loading...
Utazási trükk

Az Úgy nevezett Hidden City – Ticketing, másképpen a “rejtett város” jegyeivel hihetetlenül sok pénzt lehet megspórolni a direkt, egyirányú utakon, főleg ha az utolsó pillanatba tudjuk meg, hogy el kell utaznunk. A következő stratégia segítségül szolgálhat ha eleged van a fapados járatokból és néha inkább egy jó légitársasággal utaznál legalább az egyik irányba, olcsón. Utazási trükk

Megjegyzés!

Hidden City jegyek kockázatosak is lehetnek, ezért olvasd figyelmesen végig a bejegyzést mielőtt foglalnál.

Mik azok a “Hidden City” jegyek és miért ennyire olcsók? Utazási trükk

repjegy árak legtöbbször nem a távolság után vannak beárazva, hanem a piacon lévő árharc egy bizonyos útvonalon. A legtöbb utas azt szereti ha az adott szakaszra egy direkt járaton tud foglalni és ezért hajlandóak is valamivel többet fizetni mint egy átszállásra kényszerülő járatra. A légitársaságok ezzel tisztában is vannak és ezért jóval magasabban árazzák be a direkt járataikat.
légitársaságok ugyanakkor megpróbálják a lehető legoptimálisabban feltölteni járataikat illetve “Hub” –jaikat és ezért a direkt járatokon amely ráhordó járat például egy hosszabb útra, jóval olcsóbban adják el jegyeiket.
Ezeket az utakat azonban nem lehet egyesével foglalni csak is kizárólag kombinációval egy további úttal. Ha egy ilyen kombináció olcsóbb mint egyenként a szegmensek, ebben az esetben beszélünk a “Hidden City Ticketing“-ről, másképpen a “rejtett városok jegyeiről”. 
Ezért mi most ahelyett, hogy egy direkt utat foglalnánk, átszállással foglaljuk a jegyünket és a végén a tovább utat egyszerűen elhagyjuk.
Hidden City jegyeket lehet alkalmazni akár egy föld körüli útnál is.

Nézzünk meg egy példát, hogy jobban megértsétek a trükköt:

El szeretnénk utazni Budapestről Párizsba és ha egy direkt járatot választunk akkor az Air France314.- euróért ad egy egyirányú jegyet:

Képernyőfotó 2018-08-20 - 18.18.12

A következőt kell tenned ha a jegy árát csökkenteni szeretnéd.

Megnyitod újra a Mátrix programot. Beírod ugyan azokat: Budapest – Párizs, de ezúttal Párizs-tól jobbra található “Nearby” –ra is ráklikkelsz és a következőt látod:

Képernyőfotó 2018-08-21 - 18.23.09

“Airports Near Paris, France – All Airports” – magyarul: Párizs közelében található összes reptér. 
A fenti példánál azt látod, hogy csak a 75 mérföld van bejelölve, ide újra rámész és kiválasztod az 1000 mérföldet, vagy akár a 2 ezret, fontos az is, hogy játssz egy kicsit, lehet, hogy az 1000 mérföldnél még nem találod meg a tökéletes árat hanem csak a 2 ezer mérföldnél vagy fordítva vagy akár már az 500 mérföldnél is megtalálhatod.
A Következőképpen néz ez ki: amiután kiválasztod a mérföldet, aztán “select all” a lap alján  (itt éppen 1000 mrföld) ekkor a”Destination”-nál is már láthatod, hogy beírja az összes repteret ami Párizs közelében van. 
Képernyőfotó 2018-08-21 - 18.31.43
A végén beírod ugyan azt a dátumot, rányomsz a keresésre és a következő árat kapod:

Képernyőfotó 2018-08-21 - 18.36.30

Itt látjátok, hogy miként keresem meg a számomra megfelelő “rejtett várost”, talán ez egy kis könnyebbség mindenkinek aki nem teljesen érti, illetve a Matrix rendszert még nem ismeri. Indítsd el a kis videót:

153.- euró. Az eredeti ár 314.- euró. Tehát több mint 52% –al csökkentettük a jegyünk árát mert az Air France járata Lisabonon keresztül sokkal olcsóbb, ám Párizsban van egy stop mert itt van hub-ja.

