loading...
Róma látnivalók

Róma tényleg csak úgy megtörténik az emberrel, mindössze hagyni kell, hogy megtaláljon az élmény. Itt nincs idő hétköznapi problémákon agyalni, mivel egymást érik a lenyűgöző terek, templomok, romok, szökőkutak és parkok. Szóval Róma látnivalók közül van mit bemutatni!

Az ember, alig győzi befogadni a sok szépséget és élményt, a világ egyik legvonzóbb díszlete pedig garantáltan rabul ejti azokat az embereket, akiket nem a zsúfolt tengerpartok, hanem az európai kultúra fellegvárai hoznak izgalomba. Rómát egyszer mindenkinek látnia kell, vagyis inkább meg kell élnie mert egy csodálatos hely.

 

Róma látnivalók

Trevi-kút

A világ egyik leghíresebb, és legszebb szökőkútjába rengetegen dobnak aprópénzt, mivel a hiedelem szerint, aki háttal, a válla felett pénz dob a kútba, az visszatér Rómába.

Egyedi színfoltja ez a városnak. Ha nyugodalmasabb időben közelítünk feléje, már a szűk utcában halljuk a víz muzsikáját. A Trevi-kút előtere nemcsak az idegenek kedvelt találkahelye. A színház formájú nézőterén, az íves vonalú medence peremén és körpadjain zsúfolódik Róma népe is.

A tiszta, zöldeskék víz alján apró pénzdarabok csillognak. Talán a kút páratlan látványa ébreszti fel a látogatóban a vágyat, hogy Rómába visszatérjen, s az eléje táruló mesevilágtól elkápráztatva mintha egy pillanatra hinne is abban, hogy a vízbe dobott pénzdarab még visszahívja Rómába.

A Fontana di Trevi a reneszánsz korban még csak egyszerű vízmedence volt a helyén, de XII. Kelemen pápa megbízására Niccolo Salvi tervei alapján megszületett a barokk másfél évszázados színjátékának nagyszerű fináléja. A megvalósítás 1735-tol 1762-ig húzódott.

Eljutás: A metróvonal: Barberini állomás, némi gyaloglással. Buszjáratok: 52, 53, 61, 62, 63, 71, 80, 95, 116, 119, 175, 492, 630: Via del Tritone megálló.

Róma látnivalók egyik leghíresebbje a Trevi-kút

Róma látnivalók egyik leghíresebbje a Trevi-kút

Colosseum – Róma látnivalók közül a top!

Róma látnivalók közül a legismertebb a Colosseum, a legnagyobb amfiteátrum, amely a Római Birodalom idején épült, a római építészet egyik legjelentősebb alkotása. A hely elsődlegesen a gladiátorharcok és más játékoknak (színlelt vadászat vadállatokra) adott otthont.

A rendkívül ésszerűen megtervezett építmény becslések szerint 50-55 ezer ember befogadására volt alkalmas, a zavartalan áradatukat pedig 80 bejárat biztosította. A belső lépcsők és folyosók rendszere keresztül-kasul áthatja az épület tömegét.

A hatalmas rom belsejében járva az egymással átszövődő, egymást fokozó tér- és tömeghatások váratlanul kitáruló távlathatásokkal váltakoznak. 

Évszázadokon keresztül pusztították tüzek és földrengések, számtalanszor ostromolták, volt idő, mikor Róma egy egész negyede lakott benne. Mégis, romjaiban is a Római Birodalom nagyságának és hatalmának legfenségesebb szimbóluma maradt.

Tipp:

  • A sorok elkerülése érdekében érdemes már nyitás előtt (8:15-re) érkezni, ill. előre megvásárolni a jegyet. Mint minden nevezetesség esetében, hétköznap kisebb sorra lehet számítani mint hétvégén.
  • Az általában hosszú sorban állás elkerülhető a jegyet online vásárolva, vagy Roma Pass vagy Roma Archeologia Card birtoklásával. Online vásárlás mellett a jegy személyesen is megvásárolható sorban állás nélkül, a Colosseum közelében, a Via dei Forli Imperialin lévő tourinformban, illetve sokkal kisebb a sor mint a Colosseumnál vagy a Forum Romanumnál a Palatinus-dombon lévő jegypénztárban is.

