loading...
Madrid látnivalók

Madrid látnivalók – Elutazni egy akkora városba, mint Madrid, és sikeresen látni és átélni mindent, amit elénk tár, nem egy könnyű feladat. A múzeumoktól a hagyományos jellegű éttermekig és bárokig, minden sarok, ahol befordulsz, olyan látványosságokat tár eléd, amely turistákat és helyieket egyaránt vonz.

Hogy megkönnyítsük a választást, és lehetővé tegyük, hogy megtapasztald, amit csak lehet, összegyűjtöttünk kilenc alapvető dolgot, amit meg kell tenned, ha Madridban jársz. Ha nem sikerül mindet teljesítened, ne aggódj, mindig visszajöhetsz.

 

Madrid látnivalók

1. Végigjárni a Gran Víát

A város fő turistaútvonala a híres Métropolis épület és Plaza de España között húzódik. Boltok, bárok, és még egy kaszinó is szegélyezi ezt a széles utcát, ami több mint egy kilométer hosszan húzódik. Ha a Métropolis épülettől indulsz, amelynek bámulatos dómját egy bronzszobor koronázza meg, a következő tájékozódási pont a Grassy nevű ékszerüzlet, amely 1952 óta a Gran Vía 1-en áll.

Egy kicsit messzebb található a Hotel de las Letras, amelynek a belső tere megér egy pillantást, mielőtt lenyűgözne a Loewe üzlet kirakata, vagy betérnél egy italra a legendás Musei Chicote-ba, ami a neve ellenére egyáltalán nem múzeum, habár a művészet egy formájának tekinthetők azok a fotók, amik a bárban megfordult hírességeket ábrázolják.

A következő szakaszt a lenyűgöző Telefónica épület nyitja, ahol ruhaüzletek versengenek a széles vásárlókör figyelméért és euróiért. Nézz körül figyelmesen – néhány üzlet valójában régi mozi, amelyek már hosszú ideje zárva vannak.

Azonban még mindig láthatunk filmeket a Palacio de la Prensa-ban, a Capitol és Callao mozikban, azon a téren, amely ezt az ünnepelt utcát osztja több részre. Innentől egészen a Plaza de Españaig, olyan mozik frissítik műsorukat minden szezonban, mint a Lope de Vega, vagy a Compac. A Gran Vía a Torre de Madrid és az Edificio España között ér véget, Miguel de Cervantes emlékművével szemben, amely a nagy tér közepén található.

Madrid látnivalók között legyen a Gran Vía utca

Madrid látnivalók között legyen a Gran Vía utca

2. Meglátogatni nagy múzeumokat, és kisebb galériákat

A Madrid Művészeti Háromszöge néven ismert terület felfedezése kötelező mindenkinek, aki a városba látogat. A Prado múzeum, a Reina Sofia és a Thyssen-Bornemisza adják a Paseo del Prado-n lévő háromszög csúcsait. Madrid látnivalók kötelező darabja ez a három múzeum!

Azonban nemcsak ezeken a helyeken van jelen a művészet a területen, hanem a madridi CaixaForum és függőkertje szintén nagyszerű helyszín a szépség szemléltetésére.

Azonban nem kell végigsétálnunk a legpompásabb múzeumok és galériák megszentelt csarnokain, hogy megcsodáljunk minden művészeti kincset, amit Madrid nyújthat.

A kisebb képtárak, mint Elena Ochoa Ivorypress-e, a Suso33 kedvelőinek kezében lévő városi művészet, és a BoaMistura-hoz hasonló gyűjtemények, emellett a bárokban és éttermekben rendezett időszakos kiállítások a fiatal festők műveiből, szintén hozzátesznek Madrid kulturális látképéhez.

A Prado múzeumra több órát kell szentelni

A Prado múzeumra több órát kell szentelni

3. Bejárni a város parkjait

Talán nem feltűnő, de Madridban sok a zöldterület. Közülük a legnagyobb a Casa de Campo, 1700 hektáros területével – ötször akkora, mint a New York-i Central Park. A területen található egy hatalmas tó, ahol kishajókat találunk, és ahol iskolások gyakorolnak a kajakversenyekre.

