loading...
Utazási információk

Már eddig is sok cikket írtunk különböző témákban, amik segítik az utazásotokat, de ebben a cikkben röviden összegyűjtöttük az utazási információk legfontosabb listáját. 

Sok témát érintünk és ahol van további infó a honlapunkon vagy egyéb hivatalos oldalakon, ott részletesebben is olvashattok a linkre kattintva!

Utazási információk


Útlevél vs. személyigazolvány

Az EU-n belül már személyigazolvánnyal is utazhatunk, EU-n kívül azonban érvényes útlevéllel kell rendelkezni!

A magánútlevél, valamint a második magánútlevél rendes eljárás keretében történő kiállításának ügyintézési határideje 20 nap.

Lehetőség van a magánútlevél és a második magánútlevél
• soron kívüli (5 napon belüli),
• sürgősségi (3 napon belüli),
• azonnali (24 órán belüli)
eljárás keretében történő kiállítására.

Egyes országok a hazautazás dátuma után is előírnak bizonyos időt, ami alatt érvényesnek kell lenni az útlevélnek! Tájékozódjunk erről az utazás előtt!

Útlevél vagy személyi igazolvány? Segítünk!

Fogyatékkal élő, csökkent mozgásképességű utasok 

Senki nem tagadhatja meg a helyfoglalást vagy a beszállást fogyatékosság vagy mozgási nehézség miatt. Ez alól egyedül a nemzeti vagy nemzetközi szabályozás által indokolt biztonsági intézkedések, vagy műszaki kötöttség képezhet kivételt, mint például a repülőgép mérete.

Ha szükséglethez igazított segítséget kíván igénybe venni az utas, sajátos igényeit az indulás előtt legalább 48 órával jelezni kell az indulási reptéren.

Gyermekek külföldre utazása

Gyermeke saját érvényes útiokmánnyal (útlevél vagy egyes esetekben személyazonosító igazolvány) utazhat külföldre.

Amennyiben kiskorú – azaz 18. életévét be nem töltött – személy csak az egyik szülő kíséretében, más felnőtt kíséretében (rokon, barát, tanár, stb.) vagy egyedül utazik külföldre, javasolt szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését.

E szülői hozzájáruló nyilatkozatot a reptéren elkérhetik és ellenőrizhetik (általában nem szokták, de inkább legyen nálunk)!

Szülői hozzájáruló nyilatkozat letöltése

Repülőtéri teendők

Aki még nem utazott, bizonyára egy kicsit tart a repülőtéri teendőktől. Külön cikkben foglalkoztunk, amiben bemutatjuk a reptérre érkezéstől egészen a reptér elhagyásáig való folyamatot:

Repülőtérre érkezéstől a repülőről leszállásig

Poggyászszabályzat

Tudnunk kell mit tehetünk a bőröndbe (feladott poggyászként) és mit vihetünk fel a fedélzetre. 

A babakocsit fel kell címkézni a check in pultnál, de egészen a beszállásig vihetjük, ahol összecsukva a személyzet a raktérbe helyezi!

Poggyászok tartalma

Wizz Air és Ryanair poggyászszabályok

Elveszett poggyász

Az elveszett poggyászt rögtön a megérkezéskor, az érkező tranzitban, a poggyászátvételi csarnokban kell jelezni az Elveszett Poggyász (Lost and found) ügyfélszolgálatnál. A bejelentés alapján jegyzőkönyv készül.

A késve megérkezett vagy megtalált poggyászokat kérésre az utas által megadott címre szállítják. A poggyász eltűnését az adott légitársaság ügyfélszolgálatánál is be kell jelenteni.

Jó tanács: a feladott poggyászba tegyenek egy A4-es lapot a poggyász tulajdonosának nevével és elérhetőségével. Erre azért van szükség, mert előfordulhat, hogy a poggyászt azonosító vonalkódot tartalmazó papír megsérül, vagy elveszik, és ilyenkor segíti az azonosítást a csomagba helyezett információ.

Pénzváltás

A fő pénznemeket itthoni váltóban is megvehetjük, ezek rendszerint kis költséggel beszerezhetők. 

Egzotikusabb pénznemek esetén érdemes dollárt vagy eurót vinni és ott átváltani!

A reptéren szinte mindig nagy költséggel váltják a devizákat, így ott egy kisebb összeget váltsunk, a többit inkább egy reptéren kívüli váltóban!

Már van olyan bankkártya, amellyel akár ingyenesen is tudunk devizát váltani, megspórolva az átváltási költséget!

Külföldi országok pénznemei

Járatkésés, járattörlés, kártérítés

Az Európai Unió szigorúan szabályozza a légiközlekedésben történt járatkésést, járattörlést és egyéb problémát. 

Bizonyos esetekben pénzbeli kártérítés is megilleti az utast, ha nem a szerződés szerint bonyolította le a fuvarozó az utaztatást. Erről részletesen írtunk egy cikkben:

Utasok jogai a légi közlekedésben

Útiokmányok, személyes tárgyak elvesztése, ellopása

Az egyik legnagyobb gond, ha az útlevelünk tűnik el. Keressük fel a legközelebbi rendőrséget, ahol jegyzőkönyvet vesznek fel az útlevél ellopásáról. Ezután fel kell vennünk a kapcsolatot az adott országban működő magyar konzuli képviselettel, ahol ideiglenes, hazautazásra szóló útlevelet állítanak ki. 

Ha a bankkártyánkat lopják el vagy veszítjük el, egyből vegyük fel a kapcsolatot a bankunkkal és tiltsuk le a kártyát!

Ha a telefon tűnik el, vegyük fel a kapcsolatot a szolgáltatónkkal és tiltsuk le!

Bármilyen más személyes tárgyunkat lopják el, keressük fel a rendőrséget és tegyünk feljelentést!

Fontos, hogyha van utasbiztosításunk, a lehető leghamarabb jelentsük a biztosítónak a történteket! A biztosítók a késői bejelentést nem minden esetben fogadják el!

Reméljük, ezek az utazási információk hasznotokra lesznek a jövőben és legalább egy apróságra rá tudtunk világítani a cikkel!

Sok egyéb hasznos tanácsot olvashattok ezen az Utazáskatalógus oldalon!