Eljutás: Metró: B vonal: Colosseo megálló. Busz: a Terminitől, vagy a Vatikántól 64-es a Piazza Venezia megállóig, a buszmegállótól 5 perc gyaloglás a Colosseum. A Trasteverétől 8-as villamos a Largo Argentina megállóig, majd 87-es busz.

A Colosseum belülről is impozáns

A Colosseum belülről is impozáns

Vatikán

Ha Rómában járunk nem hagyhatjuk ki Vatikán és a Szt. Péter Bazilika megtekintését. Vatikán a világ legkisebb államalakulata.

Területe alig haladja meg a 44 hektárt. Az apró ország fő látványossága a Szent Péter-tér, és bazilikája, a Szent Péter-bazilika, a Sixtus-kápolna, és persze a 14 csodálatos vatikáni múzeum. A Basilica di San Pietro in Vaticano, azaz a Szent Péter Bazilika egyike Róma négy nagy bazilikájának.

A reneszánsz stílusú bazilika 1506-1626 között épült. A bazilika a Vatikán legkiemelkedőbb épülete, és kupolája uralja Róma látképét. A bazilika méretei elképesztők, szinte leírhatatlanok. 

A templomban található számos jelentős művészeti alkotás között mindenképpen kiemelendő Michelangelo 1499-es Piétája, amely a művész egyetlen szignált alkotása. A szobor Máriát ábrázolja, miután Jézust tartja a keresztre feszítés után. Rögtön a bejárat után, jobbra látható.

A Vatikán főtere a Szent Péter tér

A Vatikán főtere a Szent Péter tér

Bazilika

A Szt. Péter Bazilika Michelangelo tervezte csodálatos kupolájába lifttel, majd pedig 320 lépcsőfok megmászásával fel lehet jutni, ahonnan csodás kilátás nyílik Rómára. A túra közben a bazilika mennyezetét. közelről megtekinthetjük. 

A Sixtus-kápolna 1508-1512 között, Michelangelo által készített, 540 m2 területű mennyezetfreskója a világ egyik leglenyűgözőbb képzőművészeti alkotása, és a világ legnagyobb freskója. A Teremtés jelenteit, valamint Ószövetségi és Újszövetségi képeket ábrázol.

A kápolna falait pedig Botticelli, Perugnino, Signorelli, Rosselli, Ghirlandaio festették, valamint Michelangelo a falra is festett, a központi, Utolsó ítélet c. freskót 1535-1541 között.

A falak is ószövetségi és újszövetségi jeleneteket ábrázolnak: a déli falon Mózes életének jelenetei, az északi falon Jézus életének képei, 1481-1482 között készültek. A keleti falon pedig egy 1572-es van den Broeck festmény, Krisztus feltámadása, valamint egy 1574-es Mózes festmény látható, Matteo da Leccétől.

Tipp:

  • A tömeg, a sorok leginkább hétköznap, 11-15 óra körül kerülhetők el. A múzeumi túrára pedig érdemes nyitásra, vagy nyitás előtt érkezni, ha nincs online jegy. Elviselhetetlen a tömeg az ingyenes vasárnapokon, és amikor a Pápa a városban tartózkodik. Jegyek itt is érdemes előre, online megvásárolni.
  • Rövidnadrágban, szoknyában, fedetlen vállakkal a templomokba (székesegyház, Sixtus-kápolna) nem lehet belépni. A Sixtus-kápolnában fényképezni nem lehet ( csak titokban) 🙂
  • Vatikáni múzeumok, és a Sixtus-kápolna (egy jeggyel mind látogatható): 16 Euró. 26 éven aluli diákok részére, és 6-18 éveseknek 8 Euró. 6 éven aluliak számára ingyenes. Minden hónap utolsó vasárnapján, és szeptember 27.-én

Eljutás: Metró: A vonal: Ottaviano állomás. Busz: Terminitől: 64. A Colosseumtól: 5 perc gyaloglás a Piazza Venezia felé, majd 64-es busz. A Trasteverétől: 23-as busz.

 

Spanyol Lépcső

Róma látnivalók és pihenőhelye közül, a város középpontjában lenyűgözően és elegánsan fogad bennünket a Piazza di Spagna. Ahogy a térre lépünk, szemünk elé tárul a léket kapott hajót formázó Fontana di Barcaccia.

A márvány szökőkút attribúciója ingatag, egyesek Pietro Bernininek, mások sokkal híresebb fiának, Gianlorenzónak tulajdonítják. A tér lelke a monumentális díszlépcső, melyet a XVIII sz. első éveiben F. De Sanctis tervezett. A széltében elterülő térről kitárt karokkal indul a lépcsőzet, magához szívja az egész környezetet. 