Fontos! 

Amikor kiválasztod a mérföldeket a Párizs közelében található összes reptérhez, ahhoz, hogy biztos legyél abban, hogy mindenképpen a rendszer Párizson keresztül keresse az utadat, ki kell választanod az “Advanced Controls“-t és ide beírod a CDG, (középen a két város között) Párizs.(ezt láthatod a fenti ki videóban is) Így biztos lehetsz abban, hogy Párizson keresztül keresi a rendszer az utakat, hiszen mi csak Párizsig szeretnénk eljutni.

Bizonyosodj meg mindig, hogy a helyes reptéri kódot írod be, mert máskülönben nem találja meg rendszer.

Képernyőfotó 2018-08-21 - 18.45.06

Mivel csak Párizs-ig utaznál, ezért az utolsó szakaszt egyszerűen elhagyod.

Nézzünk meg most Amerikában is egy példát. Egy Direkt járat New York és Los Angeles között az American Airlines-al 339.- euróba kerül:

Képernyőfotó 2018-08-21 - 19.03.04

Ha a trükköt bevetjük és megkeressük a “Rejtett várost”, amely ezúttal Las Vegas akkor több mint 100.- euróval kevesebbet fizetsz ugyan azért az útért Los Angelesbe:

Képernyőfotó 2018-08-22 - 10.51.31

Képernyőfotó 2018-08-22 - 10.50.54

Képernyőfotó 2018-08-21 - 19.06.03

Ha megtaláltuk a megfelelő árat magunknak és mivel Mátrixon keresztül nem lehet foglalni, ezért felmegyünk a kayak.de vagy a momondo.com –ra és kiválasztjuk a “Multi City”-t, itt beírjuk sorba ahová menni szeretnénk és utoljára pedig a “rejtett várost”. Így már a rendszer is ki tudja dobni az árakat.

Néha megtörténik, hogy nem lehet az árakat megtalálni egyik kereső programban sem, ebben az esetben felmész a légitársaság oldalára és ott majd látni fogod de ezek az esetek nagyon ritkák. A Business vagy éppen a First Calss jegyeket ugyan így lehet foglalni. Világörüli utakra is szuperül lehet alkalmazni ezt a trükköt.

Milyen rírizikóval jár egy ilyen jegy?

Ha Hidden City  utazási trükk öt használni szeretnéd akkor tisztába kell lenned a rizikókkal is.
Újra kalkulálása a jegy árának.
Ha tudatosan nem szeretnéd igénybe venni a második szakaszt (nem repülőd le) akkor megsérted a légitársaság fuvarozási feltételeit. A legrosszabb esetben újra számolják az árakat.

Lufthansa következőket írja: 

3.3.3. Sofern Sie sich für einen Tarif entschieden haben, der die Einhaltung einer festen Flugscheinreihenfolge…..
3.3.3. Ha olyan viteldíjat választottál, amely előírja, hogy kövesd a rögzített repülési sorrendet, kérjük, vegye figyelembe: ha az utazás nem indul el minden esetben, vagy sem az egyes láncok sorrendjében, ahogy azt a jegy tartalmazza, a viteldíjat  újraszámolja a megváltozott útvonal szerint. […]

Azonban a gyakorlatban egy jegynek az újra számolása nagyon ritkán fordul elő, például: Ha légitársaság világosan felismeri, hogy sosem terveztük a tovább utat. Ha ugyan azzal a légitársasággal repülnél tovább, melynek a “Hubján” keresztül vetted a jegyedet, például egy tengeren túli útra, ebben az esetben kiindulhat a légitársaság abból, hogy soha nem is tervezted a “rejtett várost ” elérni.

Mi van a feladott poggyásszal?

Nem szeretnénk teljesen lerepülni a jegyeinket akkor meg kell győznünk a Checkin pultnál az éppen ott lévő hölgyet/urat, hogy csak a következő állomásig menjen a csomagunk. Technikailag abszolút lehetséges, de nem mindenik hölgyet/urat lehet meggyőzni. A legegyszerűbb ha csak kézi poggyászt viszel magaddal. utazási trükk
Ha mégis vinnél poggyászt magaddal akkor az utakat a lehető leghosszabb átszállással keresd a legtöbb viteldíj szabály megenged egy 24 órás stop-ot. A nagyon rövid átszállásnál az hölgyet/urat majd hogy nem, lehetetlen meggyőzni, hogy te miért is szeretnéd  a csomagodat már a következő állomáson kivenni. 

