loading...

Szicília. Többeknek leginkább a maffia szó jut eszébe erről. Megnyugtathatunk mindenkit, hogy nem ennek kell dominálnia, ha egy utazást terveznétek a dél-olasz szigetre. A települések hangulata és a természeti látnivalók miatt mindenképp érdemes ide ellátogatni. Röviden adunk Nektek egy kis ízelítőt, miért is jó ötlet Szicíliába utazni!

Palermo – Szicília központja

A régió központja egyszerre kaotikus és fantasztikus. Jellemző a sok piac, főként a tengeri állatok terén nagy a választék.

Legfőbb nevezetessége a Palazzo dei Normanni, ami Európa legidősebb királyi palotája. Itt van a régió parlamentjének a székhelye. A palota földszintjén található a Capella Palatina, az udvari kápolna.

A La Martorana, azaz a Santa Maria dell’Ammiraglio templomot belső tere miatt érdemes felkeresni, ahol bizánci aranymozaikokat láthatunk.

A Teatro Massimo Európa 3. legynagyobb operaháza, ahol túravezetés keretében is meg lehet nézni a belsejét.

A piacok közül a Vucciria szabadtéri piacot érdemes leginkább meglátogatni. Minden reggel friss áruk vannak, rengeteg árus kínálja a portékáját.

Palermo fő strandja a várostól kb. 12 km-re lévő Mondello strand. Ez két szikla között, kb. 2 km hosszan elterülő homokos tengerpart, ami főleg hétvégente elég zsúfolt.

 

Trapani

A sziget nyugati részén fekvő tengerparti városban szintén a gasztronómia és a látnivalók a kiemelendők.

A városban remek sétákat tehetünk. Nagyon hangulatos a tengerparti sétány, valamint szép barokk palotákat és templomokat láthatunk.

A várostól nem messze fekvő Erice-hegyen lévő erődöt, a Torretta Pepoli-t mindenképp keressük fel, mert a városra és a tengerre való kilátás fantasztikus.

Még északabbra egy félszigeten találjuk San Vito lo Capo-t, ahol a strandok Európa legszebbjei közé tartoznak. Sokan már-már karibi hangulatúnak írják le a helyet.

Siracusa

A keleti részen fekvő város az óvárosáról híres. Az Ortigia szigeten lévő rész hangulata rendkívüli. A városrész házai, sikátorai az ókori görög építészetet is láthatjuk, nem hiába, hogy Cicero a legszebb görög városnak nevezte.

 

Catania és az Etna

A sziget 2. legnagyobb városa a mellette füstölgő Etnáról nevezetes. De magára a városra is szentelni kell egy kis időt.

Főbb nevezetességei közé tartozik a katedrális, a Dóm-tér és az Ursino-kastély. A piacok itt is dominánsak, legnagyobb közülük a Piazza Carlo Alberto-n található. Készüljünk fel, hogy mindig nagy lesz a tömeg.

Az Etna, Európa legnagyobb vulkánja uralja Szicília látképét és még ma is aktív! Viszont aktivitására a lávafolyamok és a lávaszökőkutak jellemzőek, emiatt viszonylag közelről és biztonságosan figyelhető meg. 

A krátert meg lehet látogatni, a kiindulópont Rifugio Sapienza. Itt lehetséges parkolás is. Innen felvonóval egészen 2500 méter magasságig mehetünk fel, ahonnan már gyalogolni kell a célig.

Messina

Az olasz „csizma” orrából itt érünk a szigetre. Már itt érződik a szicíliai hangulat. A városban sétálva érdemes felmenni a harangtoronyba, ahonnan remek kilátás nyílik a városra.

Agrigento, Templomok völgye

A sziget déli részén, a tengertől pár km-re fekszik Agrigento városa, amely az ókori görög időkben Akragasz néven épült. A város régi emlékei, leletei a régészeti múzeumban láthatóak. Ha Szicília régi történelmére is kíváncsiak vagyunk, ide el kell jönni!

A várostól délre lévő templomok a mai Görögország területén kívüli legnagyobb ókori görög épületegyüttes. Hét dór stílusú templom van itt, amelyet a Kr. előtti 5. és 6. században építettek. Sajnos csak két templom van jó állapotban, de ennek ellenére mindenképpen érdemes ellátogatni ide, ha a környéken járunk.

 

(Borítókép: Catania és az Etna)