loading...
Zanzibár élménybeszámoló

Szilvi és párja egy csodás afrikai szigeten, Zanzibáron “nyaralt”, aminek élményeit most megosztják Velünk! Biztosak vagyunk benne, hogy többen is szeretnének utazni a jövőben ide, így ez a Zanzibár élménybeszámoló hasznos lehet sokaknak!

Márciusban volt szerencsém 2 csodás hetet eltölteni ezen a varázslatos szigeten.

Emiratessel indultunk Bécsből, 1 ászállás volt Dubajban. (5 óra 30 perc) Onnan Flydubai-jal tovább (majdnem 6 óra út). Retúr repjegy 157.000/Fő volt akkor, amikor lefoglaltam. A szállás jó volt, a reggeli friss gyümölcslé, tea, kávé, friss gyümölcs, tojás – ahogy kéred és valami desszertből állt, fánk, palacsinta-csokiöntet, lekvár.

Egy finom ebéd

Egy kb 100 km-es szigetről beszélünk, első hetet a déli részen töltöttük, itt lehet az apály-dagály jelenséget észlelni, több beszámolót is olvastam ezzel kapcsolatban, de úgy voltam vele, próbáljuk ki azt is. Szerencsére medencés szállásunk volt, így a medencét is kitudtuk használni, mikor épp apály volt. Illetve delfintúrák erről a részről indulnak. Ez volt a fő szempont, mivel párom delfinmániás, így két reggel is mentünk delfinlesre. Mindent a helyiekkel intéztünk, nagyon kedvesek és segítőkészek, néha kicsit tolakodóak is – de ez érthető, hisz a turizmusból élnek. Az átlagfizetés itt havi 30.000 Ft-nak megfelelő Tanzánia shilling, így hát kénytelenek valami mellékest is csinálni, programokat szervezni vagy épp a kis kézműves dolgaikat árulni. 

Rengeteg fórumot, Zanzibár csoportot olvastam el, mielőtt nekivágtunk az ismeretlennek. Él ott egy magyar lány Aisha, ő magyar nyelven szervezi a programokat a szigeten, minimum háromszoros, de inkább négyszeres áron dolgozik. A helyiekkel is ugyanezekre a programokra, el lehet menni. Angolul nagyon jól beszélnek, németül is némelyik. Alkudni is lehet velük, sőt kell! 

Voltunk Jozan forestben, itt honosak a vörös colobus majmok, ezt a programot kihagyhattuk volna, mert a makikhoz nem lehetett odamenni, se etetni… és a 2. szállásunkon kárpótolt, hogy minden reggel a teraszon volt a reggeli és egy kismajom társult hozzánk minden reggel, valamint az élő teknősös, akvárium is pont a teraszunk mellett volt. És egy állatkert is 2 percre, ahova 10 dolcsi volt a belépő, adtak banánt a kezünkbe és a majmocskák a kezünkből ettek és vállunkon ugrálgattak, itt bevittek a pitonos ketrecbe is, krokit is láttunk, antilopot is. 

Másik fakultatív programban a Prison islandon volt. Itt voltak az óriás szárazföldi teknősök, hajóval mentünk. Ez nagyon szuper program volt, útközben sznoriztunk. 

Óriásteknősökkel

Óriásteknősökkel

Freddie Mercury született Zanzibáron, Stone Townban van a szülőháza, ezt is megnéztük és a Stone Townban nagy pörgés van, piac, itt van élet, ellehet lenni, valamint a világörökség részét is képezi az óvárosi része.

Zanzibár egy fűszersziget, a középkorban vált azzá és a mai napig a világ legnagyobb exportőre. Voltunk fűszerfarmon, ahol rengeteg fűszert megismertünk, környezetét, jótékony hatásait. Tetszett, volt egy termés, amiből a rúzsok színét nyerik, 100% természetes. Felkentem, brutál tartós volt. Este alig jött le. 

Blue safari túra. Ez egy hajós kirándulás. Elvittek egy kis lakatlan szigetre, ahol friss grilles halakat csináltak nekünk azon a szigeten, addig mi fürdőzhettünk a 30 fokos óceánban. Menet közben is mesés helyeken álltunk meg sznorizni. Hatalmas kb másfél méteres tengeri csillagokat láttunk a víz alatt, pirosat, feketét, zöldet, sárgát. Voltak nagy vízikigylók is, valamint hatalmas vízihernyók 🙂 nem tudom a pontos nevüket, de hatalmasak voltak és dundik. 

Hajókázás közben

Hajókázás közben

Ezen kívül a fehérhomokos parton és óceánban töltöttük napjainkat, friss halakat ettünk.  Soha nem ettünk ennyi finom halas kaját, mint itt. Friss volt minden, a gyümölcslék is. Isteni a mangolé, valamint minden gyümölcs mézédes volt. 

Az óceán, part színei, az itteni illatok elvarázsolnak mindenkit. 

Azok a színek!

Azok a színek!

Az utak minősége nem jó, néha aszfalt sincs, így sokat zötykölődtünk a kocsiban. Taxis annyit mondott ez az afrikai masszázs és Hakunamatata!

Ez az itteni életérzés, azaz semmi gond, ami valóban így van. A helyiek le vannak maradva egy évszázaddal kb. Okostelefont szinte nem is láttunk, de van, akinek telefonja sincs. Szegénység az van, ezt lehet az utakról a házakon látni, mégis mindenki boldog, nem rohannak sehova. 

Közbiztonság? Éjjelente simán mászkáltunk, igaz világítás az utakon nem igen volt, így telefonnal világítottunk, mindenki köszön Jambo-val. Érdekes, amikor este mozdultunk ki, senki nem akart eladni nekünk semmit, pedig sok bazársoron mentünk végig. Inkább a parton napközben voltak sokan, akik elakartak adni valamit.

Helyiekkel

Helyiekkel

 

Egyébként nagyon rendesek, párom leégett, mikor meglátta egy fickó, 5 perc múlva hozott is neki egy fél méteres aloe vara levelet rá. Mikor nem találtunk valamit a boltban, bezárt a boltos és elkísért minket egy másik bolthoz, ahol ráleltünk, pedig 10 perc sétára volt és 38 fokban. A boltokat itt garázsnak kell elképzelni, aminek az ajtóját becsukják.  

Ami nem tetszett még, hogy vannak részek, ahol rengeteg a szemét sajnos… de kukát se lehet látni, egyébként életünk legjobb nyaralása volt, pedig rengeteg helyen jártunk már.

Dubajhoz is fűznék pár mondatot. Visszafele volt több időnk a csatlakozásig, 13óránk konkréten. Kimentünk hát körülnézni. A Burj Kalifát kívülről megcsodáltunk, Dubai Mall, Marina Mall-t, plázáztunk, megnéztük a tengert. Háát, nem ájultunk el semmitől ott. Ezek a betontömbök és folyamatos építkezés nagyon nem volt szimpatikus. A tenger még hideg volt 20 fokos lehetett és a parton hatalmas tömeg volt így is, vízben alig volt 3-4 ember, mivel nem kellemes hőmérséklettel rendelkezett. 

Így jót nevettünk, hogy a világ legszegényebb országából a leggazdagabba értünk, de a legszegényebbe éreztük a legjobban magunkat.

Köszönjük Szilviéknek, nagyon hasznos ez a  Zanzibár élménybeszámoló! Ha szeretnéd Te is megosztani a nagyközönséggel az élményeidet, bátran küldd el nekünk: info@travelhunter.hu 

 

Facebook csoportunk, ahol sok remek ajánlat vár!

Szeretnél több cikket olvasni? Nézz körül itt: Blog-oldalunk