Átfoglalás

Egy “Hidden City” jegyet foglaltál akkor egy közlekedési szolgáltatást foglaltál az indulástól a célig.
Rendszeresen történnek olyan esetek mint például:  a járatok törlése vagy elhalasztása. Természetesen a légitársaságnak át kell foglalnia a jegyeket, vagy egy másik hubon egy közvetlen járaton keresztül is megteheti ha szükséges, de akkor ebben az esetben ingyen törölheted a jegyet.

Hogy találhattok az ITA – Matrix programjában például Európában könnyedén jegyeket?

Figyelem! A “Rejtet város jegyek” csak abban az esetben működnek ha a célállomás a “HUB” egy légitársaság “otthona” utazási trükk
  • KLMAmsterdam (AMS)
  • Air France: Paris Charles De Gaulle (CDG)
  • Lufthansa: Frankfurt am Main (FRA), München (MUC)
  • British Airways: London Heathrow (LHR)
  • Iberia: Madrid (MAD)
  • SAS: Koppenhaga (CPH), Stockholm (ARN), OSLO (OSL)

Az utazási trükk jegyek illegálisak?

A Hidden City jegyek egy igazi szürke zóna, mely alapvetően legális, hogy ha egy tovább utat nem teszel meg.
Azonban sok légitársaság kizárja a szállítási feltételekben, és fenyeget egy újrakalkulálással. A kevés kivétel közül az egyik a Southwest légitársaság.

Jóváírják azokat a mérföldeket ahol nem repülted le a szakaszt?

NEM!

Használhatom a visszautazáshoz is a Hidden City jegyet?

A rejtett város jegykiállítása csak nagyon ritkán alkalmas a visszautazáshoz. Azonban két “HiddenCity” jegyet kombinálhatok egy “roundtrip” járatra, de a magas európai egyirányú árak miatt ez gyakran drágább, mint a rendeltetési repülőtérre érkező járat.

Következtetés:

A “Rejtet Város” jegyekkel nagymértékben lehet csökkenteni az egyirányú jegyek árát. Azok akik ezt tudatosan kihasználják, rengeteg pénzt spórolhatnak meg.

Van lehetőség a “Hidden City” jegyeket egyszerűbben megkeresni mint az ITA Matrixon?

Igen, lehetséges sőt még valamivel egyszerűbben is megy, mert van egy “kereső gép” melyet Skiplagged – nek hívnak. Az oldal hasonlít a többi kereső oldalhoz, de abban különbözik, hogy megmutatja a lehetséges “Hidden City”-t, másképpen a “Rejtett várost”  rögtön. utazási trükk
Sajnos néha a Skiplagged nem találja meg azokat a kombinációkat melyet a Matrix rendszer megtalál. Mindentől függetlenül az oldal tökéletesen megfelel annak, hogy egy gyors áttekintést kapj a jegyek árairól. 
Figyelj arra is, hogy a program nem csak a Hidden City jegyeket mutatja hanem  a “normális” jegyeket is. 

Itt látjátok a fenti példát, Budapest és Párizs között:

Képernyőfotó 2018-08-22 - 19.28.16

Képernyőfotó 2018-08-22 - 19.29.41

Jó foglalást mindenkinek az első “Hidden City” jegyéhez.

Az eredeti cikk itt érhető el: https://csomautazas.blog/2018/09/05/the-hidden-city-avagy-a-rejtett-varos-a-trukk-mely-megvaltoztatja-utazasi-szokasaidat/

A tartalom csomautazas.blog szellemi tulajdona, aminek publikálása tilos!

További trükkök:

https://www.travelhunter.hu/blog/error-fare-arak-generalasa/

https://www.travelhunter.hu/blog/tudtad-hogy-nehany-legitarsasag-fizet-akar-az-economy-utasnak-is-ajandekba-szallodat/