loading...
Málta látnivalók

Málta három szigete rengeteg látnivalót tartogat kis mérete ellenére. Érdemes ezt kihasználni és a strandolás mellett időt szakítani a gyönyörű természeti és építészeti látnivalókra. Szerencsénkre a Wizzair és a Ryanair is közlekedik ide, így könnyen betervezhetünk egy kirándulást. Málta látnivalók sokaságát nyújtja a turistáknak. A cikk végén interaktív térkép segít a tájékozódásban!

 

Közlekedés

Máltán nincs vonat, metró, csak buszos tömegközlekedés lehetséges. Buszokkal viszont a fő látnivalókhoz könnyen el lehet jutni. Érdekesség, hogy megálljon a busz, a megállókban is le kell inteni!

A reptér a sziget délkeleti részén fekszik és a nagyobb városokhoz, fő látnivalókhoz van buszjárat. A vonalak és menetrendek itt találhatók!

A buszhálózat, az összes menetrend itt található! Jegyárak a „Cards and „Fares” link alatt vannak.

Érdemes tudni, hogy van hetibérlet is (Explore Card), amivel 7 napig korlátlan számban utazhatunk a szigeten.

 

Málta látnivalók

Valletta

A főváros belvárosa UNESCO világörökségi helyszín. Már a fekvése is nagyon jó, mivel délnyugati részén a városfal, többi oldalán pedig a tenger határolja.

A városba a Városkapun keresztül lehet belépni. Ez egy nagyobb középső és két kisebb oldalsó boltíves kapu.

Érdekes helyszín található a városfal tetején: a Barakka kert. Innen remek kilátás nyílik a tengerre és a mögöttes településrészre. Lifttel le lehet menni a kikötőbe.

Népszerű látnivalója a Nagymesterek Palotája, ami a folyosókon kiállított Johannita Lovagrend lovagi páncéljairól nevezetes. Ebben az épületben ülésezik a máltai parlament és székhelye a köztársasági elnök hivatalának is.

A város legnagyobb vallási épülete a Szent János társkatedrális. Itt Caravaggio festményei láthatóak, lehíresebb freskója a Szent János lefejezése.

A város „csúcsában” áll a Szent Elmo-erőd, amt még a 15. században építettek. Jelenleg múzeumként üzemel, sok emlékmű van például a 2. világháborúból.

Málta fővárosának, Vallettának a látképe

Málta fővárosának, Vallettának a látképe

Argotti Botanikus kert

Valettára vezető úton fekszik Floriana kisvárosban. Hatalmas leanderek, tölgyfák találhatóak itt, de legszebbek a kaktuszok ezrei. A kertből szép kilátás nyílik a környékre.

Az egyik villában van a Kertészeti Múzeum, ahol kertészeti berendezéseket, feljegyzéseket, dokumentumokat láthatunk.

 

Birgu

Valletta szemközti, kikötői oldalán található Birgu (más néven Citta Vittoriosa), ahol a legnagyobb nevezetesség az Inkvizítor Palotája. Itt – hasonlóan a spanyolhoz – az eretnekek kínzása történt, így csak a keményebb idegzetűek menjenek ide.

Egy mellékutcában található a Hóhér háza, amit mondani se kell, mit mutat be.

De érdemes elmerülni a szűk, kacskaringós utcákban is, remek hangulatot árasztanak.

 

Rinella erőd

Birgutól északkelet felé található, ahol a világ legnagyobb ágyúja van.

A britek építették még a 19. század végén, mert az olaszok hajóflottát indítottak ellenük. Meg is tette a hatását, a védekezés sikeres volt.

 

Mediterraneo Marine Park

Valetta és Qawra között található ez a tengeri park. Három fő nevezetessége a delfinbemutató, az oroszlánfóka bemutató, valamint a papagáj bemutató.

Természetesen nem maradhat el a delfinekkel való úszás sem. Ezenkívül sok más állatfajtát is megcsodálhatunk.

Belépőárak, nyitvatartás és minden információ itt található!

 

Splash and Fun élménypark

Közvetlenül a Mediterraneo Park mellett található, így a kettőt összekötve remek egész napos programot tudunk csinálni a gyerekeknek.

Minden korosztály számára jó választás lehet, hisz nem csak csúszdák állnak rendelkezésünkre, hanem rengeteg más szórakoztató eszköz is. Egyik legjobb a „sötét alagút” csúszda, ahol egy nagy úszógumin csúszhatunk le a fedett csúszdában.

Belépőárak, nyitvatartás és minden információ itt található!

 

Hypogeum

A Ħal Saflieni-i hipogeum i. e. 3300 és i. e. 2500 között épült föld alatti sírtemplom Paola település közelében.

A mészkősziklába vágott, föld alatti építmény három szintes, bonyolult szerkezetű labirintus, több mint húsz teremből álló barlangrendszerét az ősi szigetlakók kő- és csonteszközökkel alakították ki. Kb. 6-7000 ember földi maradványait helyezték el a temetkezőhelyen.

Fontos tudni, hogy nem szabad fényképezni, 6 éves kor alatti gyerekek nem léphetnek be és óránként csak 10 látogatót fogadnak!

Belépőárak, nyitvatartás és minden információ itt található!

 

Mdina

A korábbi főváros az arab építészetet képviseli. Igazán egyedi város, Málta látnivalók között mindenképp szerepelnie kell!

A város kőfallal van körülvéve, mivel sok vallási és lovagi rend telepedett itt le. Ebből adódóan sok kulturális emlék található.