Emellett van vidámpark, a híres madridi állatkert, sportolási lehetőségek, és több mint elég hely koncertekhez és egyéb eseményekhez, többek közt a Madrid Arena.

Egy kicsit kisebb, de központibb területen található a Parque del Buen Retiro („El Retiro”-ként is ismert), kis tóval, fákkal szegélyezett ösvényekkel, szökőkutakkal, és olyan emlékművekkel, mint XII. Alfonzé, és a Bukott angyal szobor.

Sok helyi lakossal találkozhatunk kocogás, gördeszkázás, vagy kutyasétáltatás közben a Madrid Rio mentén, vagyis azon a zöld sétányon, amely az M-30-as körgyűrű felásásának kellemes eredményeként jött létre. A Jardines de Sabatini a Palacio Real közelében kicsit messzebb van a kitaposott úttól, de mindenképp megér egy látogatást.

 

4. Kihagyhatatlan látványosságok

Akár három napot töltesz a városban, akár három hetet, mindenképp meg kell látogatnod három kihagyhatatlan helyet, mielőtt elmész. Az első a Plaza Mayor, ahol egy drága csésze „café con leche”-sel (kávé tejjel, gyakorlatilag spanyol tejeskávé) lazíthatsz, tanulmányozhatod III. Fülöp lovas szobrát, ami a tér közepén áll. Figyelheted, ahogy az emberek körülnéznek a turistáknak felállított információs központban.

A Puerta de Alcalá a második a kötelező látnivalók listáján. Az El Retiro park mellett, a Plaza de la Indepedencia-ban látható ez a régi, neoklasszikus stílusú átjáró, amely alkonyatkor a legszebb, mikor a fények kigyúlnak az ívein.

Biztos szívesen vetnél egy pillantást az Almudena katedrális mellett elterülő Királyi Palotára, amely spanyol királyi család hivatalos rezidenciája, habár ők jelenleg a Zarzuela kastélyban laknak.

A keményvonalas focirajongókat a Plaza de Cibeles várja, ahol a Real Madrid-szurkolók ünneplik a csapatuk győzelmeit, valamint a Plaza de Neptune, amely az Atlético Madrid szurkolóinak területe.

 

5. Megnézni egy musicalt

Annak idején a Gran Víát a madridi Broadwaynek becézték, köszönhetően az utcát szegélyező mozik és színházak puszta mennyiségének. Ugyan azóta rengeteget bezártak közülük, a Plaza de Callaotól a Plaza Espana-ig tartó sáv életben tartja a kultúrát és hosszú sorokat állít a jegypénztáraknál.

1944-ig visszanyúló múltjával a Teatro Compac Gran Va egyike a város legrégebbi színházainak, színpadán táncos előadásokat és musicaleket egyaránt előadtak már.

A Teatro Lope de Vega adott helyet a legjobb és legsikeresebb musicaleknek a madridi színpadon, beleértve az oroszlánkirályt, az Operaház fantomját, a Mamma Miát, a Jézus Krisztus Szupersztárt, és a Nyomorultakat. Miközben a Rialto közel két évig adott otthon vad népszerűségnek örvendő spanyol musicalnek, a „Hoy No Me Puedo Levantar”-nak, ami a Mecano, minden idők legsikeresebb spanyol zenekarának dalain alapszik.

A Gran Vía lábánál áll a Teatro Coliseum, amely 1932-ben épült, eredetileg moziként. Többek között olyan darabokat játszottak itt, mint a Macskák, a My Fair Lady, a Szombat esti Láz, és a Chicago.

 

6. Csinálj fotót a medvével és a fával

Madrid alapvető szimbóluma, és az eltévedt turisták és barátok találkozóhelye. „A Medve és az eperfa” nevű szobor, amely 4 méter magas és 20 tonnányi bronzból készült.

Nemcsak hogy a Puerta del Sol központjában, Madrid szívében áll, de egyben ez a szobor az összes spanyolországi autópálya kiindulópontja is. Ne zárkózz el egy tipikus turistafotótól. Várd ki a sorod a többi látogatóval, akik az „El Osos y el Madrono”-val (a szobor eredeti neve) közös képükre várnak, ami Madrid címerében is megjelenik.

