loading...
Madrid látnivalók

Madrid látnivalók- Elutazni egy akkora városba, mint Madrid, és sikeresen látni és átélni mindent, amit elénk tár, nem egy könnyű feladat. A múzeumoktól a hagyományos jellegű éttermekig és bárokig, minden sarok, ahol befordulsz, olyan látványosságokat tár eléd, amely turistákat és helyieket egyaránt vonz.

Hogy megkönnyítsük a választást, és lehetővé tegyük, hogy megtapasztald, amit csak lehet, összegyűjtöttünk kilenc alapvető dolgot, amit meg kell tenned, ha Madridban jársz. Ha nem sikerül mindet teljesítened, ne aggódj, mindig visszajöhetsz.

1. Madrid látnivalók- Végigjárni a Gran Víát

A város fő turistaútvonala a híres Métropolis épület és Plaza de España között húzódik. Boltok, bárok, és még egy kaszinó is szegélyezi ezt a széles utcát, ami több mint egy kilométer hosszan húzódik. Ha a Métropolis épülettől indulsz, amelynek bámulatos dómját egy bronzszobor koronázza meg, a következő tájékozódási pont a Grassy nevű ékszerüzlet, amely 1952 óta a Gran Vía 1-en áll.

Egy kicsit messzebb található a Hotel de las Letras, amelynek a belső tere megér egy pillantást, mielőtt lenyűgözne a Loewe üzlet kirakata, vagy betérnél egy italra a legendás Musei Chicote-ba, ami a neve ellenére egyáltalán nem múzeum, habár a művészet egy formájának tekinthetők azok a fotók, amik a bárban megfordult hírességeket ábrázolják.

A következő szakaszt a lenyűgöző Telefónica épület nyitja, ahol ruhaüzletek versengenek a széles vásárlókör figyelméért és euróiért. Nézz körül figyelmesen – néhány üzlet valójában régi mozi, amelyek már hosszú ideje zárva vannak.

Azonban még mindig láthatunk filmeket a Palacio de la Prensa-ban, a Capitol és Callao mozikban, azon a téren, amely ezt az ünnepelt utcát osztja több részre. Innentől egészen a Plaza de Españaig, olyan mozik frissítik műsorukat minden szezonban, mint a Lope de Vega, vagy a Compac. A Gran Vía a Torre de Madrid és az Edificio España között ér véget, Miguel de Cervantes emlékművével szemben, amely a nagy tér közepén található.

 

2. Meglátogatni nagy múzeumokat, és kisebb galériákat

Madrid látnivalók- A Madrid Művészeti Háromszöge néven ismert terület felfedezése kötelező mindenkinek, aki a városba látogat. A Prado múzeum, a Reina Sofia és a Thyssen-Bornemisza adják a Paseo del Prado-n lévő háromszög csúcsait, de nemcsak ezeken a helyeken van jelen a művészet a területen, hanem a madridi CaixaForum és függőkertje szintén nagyszerű helyszín a szépség szemléltetésére.

Azonban nem kell végigsétálnunk a legpompásabb múzeumok és galériák megszentelt csarnokain, hogy megcsodáljunk minden művészeti kincset, amit Madrid nyújthat. A kisebb képtárak, mint Elena Ochoa Ivorypress-e, a Suso33 kedvelőinek kezében lévő városi művészet, és a BoaMistura-hoz hasonló gyűjtemények, emellett a bárokban és éttermekben rendezett időszakos kiállítások a fiatal festők műveiből, szintén hozzátesznek Madrid kulturális látképéhez.

A Prado múzeumra több órát kell szentelni

A Prado múzeumra több órát kell szentelni

3. Bejárni a város parkjait

Talán nem feltűnő, de Madridban sok a zöldterület. Közülük a legnagyobb a Casa de Campo, 1700 hektáros területével – ötször akkora, mint a New York-i Central Park. A területen található egy hatalmas tó, ahol kishajókat találunk, és ahol iskolások gyakorolnak a kajakversenyekre. Emellett van vidámpark, a híres madridi állatkert, sportolási lehetőségek, és több mint elég hely koncertekhez és egyéb eseményekhez, többek közt a Madrid Arena.

