Málta remek látnivalói

Málta három szigete rengeteg látnivalót tartogat kis mérete ellenére. Érdemes ezt kihasználni és a strandolás mellett időt szakítani a gyönyörű természeti és építészeti látnivalókra. Szerencsénkre a Wizzair és a Ryanair is közlekedik ide, így könnyen betervezhetünk egy kirándulást.
A cikk végén interaktív térkép segít a tájékozódásban!

 

Valletta

A főváros belvárosa UNESCO világörökségi helyszín. Már a fekvése is nagyon jó, mivel délnyugati részén a városfal, többi oldalán pedig a tenger határolja. A Málta szigetére látogatók többségének ez az elsődleges célpontja.

Érdekes helyszín található a városfal tetején: a Barakka kert. Innen remek kilátás nyílik a tengerre és a mögöttes településrészre. Lifttel le lehet menni a kikötőbe.

Népszerű látnivalója a Nagymesterek Palotája, ami a folyosókon kiállított Johannita Lovagrend lovagi páncéljairól nevezetes. Ebben az épületben ülésezik a máltai parlament és székhelye a köztársasági elnök hivatalának is.

A város legnagyobb vallási épülete a Szent János társkatedrális. Itt Caravaggio festményei láthatóak, lehíresebb freskója a Szent János lefejezése.

 

Inkvizítor Palotája

Valletta szemközti, kikötői oldalán található Birgu (más néven Citta Vittoriosa), ahol a legnagyobb nevezetesség az Inkvizítor Palotája.

Itt – hasonlóan a spanyolhoz – az eretnekek kínzása történt, így csak a keményebb idegzetűek menjenek ide. Egy mellékutcában található a Hóhér háza, amit mondani se kell, mit mutat be.

De érdemes elmerülni a szűk, kacskaringós utcákban is, remek hangulatot árasztanak.

 

Medina

A korábbi főváros az arab építészetet képviseli. A város kőfallal van körülvéve, mivel sok vallási és lovagi rend telepedett itt le. Ebből adódóan sok kulturális emlék található.

Fő attrakciója a Szent Pál társkatedrális, amely a vallettai Szent János katedrális „társa”.

A Bástya tér a legmagasabb pontja a városnak, innen remek kilátás nyílik az ország nagy részére is!

 

Marsaxlokk

A sziget délkeleti részén fekvő halászfalu híres a színes halászhajók hadáról, a luzzukról. Innen származik Málta tengeri herkentyűinek nagy része is. Hétközben Vallettába szállítják a halakat, vasárnap pedig a helyi piacot szolgálják ki.

A kikötő körül mindenképp meg kell látogatni a piacot és az egymást érő éttermeket. Málta keleti részén ez a fő látnivaló.

 

Popeye falu

Az 1980-as Popeye, a tengerész film díszletfaluja a sziget északnyugati részén fekszik a tengerparton. A film elkészülte után nem bontották le a „falut”, így a turisták ma is eredetiben láthatják a 20 épületet.

A tengerről nézve is nagyon szép a díszletfalu, egy öböl mentén fekszik és mögötte sziklafal öleli körbe.

 

Arany-part

Manikata település mellett található a Golden Bay, azaz az Arany-part. Nem sok strand van Máltán, ezek közül talán ez a legkedveltebb.

Homokos partja finom, apró barna színű, vize pedig fokozatosan mélyülő. A vízisportok szerelmesei is megtalálják a kedvencüket, például szörfözés, vízisízés.

 

Kék Lagúna

A legkisebb sziget, Comino egyik öble. A mészkősziklákkal és barlangokkal körülvett öböl a kalózok rejtekhelye volt.

A víz sekély, türkiz színű, így gyerekek is élvezhetik. Kiemelkedő a víz élővilága, a sznorkelezők és búvárok egyik kedvelt helye ez.

 

Gozo-sziget

A legészaknyugatibb sziget bővelkedik látnivalókban és remek éttermekben.

Gozo talán leghíresebb természeti látványossága az Azúr ablaknak nevezett kőhíd volt. Sajnos ez már csak képeken tekinthető meg, mert 2017 éve elején egy viharban leszakadt.

A sziget központja Rabat (más néven Victoria). Fő látnivalója a Fellegvár, amelyben többek között a Szűz Mária Székesegyház, a Régészeti Múzeum és egy fegyvertár is található.

A legszebb strand a Ramla Bay, amely narancsszínű homokos partjával és sekély, türkiz vizével mindenképp felkeresendő. Érdekesség a strand közepén lévő Szűz Mária-szobor.

A Ggintija templomromok nagyon jól megőrzött régészeti épületek. Ezenkívül itt található őskori régészeti leleteket is.

A Xewkija Rotunda Gozo legnagyobb temploma, amelynek kupolája a világon a 3. legnagyobb. Impozáns mérete már távolról látszik.

A Ta’Cenc sziklák a szigeten a legmagasabb sziklafalak. Fantasztikus a kilátás, érdemes ellátogatni ide.

A már nem látható Azúr ablak

 

Interaktív térkép

 

 

TravelHunter Közösség – Csatlakozz hozzánk 

Facebook oldalunk

Facebook csoportunk

Instagram

Youtube

Oszd meg a cikket ⬇⬇⬇