A szobor évekig a C/ del Carmen előtt állt, de most a C/Alcalá és a Carrera de San Jéronim között található.

 

7. Cocido és calamari szendvicsek

Amikor megismerkedsz egy várossal, a helyi konyha kipróbálása ugyanolyan fontos, mint megismerni a művészetet és a kultúrát. Madrid két elengedhetetlen, hagyományos jellegű étellel könnyíti meg a dolgod.

A „Cocido” egy, a madridi konyhában jellemző pörköltféle, aminek ezer elkészítési módja van. A helyiek annyira szeretik a sajátjukat, hogy még túrákat is indítanak, ami során kipróbálhatod a vidék legjobb Cocido-ját.

Néhány helyszín, ahol a legjobb Cocido kapható: Lhardy, ahol Madrid egyik legrégebbi receptjéből dolgoznak; La Bola, ahol nem szokatlan, ha egy nap száz adagot adnak el belőle; és Malacatín, egy tradícionális madridi fogadó La Latinában.

A legjobb calamari szendvicsért ülj be az El Brillante kávézóba, az Atocha állomással szemben. Ne felejtsd el, hogy kérheted citrommal, és majonézzel, vagy épp ezek nélkül, hogy passzoljon az ízlésedhez.

A Plaza Mayor körüli utcák tele vannak házi café bárokkal, mint a Postas és az Ideal, ahol mindig találsz néhányat a finomra rántott calamari szendvicsekből az étlapon.

Barcelona látnivalók, közlekedés, reptér, térkép – Travelhunter

Barcelona látnivalók – A világ egyik legismertebb városába az év bármely szakában el tudunk utazni a kellemes időjárás miatt. És ne is hagyjuk ki ezt a fantasztikus hangulatú és rengeteg látnivalóval rendelkező világvárost! Hogy könnyű legyen a pár napos kirándulás, bemutatjuk Nektek tömören, de lényegre törően Barcelona érdekességeit, látnivalóit és az utazás során felmerülő legfontosabb dolgokat!

 

8. Kalandozz a városhatáron kívül

Ha sok szabadidőd van, miért ne tennél egy egésznapos kirándulást, akár a város környékén? La Granja de San Ildefonso kertjein átsétálva, ha látsz egy korábban a spanyol uralkodók által nyári rezidenciakánt használt palotát, az valódi csemege. Mint a hatalmas San Lorenzo del Escorial Monasteryben tett látogatás, nagyjából 45 kilométerre a belvárostól.

Aranjuez kertjeire több jut a zöld területekből, amelyek egy másik királyi palota mellett terülnek el, és amelyeket a Világörökség részévé nyilvánítottak. És néhány ízletes hagyományos fogásért ne felejts el ellátogatni Chincónba, és a város régi főterére.

 

9. Vegyél részt egy helyi fesztiválon

Madrid látnivalók között legyen egy helyi fesztiválon való részvétel.

Ha bírod a hőséget, Madrid nyári fesztiválszezonja a legjobb időszak, hogy teljes pompájában lásd a fővárost.

A tavasznak is megvan a maga része ünnepekből: a Dos de Mayo-val, az 1808-as francia megszállás elleni felkelés emléknapja. De ott van a San Isidro fesztivál, ami Madrid védőszentjét ünnepli, kültéri koncertekkel, utcai étel- és italárusokkal, és azzal, hogy a szentről elnevezett parkban töltik a napot.

Mivel ezek történelmi alapú fesztiválok, az utcák megtelnek fesztiválokkal, és mutatványosokkal, gyakorlatilag egész nyáron, minden hétvégén.

A legnagyobb július közepén van, a Virgen del Carmen, ami Puente de Vallecas, Chamberí és Villaverde Alto megyéknek jelent nagy üzletet. Augusztusban pedig ott a Verbena de la Palima La Latinában, a környék saját védőszentjét ünneplő fesztivál.

 

Többet olvasnál? Nézz körbe a blogunkban: Blog

 

TravelHunter Közösség – Csatlakozz

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, hogy értesülj az ajánlatokról! 

Facebook oldalunk

Instagram

Youtube