Európa leghosszabb, és legszélesebb kültéri lépcsője, a rómaiak egyik kedvenc találkahelye 138 lépcsőfokból áll. Róma egy nagyon hangulatos része, akár több órát is el lehet itt üldögélni, fiatalok különösen kedvelni fogják az itteni atmoszférát.

Eljutás: A spanyol lépcső gyalog közel található a Trevi-kúthoz. Metró: A-vonal: Spagna megálló. Busz: Terminitől: 175, 492 a Via del Tritone megállóig. A Vatikántól: 62-es busz a Via del Tritone megállóig. A Trasteverétől: 8-as villamossal a Largo Argentina megállóig, majd 62-es busszal a Via del Tritone megállóig.  

 

Utazás és Szállás

Az örök város megtekintése mindenki számára pénztárcabarát megoldás lehet, ugyan is nagyon olcsón el lehet jutni már ide a Wizz- és RyanAir társaságokkal az előbbi Európa egyik legforgalmasabb repülőterére, a Fiumicinóra (Leonardo da Vinci), az utóbbi pedig a kisebb, de városhoz közelebb fekvő Ciampinóra visz.

Aki időben foglal és okosan sakkozik a járatokkal, akár 10 ezer forint alatt is megúszhatja az utazást, de más esetben sem kell túl mélyen a pénztárcánkba nyúlni.

A reptérről a városba jutás nagyon költséges lehet, ha az ottani taxisokkal szeretnénk utazni. Nem javaslom a taxisok igénybe vételét, mert személyes tapasztalat alapján egy 35 perces útért 40 ezer forintnak megfelelő eurót szerettek volna elkérni.

Olaszországban még nem tiltották be az Uber nevű olcsó közösségi személyszállítást, így nyugodtan igénybe vehetjük a szolgáltatásukat. Javaslom még a vonat használatát, amely nagyjából olyan 9-11 euró összegért juttat be minket a Termini pályaudvarhoz ahonnan bárhova el lehet jutni.

Nagyon olcsó de kényelmetlen megoldás lehet még a folyamatosan és egész nap induló Terravision közvetlen buszjárat ami szintén a központi Termini vasútállomásnál tesz ki minket 4–6 euróért.

 

Étel és Ital

A legjobban akkor járunk, ha olyan helyre ülünk, amely mellett a legtöbb olasz szót halljuk, ugyanis mindig a helyiek tudják, mi a tuti. A rendelésnél érdemes olyan fogásokra koncentrálni, amiből sok van az étlapon: ha a pizzából van nagy választék, akkor minden bizonnyal arra specializálódott az étterem.

Ha a belváros zsongásából kicsit kijjebb húzódunk, Róma látnivalók közül sétáljunk a csodálatos Trastevere negyedben, ami egyértelműen a város legizgalmasabb kerülete, itt érdemes elveszni, és lehetőleg a kirándulás végén, hogy ez a kép maradjon meg a fejünkben. A Trastevere ugyanis egy idilli falu a metropolisz szívében, ahol a legfinomabb ételeket és borokat fogyaszthatjuk. 

Bármerre is járjunk, plusz egy kilóval leszünk súlyosabbak és mínusz tíz-húsz euróval könnyebbek. Ha épp nem kívánunk desszertet, azért egy fagyit akkor is kérjünk mondjuk a tradicionális cukrászdákban, ahol könny szökik az ember szemébe a gelato-felhozatal láttán.

Fontos!

Róma nagyon vonzó a turisták számára és ahol sok a turista ott sok a zsebtolvaj is. Az olasz zsebtolvajok nagyon ügyesek és legfőképpen a gyerekeket alkalmazzák a piszkos munka elvégzésre. A metrókon és a nevezetességeknél nagyon figyeljünk az értékeinkre, mert könnyen megeshet a baj.

Sokkal több érdekesség és látnivaló van még ebben a csodálatos városban, amiről naphosszat írhatnék, így csak pár kedveltebb helyszínt és elfoglaltságot emeltem ki.

Mindenkinek ajánlom, hogy tekintse meg az örök várost, garantáltan szerelmes lesz egy életen át. 

 

Többet olvasnál? Nézz körbe a blogunkban: Blog