Egy kicsit kisebb, de központibb területen található a Parque del Buen Retiro („El Retiro”-ként is ismert), kis tóval, fákkal szegélyezett ösvényekkel, szökőkutakkal, és olyan emlékművekkel, mint XII. Alfonzé, és a Bukott angyal szobor.

Sok helyi lakossal találkozhatunk kocogás, gördeszkázás, vagy kutyasétáltatás közben a Madrid Rio mentén, vagyis azon a zöld sétányon, amely az M-30-as körgyűrű felásásának kellemes eredményeként jött létre. A Jardines de Sabatini a Palacio Real közelében kicsit messzebb van a kitaposott úttól, de mindenképp megér egy látogatást.

 

4. Kihagyhatatlan látványosságok

Akár három napot töltesz a városban, akár három hetet, mindenképp meg kell látogatnod három kihagyhatatlan helyet, mielőtt elmész. Az első a Plaza Mayor, ahol egy drága csésze „café con leche”-sel (kávé tejjel, gyakorlatilag spanyol tejeskávé) lazíthatsz, tanulmányozhatod III. Fülöp lovas szobrát, ami a tér közepén áll. Figyelheted, ahogy az emberek körülnéznek a turistáknak felállított információs központban.

A Puerta de Alcalá a második a kötelező látnivalók listáján. Az El Retiro park mellett, a Plaza de la Indepedencia-ban látható ez a régi, neoklasszikus stílusú átjáró, amely alkonyatkor a legszebb, mikor a fények kigyúlnak az ívein. Biztos szívesen vetnél egy pillantást az Almudena katedrális mellett elterülő Királyi Palotára, amely spanyol királyi család hivatalos rezidenciája, habár ők jelenleg a Zarzuela kastélyban laknak.

A keményvonalas focirajongókat a Plaza de Cibeles várja, ahol a Real Madrid-szurkolók ünneplik a csapatuk győzelmeit, valamint a Plaza de Neptune, amely az Atlético Madrid szurkolóinak területe.

 

5. Megnézni egy musicalt

Annak idején a Gran Víát a madridi Broadwaynek becézték, köszönhetően az utcát szegélyező mozik és színházak puszta mennyiségének. Ugyan azóta rengeteget bezártak közülük, a Plaza de Callaotól a Plaza Espana-ig tartó sáv életben tartja a kultúrát és hosszú sorokat állít a jegypénztáraknál.

1944-ig visszanyúló múltjával a Teatro Compac Gran Va egyike a város legrégebbi színházainak, színpadán táncos előadásokat és musicaleket egyaránt előadtak már.

A Teatro Lope de Vega adott helyet a legjobb és legsikeresebb musicaleknek a madridi színpadon, beleértve az oroszlánkirályt, az Operaház fantomját, a Mamma Miát, a Jézus Krisztus Szupersztárt, és a Nyomorultakat. Miközben a Rialto közel két évig adott otthon vad népszerűségnek örvendő spanyol musicalnek, a „Hoy No Me Puedo Levantar”-nak, ami a Mecano, minden idők legsikeresebb spanyol zenekarának dalain alapszik.

A Gran Vía lábánál áll a Teatro Coliseum, amely 1932-ben épült, eredetileg moziként. Többek között olyan darabokat játszottak itt, mint a Macskák, a My Fair Lady, a Szombat esti Láz, és a Chicago.

 

6. Csinálj fotót a medvével és a fával

Madrid látnivalók- Madrid alapvető szimbóluma, és az eltévedt turisták és barátok találkozóhelye. „A Medve és az eperfa” nevű szobor, amely 4 méter magas és 20 tonnányi bronzból készült, nemcsak hogy a Puerta del Sol központjában, Madrid szívében áll, de egyben ez a szobor az összes spanyolországi autópálya kiindulópontja is. Ne zárkózz el egy tipikus turistafotótól. Várd ki a sorod a többi látogatóval, akik az „El Osos y el Madrono”-val (a szobor eredeti neve) közös képükre várnak, ami Madrid címerében is megjelenik. A szobor évekig a C/ del Carmen előtt állt, de most a C/Alcalá és a Carrera de San Jéronim között található.

