeum
Louvre múzeum

A világ egyik leghíresebb múzeuma kötelező látnivaló! A múzeum mellett áll az üveglapokból álló piramis, amit szintén érdemes megnézni. Jó tudni, hogy a belépőjegy egész napra szól, akár többszöri belépéssel is megnézhetjük a múzeumot.

A múzeum térképe, információk és belső térképe itt megtalálható.

Itt is ajánlott előre jegyet venni. Két lehetőség van. A múzeum hivatalos honlapján pedig 2 € kezelési költség mellett megkapjuk e-mailben a jegyet.

Párizs látnivalók- Július 14-én, valamint október és március között minden hónap első vasárnapján ingyenes a belépés! Emellett a 18 év alattiaknak és a 25 év alatti EU-s állampolgároknak mindig ingyenes!

Megközelítés: 1-es és 7-es metróval Palais Royal-Musée du Louvre megállóig.


Musée d’Orsay (Orsay múzeum)

Musée d’Orsay (Orsay múzeum)
Musée d’Orsay (Orsay múzeum)

A Louvre mellett ez a másik híres múzeuma Párizsnak. Csak néhány művészt említek, akiknek munkái láthatóak: Manet, Gauguin, Renoir, Van Gogh. Szintén kötelező program!

Nyitva tartás, árak és egyéb információk a hivatalos honlapon találhatóak!

Online jegyvásárlás itt lehetséges, amit a turistairodákban lehet átvenni!

Az „A” bejáraton a jegy nélküli, a „C” bejáraton a jeggyel vagy múzeumbérlettel rendelkező egyéni látogatók mehetnek be.

Megközelítés: 12-es metróval Solférino, RER C vonattal Muséeé d’Orsay megállóig.


Champs-Élysées

Champs-Élysées
Champs-Élysées

Párizs híres sugárútján mindenképp érdemes végigsétálni, ahol rengeteg világhírű márkával találkozhatunk. Az út a Place de la Concorde és az Arc de Triomphe között található.

Megközelítés: az 1-es metró fut végig a sugárút alatt, a Charles de Gaulle-Étoile és Concorde állomás két végponttal.


Notre Dame

Notre Dame, Párizs
Notre Dame, Párizs

Párizs legismertebb gótikus temploma, amely nagy méretével és szép díszítettségével emelkedik a Szajna egyik kis szigetén. Bár kissé fárasztó, de érdemes felgyalogolni a tornyokba, ahonnan szép kilátás nyílik a városra.

A templomba ingyenes a belépés, de a torony fizetős. 26 év alatti EU-s állampolgároknak azonban ez is ingyenes!

Nyitva tartás és egyéb információk a hivatalos honlapon találhatók!

Megközelítés: 4-es metróval a Cité megállóig.


Montmartre-hegy, Sacré Coeur

Montmartre-hegy, Sacré Coeur
Montmartre-hegy, Sacré Coeur

A belvárostól északra található a hegy, amelyen a szép Sacré Coeur-bazilika áll. Az épület a poroszok elleni háborúban elesettek emlékére épült és a helyszín se véletlen (a Montmartre jelentése „Mártírok-hegye”). Érdemes a környező utcákban barangolni egy kicsit, több étterem, kávézó is található.

A belépés ingyenes.

Megközelítés: 2-es metróval Anvers, 12-es metróval Abbesses megállóig. Ha nem akarunk lépcsőzni, sikló közlekedik a bazilika előtti térig (hét minden napján 6.00-00.45 között). Pigalle és Abbesses metróállomástól a Montmartrobus-szal is feljuthatunk a bazilikához.


Arc de Triomphe (Diadalív)

Arc de Triomphe (Diadalív)
Arc de Triomphe (Diadalív)

A Champs-Élysées nyugati végében áll, amelynek tetejére fel lehet menni gyalog és lifttel is.

Párizs látnivalók- Nyitva tartás, árak és egyéb információk a hivatalos honlapon találhatóak! 26 év alatti EU-s állampolgároknak ingyenes!

Megközelítés: az 1-es, 2-es, 6-os metróval és a RER A vonattal a Charles De Gaulle-Étoile megállóig.


Montparnasse-torony

Montparnasse-torony
Montparnasse-torony

A városra a legszebb kilátás innen érhető el, az Eiffel-torony is ragyogóan látszik.

Nyitva tartás, árak és egyéb információk a hivatalos honlapon találhatóak!

Megközelítés: a 4-es, 6-os, 12-es és 13-as metróval a Montparnassee Bienvenüe megállóig.

Párizs látnivalók- Interaktív térkép

Többet olvasnál? Nézz körbe a blogunkban: Blog

TravelHunter Közösség – Csatlakozz

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, hogy értesülj az ajánlatokról! 

Facebook oldalunk

Instagram

Youtube