10 gyönyörű középkori kastély

Középkori kastély- A várak a legfeltűnőbb jelenségei Ázsia és Európa építészeti látképének, egyben szerves részét képezik ezek kulturális világképének és folklórjának. A királyokról, lovagokról, csatákról, és izgalmas hódításokról alkotott képünket célozzák meg. Ez belobbantja az uralkodói fantáziáinkat, és annak a mindent átható szükségét, hogy egy fejedelmi életet éljünk, toronymagas kastélyokba húzódva. Ezeknek a középkori váraknak a falai tele vannak elmondatlan történetekkel, és rendkívüli életstílusokkal, amelyek mára viszont a közép- és a jelenkor popkultúrájává váltak.

Nos, előtted a lehetőség, hogy ezeken a kastélyokon keresztül felfedezhesd a királyi élet maradványait. Vedd fel képzeletbeli koronád, és készülj fel, hogy láthasd a világ 10 leggyönyörűbb középkori kastélyának listáját.

Középkori kastély- Mont Saint Michel, Franciaország

Normandia festői szigetvilágába fészkelve, a Mont Saint Michelt stratégiai védelmi célokból építették (masszív, víz által körülvett falakkal). Az erőd gigantikus belső falakkal is rendelkezik, az ikonikus történelmi időszakból. A kastély hajdan a Saint Michel-monostornak adott helyet.

Túlélte száz, sírdombokkal keretezett háborús évet, hogy napjainkra a Világörökség részévé válhasson. Magas, fennkölt templomtornya, a tetején Szent Mihály szobrával az egyik feltűnő jelensége ennek az elegáns erődítménynek.

Mont Saint Michel, Franciaország
Mont Saint Michel, Franciaország

Bodiam-kastély, Anglia

Középkori kastély- Bodiam, a hamisítatlanul európai kastély, ikonikus angol épület, tornyokkal, várárkokkal, egy masszív kaputoronnyal, és egyéb feltűnő tulajdonságokkal. A bonyolult terület alaprajzát csak az egyediség növekedésének szándéka szülte. Érthető módon vitáznak arról, hogy Bodiamot nemesi menedékhelyként, vagy védelmi célokból építették.

Napjainkban a kastélyhoz tartozik egy mindennel felszerelt múzeum, benne teljesen feltöltött teaházzal, és számos családi összejövetellel.

Nagoya-kastély, Japán

Az Edo-kori Japánban épült Nagoya eredete a tizenhatodik századik nyúlik vissza. Megépítése után azonnal, egy sógun magához ragadta, és elnevezte Nagoya-kastélynak, amit később a japán hadsereg katonai bázisaként használtak a II. világháború idején. Ugyan az épület jelentős része kárt szenvedett a háborúban, mára helyreállították, és egy feltűnően elegáns smaragd és fehér palota lett belőle, amely ámuló turisták ezreit vonzza.

Nagoya-kastély, Japán
Nagoya-kastély, Japán

Windsor-kastély, Anglia

Középkori kastély- A világ legikonikusabb középkori várainak egyike annak ellenére csöpög a XI. századi bájtól, hogy a kontinens leghosszabb ideje lakott épülete. Míg a belsőit hagyományos György-kori stílusban tervezték, a kastélykomplexum maga hihetetlen méreteket ölt. Kétségtelen, hogy Windsor Anglia legnagyobb turistalátványosságai közé tartozik. Emellett II. Erzsébet angol királynő hétvégi lakhelyeként is funkcionál.

Neuschwanstein-kastély, Németország

Az Európa egyik leglátogatottabb kastélyának, és önmagában is meglehetősen elegáns épületének tartott Neuschwansteint Bajorország festői alpesi régiójában építették.

Habár a szó legszorosabb értelmében vett középkori kastély (a XIX. században épült), tündérmesébe illő, fenséges megjelenése egy természetéből adódóan lenyűgöző háttérből bukkan elő (a drámai Hoenschwangau-völgy fölé tornyosul), ami világelső technológiával kombinálva egy kötelező németországi látnivalóvá teszi.

Neuschwanstein-kastély, Németország
Neuschwanstein-kastély, Németország

Loches-kastély, Franciaország

A Loire-völgybe befészkelt kastélyt a XII. század elején építették, nagyjából 500 méterrel az Indre-folyó felé, legészrevehetőbb eleme gigantikus négyzet alakú tornya. A hajdani erőd jelenleg múzeumként működik, és vélhetően itt tárolják a legnagyobb francia katonai emléktárgygyűjteményt.

A helyi legenda azt mondja, ezt a helyet VII. Károly az ágyasának, Agnes Sorelnek ajándékozta, később pedig a király fiának börtöne lett belőle. A kastélynak számos angol hadifoglya volt az amerikai függetlenségi háború alatt.

Bajmóc vára, Szlovákia

Középkori kastély- A bajmóci vár eredetileg egy fából készült erődként indult, csak hogy egy megdöbbentően ízléses szlovák kastéllyá váljon. A kastély számos változáson esett át, hogy megfeleljen a mindenkori uralkodó igényeinek, aki jelenleg gróf Pálffy János Ferenc.

A grófot a Loire-i francia kastélyok inspirálták, és erőteljesen feldíszítette a várat, széles művészi kollekciókkal, régiségekkel, és vibrálóan élénk faliszőnyegekkel. A gótikus reneszánsz szerkezet ma szürreális, tündérmesei eleganciát kölcsönöz az épületnek, miközben az egyszerre népszerű múzeum és kulturális fesztiválok helyszíne.

Bajmóc vára, Szlovákia
Bajmóc vára, Szlovákia

Törcsvári kastély, Románia

Ugyan Románia tájait rengeteg mesekönyvbe illő vár pettyezi, Törcsvár a Drakula regényhez való kötődésének (Bram Stoker Drakulájának lakhelyét ez a kastély ihlette), szabadtéri múzeumának, valamint díszes műalkotásainak és bútorainak köszönhetően emelkedik ki közülük.

Mivel Erdély és Havasalföld határán helyezkedik el, a látogatók élvezhetik a kastély nyújtotta fenséges kilátópontokat.

Edinburgh vára, Skócia

Az Edinburgh városa fölött emelkedő, impozáns erődítmény megér egy látogatást gazdag történelme, és rejtélyes vonzereje miatt. Az ország egyik leginkább kísértet járta helyének tekintik (egyszer egy dudás eltűnt az alagutakban, és a szelleme állítólag ma is a falai közt kísért).

A paranormális jelenség dacára turisták tömege látogat el ide a kastély építészeti pompája, múzeuma, és jól felszerelt oktatási központja miatt.

Ksiaz-kastély, Lengyelország

Lengyelország egyik legnagyobb épületét, a Ksiaz-i várat a XIII. században építették, és megkapó pasztellkék, és –pink színeiről és a kastély alatt húzódó bonyolult alagútrendszerről híres. Míg a kezdetekkor a Přemysl-dinasztia uralta, a II. világháború alatt a várat a nácik foglalták el.

A háború után a Vörös Hadsereg minden műalkotást tönkretett, amit a kastélyban tartottak. Napjainkra Ksiazt helyreállították, és jelenleg néhány hotelnek, éttermeknek, és egy művészeti galériának is otthont ad.

Ksiaz-kastély, Lengyelország
Ksiaz-kastély, Lengyelország

Többet olvasnál? Nézz körbe a blogunkban: Blog

TravelHunter Közösség – Csatlakozz

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, hogy értesülj az ajánlatokról! 

Facebook oldalunk

Instagram

Youtube