 

7. Cocido és calamari szendvicsek

Amikor megismerkedsz egy várossal, a helyi konyha kipróbálása ugyanolyan fontos, mint megismerni a művészetet és a kultúrát. Madrid két elengedhetetlen, hagyományos jellegű étellel könnyíti meg a dolgod. A „Cocido” egy, a madridi konyhában jellemző pörköltféle, aminek ezer elkészítési módja van. A helyiek annyira szeretik a sajátjukat, hogy még túrákat is indítanak, ami során kipróbálhatod a vidék legjobb Cocido-ját. Csak néhány helyszín, ahol a legjobb Cocido kapható: Lhardy, ahol Madrid egyik legrégebbi receptjéből dolgoznak; La Bola, ahol nem szokatlan, ha egy nap száz adagot adnak el belőle; és Malacatín, egy tradícionális madridi fogadó La Latinában.

Madrid látnivalók- A legjobb calamari szendvicsért ülj be az El Brillante kávézóba, az Atocha állomással szemben. Ne felejtsd el, hogy kérheted citrommal, és majonézzel, vagy épp ezek nélkül, hogy passzoljon az ízlésedhez. A Plaza Mayor körüli utcák tele vannak házi café bárokkal, mint a Postas és az Ideal, ahol mindig találsz néhányat a finomra rántott calamari szendvicsekből az étlapon.

Barcelona látnivalók, közlekedés, reptér, térkép – Travelhunter

Barcelona látnivalók – A világ egyik legismertebb városába az év bármely szakában el tudunk utazni a kellemes időjárás miatt. És ne is hagyjuk ki ezt a fantasztikus hangulatú és rengeteg látnivalóval rendelkező világvárost! Hogy könnyű legyen a pár napos kirándulás, bemutatjuk Nektek tömören, de lényegre törően Barcelona érdekességeit, látnivalóit és az utazás során felmerülő legfontosabb dolgokat!

 

8. Kalandozz a városhatáron kívül

Madrid látnivalók- Ha sok szabadidőd van, miért ne tennél egy egésznapos kirándulást, akár a város környékén? La Granja de San Ildefonso kertjein átsétálva, ha látsz egy korábban a spanyol uralkodók által nyári rezidenciakánt használt palotát, az valódi csemege. Mint a hatalmas San Lorenzo del Escorial Monasteryben tett látogatás, nagyjából 45 kilométerre a belvárostól.

Aranjuez kertjeire több jut a zöld területekből, amelyek egy másik királyi palota mellett terülnek el, és amelyeket a Világörökség részévé nyilvánítottak. És néhány ízletes hagyományos fogásért ne felejts el ellátogatni Chincónba, és a város régi főterére.

 

9. Vegyél részt egy helyi fesztiválon

Madrid látnivalók- Ha bírod a hőséget, Madrid nyári fesztiválszezonja a legjobb időszak, hogy teljes pompájában lásd a fővárost. A tavasznak is megvan a maga része ünnepekből, a Dos de Mayo-val, az 1808-as francia megszállás elleni felkelés emléknapja, és a San Isidro fesztivál, ami Madrid védőszentjét ünnepli, kültéri koncertekkel, utcai étel- és italárusokkal, és azzal, hogy a szentről elnevezett parkban töltik a napot.

Mivel ezek történelmi alapú fesztiválok, az utcák megtelnek fesztiválokkal, és mutatványosokkal, gyakorlatilag egész nyáron, minden hétvégén. A legnagyobb július közepén van, a Virgen del Carmen, ami Puente de Vallecas, Chamberí és Villaverde Alto megyéknek jelent nagy üzletet. Augusztusban pedig ott a Verbena de la Palima La Latinában, a környék saját védőszentjét ünneplő fesztivál.

 

Többet olvasnál? Nézz körbe a blogunkban: Blog

 

TravelHunter Közösség – Csatlakozz

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, hogy értesülj az ajánlatokról! 

Facebook oldalunk

Instagram

Youtube