Fő attrakciója a Szent Pál társkatedrális, amely a vallettai Szent János katedrális „társa”.

A Bástya tér a legmagasabb pontja a városnak, innen remek kilátás nyílik az ország nagy részére is!

 

Marsaxlokk

A sziget délkeleti részén fekvő halászfalu híres a színes halászhajók hadáról, a luzzukról. Innen származik Málta tengeri herkentyűinek nagy része is. Hétközben Vallettába szállítják a halakat, vasárnap pedig a helyi piacot szolgálják ki.

A kikötő körül mindenképp meg kell látogatni a piacot és az egymást érő éttermeket. Málta keleti részén ez a fő látnivaló.

Málta látnivalók között van Marsaxlokk

Málta látnivalók között van Marsaxlokk

Popeye falu

Az 1980-as Popeye, a tengerész film díszletfaluja a sziget északnyugati részén fekszik a tengerparton. A film elkészülte után nem bontották le a „falut”, így a turisták ma is eredetiben láthatják a 20 épületet.

A tengerről nézve is nagyon szép a díszletfalu, egy öböl mentén fekszik és mögötte sziklafal öleli körbe.

Belépőárak, nyitvatartás és minden információ itt található!

 

Qawra

A sziget északi részén fekszik ez a város, A vele összeépült Buġibbával együtt alkotják Málta egyik legfontosabb turistakörzetét.

Szinte végig tengerparti sétány van kialakítva, így hangulatos, csendes pihenésre ideális választás.

A tengerparton található a Málta Nemzeti Akvárium is. Belépőárak, nyitvatartás és minden információ itt található!

 

Arany-part

Manikata település mellett található a Golden Bay, azaz az Arany-part. Nem sok strand van Máltán, ezek közül talán ez a legkedveltebb.

Homokos partja finom, apró barna színű, vize pedig fokozatosan mélyülő. A vízisportok szerelmesei is megtalálják a kedvencüket, például szörfözés, vízisízés.

 

Mellieha Beach

A sziget északnyugati csücskében van ez az öböl. Sokak szerint ez a legszebb és legjobb strand Máltán.

Finom homokja van, a tenger pedig nagyon lassan mélyül, így kisgyerekes családoknak tökéletes strandolóhely.

 

Gozo-sziget

A legészaknyugatibb sziget bővelkedik látnivalókban és remek éttermekben. A fő sziget északnyugati csücskében fekvő Cirkewwa hajóállomásról juthatunk át.

Gozo talán leghíresebb természeti látványossága az Azúr ablak nevű kőhíd volt.

Sajnos ez már csak képeken tekinthető meg, mert 2017 éve elején egy viharban leszakadt. Ez volt talán Málta látnivalók között a legismertebb.

A sziget központja Rabat (más néven Victoria). Fő látnivalója a Fellegvár, amelyben többek között a Szűz Mária Székesegyház, a Régészeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum, a Természettudományi Múzeum és egy fegyvertár is található.

A legszebb strand a Ramla Bay, amely narancsszínű homokos partjával és sekély, türkiz vizével mindenképp felkeresendő. Érdekesség a strand közepén lévő Szűz Mária-szobor.

A Ggintija templomromok nagyon jól megőrzött régészeti épületek. Ezenkívül itt található őskori régészeti leletek is.

A Xewkija Rotunda Gozo legnagyobb temploma, amelynek kupolája a világon a 3. legnagyobb. Impozáns mérete már távolról látszik.

A Ta’Cenc sziklák a szigeten a legmagasabb sziklafalak. Fantasztikus a kilátás, érdemes ellátogatni ide.

Ez volt a híres Azúr ablak

Ez volt a híres Azúr ablak

Comino

Málta és Gozo között van ez a kis sziget. Méretét jól mutatja, hogy mindössze két szálloda található itt.

Amiért hajóval ide el szoktak látogatni a turisták, az a Kék Lagúna. Nem egy hosszú parti részre kell gondolni, a csodás öbölnek kb. 10 méteres a partszakasza, viszont a víz színe és a környezet megéri a kirándulást. Málta látnivalók között ez legyen benne!

Cirkewwa hajóállomásról indul menetrendszerinti hajó a szigetre. Menetrend és árak itt található!

 

Málta látnivalók videóban

 

Időjárás

Az éghajlat mediterrán, enyhe, esős telekkel és forró, száraz nyarakkal. Az év nagy részében kék ég és ragyogó napsütés jellemzi.

A nyár forróságát enyhítik a szinte folyamatosan fújó északnyugati szelek. Ezt időnként a Szahara felől érkező forró és rendkívül párás légáramlat szakítja meg, amely nehézzé teszi az emberi szervezet lehűlését. Ezt a szelet Máltán xlokknak nevezik, de meglehetősen ritkán fordul elő szélsőséges mértékben.

A nyár általában szeptember végén ér véget, amikor az Atlanti-óceán felől érkező légáramlatok elérik a szigeteket.

A máltai telet az európai hideg, a szaharai forró, és az atlanti-óceáni hűvös légtömegek váltakozása határozza meg. Hidegebb időszakokban hó is hullhat, ám a fagy ismeretlen a szigeteken.

 

Interaktív térkép

 

Szeretnél több cikket olvasni? Nézz körül itt: Blog-oldalunk

 

TravelHunter Közösség – Csatlakozz hozzánk 

Facebook oldalunk

Facebook csoportunk

Instagram

Youtube

Oszd meg a cikket ⬇⬇⬇